Ο Πενταδάκτυλος διαλύεται

Ο Πενταδάκτυλος “διαλύεται βήμα με βήμα”.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Τ/κ βιολόγων, περιβαλλοντικής έρευνας και προστασίας, Χασάν Σαρπτέν στην τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, κάνει λόγο για οικολογική καταστροφή στον Πενταδάκτυλο επισημαίνοντας ότι η στρεβλή δόμηση και η ανεξέλεγκτη συνέχιση των κατασκευών έχουν ως αποτέλεσμα ο Πενταδάκτυλος “να διαλύεται βήμα με βήμα”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες λατομείων που δραστηριοποιούνται στο βουνό δεν εφαρμόζουν τις σύγχρονες μεθόδους και τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί και δεν είναι σωστό να λαμβάνονται πέτρες και χαλίκια από ολόκληρο τον Πενταδάκτυλο.

Ειδικοί προτείνουν το κλείσιμο των λατομείων και το φύτεμα δέντρων στην περιοχή.

Ο Σαρπτέν ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 70 λατομεία στο ψευδοκράτος και μέχρι τώρα ούτε ένα από αυτά δεν θεωρήθηκε ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του να δοθεί για αναδόμηση μέσω δενδροφύτευσης.

Προσθέτει ακόμη το γεγονός ότι παρόλο που έχουν ανοίξει νέα λατομεία δεν έχει γίνει καμία εργασία ώστε τα παλιά να λειτουργούν καλύτερα εφαρμόζοντας τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που υποτίθεται ότι ισχύουν.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου Τ/κ ιατρών διαμηνύει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των ανθρώπων από τον τρόπο λειτουργίας των 18 λατομείων που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή.