Ο Πρόεδρος επεξήγησε έγγραφο με εισηγήσεις για το τρόπο λειτουργίας του Εθνικού συμβουλίου

Έγγραφο με το οποίο προβαίνει σε εισηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και της σύσκεψης των αρχηγών καθώς για άλλα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του Κυπριακού επεξήγησε κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς μετά τη δίωρη συνεδρία του Σώματος, για τη γενική φιλοσοφία του εγγράφου του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως ουσιαστικά πρόκειται για τις βασικές προεκλογικές θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη που αφορούν το ρόλο της σύσκεψης αρχηγών, το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, τα θέματα πλειοψηφιών και αποφάσεων εντός του Εθνικού Συμβουλίου, θέματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση σε καθημερινή βάση, τη σύσταση ομάδων εργασίας, θέματα που αφορούν νομικούς συμβούλους και μια πρόταση που αφορά συμβούλιο γεωστρατηγικών μελετών.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως η σημερινή συνεδρία είχε κατεξοχήν ενημερωτικό και διαδικαστικό χαρακτήρα, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για όσα διαδραματίστηκαν μέχρι σήμερα από την προηγούμενη συνεδρία Σώματος, και κυρίως για τις σημαντικές του συναντήσεις με τον Αμερικάνο Υφυπουργό Ερικ Ρούμπιν, και για την επίσκεψη στη Γαλλία και κυρίως για τη συνάντησή του με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνέχεια, είπε ο Εκπρόσωπος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξήγησε το έγγραφο- εισήγησή του που αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τη νέα σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου όπως και της σύσκεψης των αρχηγών, καθώς και ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης και θέσεων του κυπριακού προβλήματος την επόμενη σημαντική περίοδο». Ανέφερε ακόμη πως το Κίνημα Οικολόγων και η ΕΔΕΚ κατάθεσαν, με δική τους πρωτοβουλία, εισηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως ορίστηκε για τις 2 Ιουλίου σύσκεψη αρχηγών, η οποία θα επεξεργαστεί όλα αυτά τα θέματα και με βάση την εισήγηση του Προέδρου, καθώς και ολοήμερες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 και 17 Ιουλίου, κατά τις οποίες θα παρθούν αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.