Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στη Γαλλία

Για απώλεια δεκάδων πόλεων και κοινοτήτων ετοιμάζονται στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών οι γάλλοι Σοσιαλιστές, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει πέσει στο ναδίρ και πληθαίνουν οι φωνές πως το πλήγμα στην κάλπη θα επιφέρει ανασχηματισμό προς «εξευμενισμό» -ενδεχομένως ακόμη και με θυσία του πρωθυπουργού, Ζαν Μαρκ Ερό.

Τουλάχιστον, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται να κρατούν, έστω και με δυσκολία, τον δήμο του Παρισιού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στην παρουσία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, το οποίο έδειξε τα δόντια του στον πρώτο γύρο με ενισχυμένη παρουσία (που ευνοήθηκε και από τη μεγάλη αποχή, που έριξε τα ποσοστά των Σοσιαλιστών).

Η παραμονή του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στη θέση του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εύρος της νίκης ή της ήττας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, τα γαλλικά ΜΜΕ θεωρούν πως ο ανασχηματισμός μπορεί να έρθει ακόμη και τη Δευτέρα.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις μεγάλες πόλεις που ελέγχει το PS και ενδέχεται να τις χάσει σε αυτόν τον γύρο: το Στρασβούργο, την Τουλούζη, το Σεντ-Ετιέν, το Μετς, την Καέν και τη Ρενς.

Στο Παρίσι, που για πρώτη φορά θα αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο, κονταριχτυπιούνται η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό και η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ της κεντοδεξιάς.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, μετά τη νίκη του στο Ενίν-Μπομόν από τον πρώτο γύρο, ενδέχεται να πάρει και άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Φρεζί και την Μπεζιέρ.