Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου – Ουκρανίας, στο Κίεβο

Κύπρος και Ουκρανία φιλοδοξούν να ενδυναμώσουν και να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις σχέσεις τους σε πολλούς τομείς, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι αυτό διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του κ. Πέτρο Ποροσιένκο.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στο Κίεβο από τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Κύπρου και Ουκρανίας, τον CIPA και τον Κυπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των σημερινών διαβουλεύσεων του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Όπως είπε κατά τις συνομιλίες που είχαν διαπιστώθηκε ότι και οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να ενδυναμώσουν σημαντικά το διμερή και περιφερειακό διάλογο και να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Επεσήμανε ότι ένα απτό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η σημερινή υπογραφή Συμφωνιών και Μνημονίων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικής της Ουκρανίας, από την 1η Οκτωβρίου 2015, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών με απευθείας επενδύσεις στην ουκρανική οικονομία ύψους 12,2 δις δολαρίων ΗΠΑ και συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών που είναι δέκτες απευθείας επενδύσεων από την Ουκρανία ύψους σχεδόν έξι δις δολαρίων.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο όγκος εξαγωγών υπηρεσιών από την Ουκρανία στην Κυπριακή Δημοκρατία έφτασε τα 67,2 εκατομμύρια δολάρια από την 1η Απριλίου 2015, ενώ η εισαγωγή υπηρεσιών από την Κύπρο στην Ουκρανία έφτασε τα 72,6 εκατομμύρια δολάρια.

Είπε ακόμη ότι φέτος έχει σημειωθεί αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία προς την Κύπρο της τάξης του 22%, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την υπογραφή σήμερα της Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και κάλεσε τους Ουκρανούς επιχειρηματίες να εντοπίσουν τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις και συνέργειες, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παράσχει διευκολύνσεις και θα προωθήσει ενεργά κάθε πρωτοβουλία και μέτρο που θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας και έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια.