Ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ανατρέψουν τις δημοσκοπήσεις και να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές ό,τι και να ψηφίζουν, τονίζοντας ότι η Κύπρος έχει λόγο και είναι ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν, εξέφρασε εκ νέου τη θέση ότι αποτελεί ασπίδα για την επίτευξη λύσης με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Για την οικονομία, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν μέχρι στιγμής και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, ενώ ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που δείχνει, υποσχόμενος ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε απογοήτευση.

Χωρίς αμφιβολία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, «στη διαδρομή μας διαπράξαμε και λάθη και αν είναι κάτι που μας διακρίνει είναι η δύναμη της αυτοκριτικής και η επανόρθωση».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, λέμε πως και ως Κυβέρνηση θέτουμε και θα επιδιώξουμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, για μια νέα Πολιτεία».

«Επιδιώκουμε και θέλουμε μέσα από την κρίση ν` αδράξουμε την ευκαιρία και να την μετατρέψουμε σε μια νέα εποχή», σημείωσε, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά και θα εργαστούμε ακόμη σκληρότερα, για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όχι μόνο των οπαδών της παράταξης, αλλά ιδιαίτερα του συνόλου του κυπριακού λαού».

Γιατί, εξήγησε, «όταν μια παράταξη έχει αρχές, πιστεύει σε αξίες, δεν αγωνίζεται μόνο για τα μέλη της, αγωνίζεται για όλη την πατρίδα». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και οι προσπάθειες μας δεν στρέφονται προς συγκεκριμένους πολίτες, με ταυτότητες κομματικές, ιδεολογικές».

Ουδέποτε, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα αρνηθώ την ιδεολογική μου ταυτότητα, ουδέποτε θα αρνηθώ την καταγωγή μου, που με περηφάνια φέρω και μεταφέρω ή τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η μεγάλη παράταξη». Αλλά, τόνισε, «την ίδια ώρα και δεν θα περιφρονήσω κανένα που έχει τις αντίθετες απόψεις», έστω κι αν αστήριχτη μπορεί να είναι κάποτε η κριτική.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε μπροστά, αφού παραδειγματιστούμε από το παρελθόν. Να μην μείνουμε προσκολλημένοι στα πίσω ή όταν θέλουμε να πάμε μπροστά να μην είμαστε προσηλωμένοι προς τα πίσω γιατί χωρίς αμφιβολία, αρνητικά θα είναι τα αποτελέσματα», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε αναφερόμενος στην αναβάθμιση που έλαβε η Κύπρος μετά από 10 μήνες διακυβέρνησής του από διεθνή οίκο αξιολόγησης και στις θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας. «Κατορθώσαμε να ανατρέψουμε τις όποιες αρνητικές προσδοκίες και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είπε.

«Κερδίζουμε σταδιακά και την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς και μέσα από τις αποδόσεις των ομολόγων, που από το 17% όταν αναλάβαμε την εξουσία, έπεσαν μόλις σε 5%», ανέφερε, εκφράζοντας τη θέση ότι «αυτό έχει μεγίστη σημασία γιατί αυτό έγινε κατορθωτό μέσα σε μόλις ένα χρόνο». Αναφορά έκανε και στα θετικά σχόλια στο διεθνή Τύπο.

Μιλώντας για την απόφαση του Eurogroup, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρά τη σκληρότητα της απόφασης, παρά το οδυνηρό της απόφασης, κατορθώσαμε να έχουμε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα της κοινωνίας, ότι εμείς μπορούμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να φέρουμε καλύτερες μέρες».

«Γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε πως η Ευρώπη ήταν και παραμένει η απάντηση, πως ακόμα αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη Ευρώπη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μέσα ακριβώς από αυτή την Ευρώπη που προσδοκούμε αλληλεγγύη και αυτό θα διαφανεί, όπως διαφάνηκε στην πορεία των πραγμάτων και από τους προσεχείς μήνες και τις επαφές που έχουμε με τις Κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κυπριακό λαό για την υπομονή, για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Αυτή την εμπιστοσύνη, υποσχέθηκε, «με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε απογοήτευση».
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων καθώς και στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, μέσω της οποίας αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, χωρίς να παραγνωρίζονται οι σχέσεις με Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και χώρες του Αραβικού Κόλπου, ενώ εμβάθυνε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ χωρίς να ανατρέπει τις άριστες σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε αναφορά του στην επίσκεψή του στη Γερμανία και τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα τύχω και θα τύχουμε ως πατρίδα, ιδιαίτερα, της αλληλεγγύης, της ίδιας αλληλεγγύης και τις σταθερές θέσεις αρχής που ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατήρησε και διατηρεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γιούνκερ, αποκαλώντας τον «ευθύ και έντιμο πολιτικό που παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούσε μια των μικρότερων χωρών της Ευρώπης, παρά ταύτα, είχε το σθένος, είχε το θάρρος, είχε την προσωπικότητα, να αντιστέκεται και στους ηγέτες των μεγάλων κρατών, όταν επρόκειτο να εκφράσει θέσεις που θα υπηρετούσαν αυτό που το ΕΛΚ πιστεύει, την κοινωνική αλληλεγγύη, την Ευρώπη της προκοπής, νέες προοπτικές και ιδιαίτερα των νέων και των μελλοντικών γενιών».

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θα ασχοληθεί «με την όποια κριτική ασκείται, ή τις όποιες ερμηνείες δίνονται, ο καθένας έχει δικαίωμα να το πράττει όπως ο ίδιος νομίζει». Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ενωμένοι να δούμε μπροστά τι μπορούμε να διασφαλίσουμε μέσα από αυτό το κοινό ανακοινωθέν». Εξέφρασε την άποψή ότι «αποτελεί την ασπίδα, έτσι ώστε να επιτύχουμε μια λύση με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες πραγματικά, μιας χώρας, που απαλλαγμένη από την κατοχή και επανενωμένη, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας να μπορούν να παν μπροστά, να ευημερήσουν, να μπορούν να νοιώθουν ένα ασφαλές ευρωπαϊκό μέλλον».

Απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να ανατρέψουν τις δημοσκοπήσεις, που θέλουν μεγάλη αποχή. Εξέφρασε δε βεβαιότητα ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στη δική του παράταξη θα επαναληφθεί. Την ίδια ώρα, είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και κάλεσε όλους «όπου και ότι θέλουν ας ψηφίσουν, να συμμετέχουν σ` αυτές τις εκλογές, γιατί η Ευρώπη είναι και δικό μας σπίτι». Γιατί, τόνισε, «έχουμε τον ίδιο λόγο, είμαστε ισότιμοι εταίροι στην ΕΕ».