Ο Πρόεδρος να απαιτήσει εκ βάθρων διαφοροποίηση των τουρκικών προτάσεων

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να απαιτήσει, στην αυριανή συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη, εκ βάθρων διαφοροποίηση των προτάσεων της τουρκικής πλευράς ώστε να είναι συμβατές με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου.

Απηύθυνε ταυτόχρονα  έκκληση για τερματισμό της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα τεχνικό κλίμα ευφορίας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, με στόχο τη μείωση των αντιστάσεων του κυπριακού λαού.

Υστερα από το μνημόσυνο του ήρωα Κόκου Φωτίου και κληθείς να πει τι αναμένει από την αυριανή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου, είπε ότι «προφανώς πρέπει ο ΠτΔ να εγείρει προς τον κ. Έρογλου το ζήτημα της ανάγκης όπως στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων διαφοροποιηθούν εκ βάθρων οι προτάσεις που έχει καταθέσει η τουρκική πλευρά και οι οποίες δεν έχουν καμιά διαφορά από τις μόνιμες συνομοσπονδιακές προτάσεις που κατατίθενται τα τελευταία 40 χρόνια στην τράπεζα των διαφόρων κύκλων και ειδών διαπραγματεύσεων».

Συνεπώς, συνέχισε, «ο ΠτΔ θα πρέπει να απαιτήσει την εκ βάθρων διαφοροποίηση των προτάσεων της τουρκικής πλευράς έτσι που να είναι συμβατές τόσο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και με τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Γιατί ενώ γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας και ακούσαμε και από αμερικανικής πλευράς τις τελευταίες μέρες ότι είμαστε στα πρόθυρα λύσης, αυτό που γνωρίζουμε εμείς από την ενημέρωση που έχουμε μέχρι τώρα στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ότι η τουρκική πλευρά επιμένει ουσιαστικά σε δύο χωριστές κρατικές οντότητες, σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και σε διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 με μονομερές δικαίωμα επέμβασης».

Αυτή είναι η λύση, διερωτήθηκε, «και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τέτοιας λύσης, όπως μας λέχθηκε τις τελευταίες μέρες και από πλευράς εκπροσώπων των ΗΠΑ» ενώ απηύθυνε έκκληση «να σταματήσει αυτή η προσπάθεια δημιουργίας τεχνηέντως ενός κλίματος ευφορίας που τείνει ή στοχεύει στο να μειωθούν οι αντιστάσεις του λαού μας».

Σε ερώτηση κατά πόσον ο πρέσβης των ΗΠΑ ενδεχομένως να γνωρίζει κάτι περισσότερο για τις συνομιλίες απ’ ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου απάντησε πως «εάν υπάρχει διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων ασφαλώς θα έπρεπε να το γνωρίζει το Εθνικό Συμβούλιο».

Ωστόσο, κατέληξε, «το Εθνικό Συμβούλιο έχει ενημέρωση ότι παραμένουν αμετάβλητες οι τουρκικές προτάσεις σε σχέση με τις προτάσεις που καταθέτουν τα τελευταία 40 χρόνια περιλαμβανομένων και των θέσεων που κατατέθηκαν στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων πέντε χρόνων».