Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επί ευκαιρία του Πάσχα, επισκέφθηκε στρατόπεδα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε σήμερα τα στρατόπεδα «Ηλίας Παπακυριακού» και «Ανδρέας Ζάκος», με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη.

Μιλώντας στους οπλίτες και αξιωματικούς στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «χαίρομαι πραγματικά γιατί είμαι σήμερα στο στρατόπεδο που φέρει το όνομα ενός ήρωα. Χαίρομαι γιατί είμαι μαζί με τους νέους και τις νέες μας που έχουν ταχθεί να προασπιστούν τα πάτρια εδάφη, αλλά και να στελεχώσουν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και να δώσουν τις δυνατότητες μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ογκούνται η προκλητικότητα από κάποιους που έχουν την εντύπωση ή που επιθυμούν ή που έχουν στρατηγική να αναβιώσουν καθεστώτα ή αυτοκρατορίες του παρελθόντος.

Θα περιοριστώ στα όσα λέγω διότι αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι να δούμε πώς μέσα από τον διάλογο επιτυγχάνουμε την επανένωση, την απελευθέρωση της πατρίδας μας, αλλά και τη δημιουργία ενός κράτους που θα διασφαλίζει σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, τον αλληλοσεβασμό, αλλά και τις αρχές όχι μόνο του διεθνούς δικαίου, αλλά ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Γιατί είμαστε μία χώρα κράτος μέλος της ΕΕ και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εκπτώσεις από όσα οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών απολαμβάνουν.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι δικές μας στοχεύσεις δεν είναι η συνέχιση ενός απαράδεκτου στάτους κβο, αλλά η δημιουργία ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, που θα μπορεί να είναι βιώσιμο, που θα είναι σύγχρονο και απόλυτα συμβατό βεβαίως με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η δεδηλωμένη θέση μας για ένα διάλογο που θα τον διακρίνει ο αλληλοσεβασμός αλλά και τα όσα ισχύουν σε όλα τα άλλα κράτη του κόσμου, δηλαδή οι ίδιες αρχές και αξίες να διέπουν και το δικό μας κράτος. Αυτές είναι οι στοχεύσεις μας και προς αυτές τις αρχές και αξίες δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε γιατί είναι αναγκαίο και για μας και για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους να γίνει συνείδηση ότι αν δεν διασφαλίσουμε την απόλυτη ανεξαρτησία και κυριαρχία του κράτους θα μετατραπούμε σε ένα ‘κινούμενο’ από την όποια τρίτη δύναμη θέλει να συνεχίσουν εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, μόνιμη παρουσία στρατευμάτων».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια για το έργο που επιτελεί η Εθνική Φρουρά, οι οπλίτες και η ηγεσία της, προσθέτοντας ότι «μέσα από τις νέες μεταρρυθμίσεις πραγματικά συμπεριφέρεστε και δημιουργείτε εκείνες τις συνθήκες που θα μου επιτρέψουν να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού».

Επίσης, μιλώντας στους οπλίτες και αξιωματικούς στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ «Ανδρέας Ζάκος», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού συνεχάρη τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ Προκόπη Μαυραγάνη είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλω να εκφράσω ευγνωμοσύνη για την όλη παρουσία σας εδώ και προς τους προκάτοχους σας αλλά και προς τα στρατευμένα νιάτα της Ελλάδας που ήταν πάντα από το 1960 οι προασπιστές της κυπριακής ανεξαρτησίας, κατ’ εφαρμογή αυστηρή των Συνθηκών Εγγύησης, της ακεραιότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτέλεσαν το έργο τους όσο κανένας άλλος.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού προς όλους σας.

Γνωρίζω ότι αυτές τις μέρες όλοι θα ήθελαν να είναι με τις οικογένειές τους. Όμως αυτό είναι που σας χαρακτηρίζει και σας διακρίνει. Είστε εδώ για να υπερασπιστείτε την Κυπριακή Δημοκρατία όπως ακριβώς οι ανάγκες γενικότερα του ευρύτερου Ελληνισμού το υπαγορεύουν.

Είστε με βάση διεθνείς Συνθήκες, αλλά την ίδια ώρα δεν παύουν να υπάρχουν οι αδελφικοί δεσμοί που υπαγόρευσαν δεκάδες από τους ΕΛΔΥΚάριους να δώσουν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, έστω και υπό απειλή, ιδιαίτερα υπό κατοχή.

Εκείνο που προσπαθούμε σε απόλυτη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, και γενικότερα με την ελληνική πολιτική ηγεσία, είναι μέσα από τη συντονισμένη ενεργοποίηση των δράσεων μας να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους εταίρους μας στην ΕΕ αλλά και ευρύτερα τους διεθνείς παράγοντες ώστε επιτέλους να υπάρξει κατανόηση από κάποιους των γειτόνων μας ότι αυτό που υπαγορεύει την ευημερία των λαών είναι η ειρήνη, ιδιαίτερα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, ο Πρόεδρος ευχήθηκε Καλή Ανάσταση σε όλους, «όπως και Καλή Ανάσταση στην Κύπρο και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, όπως και το πράττει, τις όποιες απειλές από οποιονδήποτε και αν προέρχονται».