Κ.Ε: Η Κυβέρνηση καταθέτει σήμερα 2,5 δις στον Συνεργατισμό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι η Κυβέρνηση πραγματοποιεί σήμερα κατάθεση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο η Τράπεζα θωρακίζεται.

Εξασφαλίζεται πλήρως η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια και μέσα σε συνθήκες ομαλότητας τις αλλαγές που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές.

Έτσι συνεχίζεται η όλη διαδικασία με το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή εντός Απριλίου.

Η Κυβέρνηση, με αυτή την πρωτοβουλία, θέλει να μην υπάρχει πλέον οποιαδήποτε αμφιβολία και να τερματισθεί η αβεβαιότητα, έτσι που να μη βρίσκουν έδαφος και οποιεσδήποτε ανεύθυνες φήμες. Κατοχυρώνεται η μετάβαση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων, ενώ διασφαλίζονται και τα συμφέροντα των καταθετών και όλων των συμπολιτών μας.

Σε αυτή την ίδια προοπτική δημιουργούμε ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων δομών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων –τα οποία μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι και η αιτία των προβλημάτων- ανάλογα με την τελική μορφή που θα πάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τα αποτελέσματα που έφερε τα τελευταία χρόνια η διακυβέρνηση της χώρας και η σταθερή πορεία ανάκαμψης είναι το καλύτερο εχέγγυο για την προσπάθειά μας. Με αποφάσεις ευθύνης θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια».

Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι το ποσό των 2,5 δις ευρώ θα είναι υπό μορφή ομολόγου.

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν τίθεται θέμα σχολιασμού αντιδράσεων, αλλά «σημασία έχει να καταβάλουμε όλοι την κοινή προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι το 2013 ανακαλύψαμε ότι ο Συνεργατισμός, με τα συσσωρευμένα προβλήματα του δεν μπορούσε να συνεχίσει, και έγινε αναγκαστική κρατικοποίηση.

Εκεί ήταν που θα έπρεπε να υπάρξουν και οι αντιδράσεις και οι κρίσεις όλων για μια πορεία η οποία, δυστυχώς, οδήγησε το Συνεργατικό Κίνημα στο να χάσει την πιστωτική του δομή και να αναγκαστεί να ζει με τη στήριξη κρατικών κεφαλαίων.

Σήμερα το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε συνθήκες σταθερότητας του συστήματος και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό που είναι και κοινή επιθυμία όλων των πολιτικών δυνάμεων, ένα φορέα ο οποίος θα διευκολύνει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν και στην πορεία των πραγμάτων, αλλά και σήμερα – όσον αφορά αυτή την κατάθεση – από το Υπουργείο Οικονομικών».