Ο Ολάντ υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια για αντιμετώπιση τζιχαντιστών

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αναχαιτίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που διαπράττουν ωμότητες σε αυτήν την χώρα και τη Συρία, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε στη Βαγδάτη να βοηθήσει «περισσότερο στρατιωτικά» το Ιράκ.

Ο Ολάντ, ο οποίος συνάντησε τον πρόεδρο Φουάντ Μασούμ και τον πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι, είναι ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που μεταβαίνει στη Βαγδάτη από την έναρξη, την 9η Ιουνίου, της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες περιοχές στο Ιράκ.

«Ήρθα εδώ στη Βαγδάτη προκειμένου να εκφράσω τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στρατιωτικά το Ιράκ» δήλωσε ο Ολάντ αφού εξέφρασε την «στήριξη» της Γαλλίας στην ιρακινή κυβέρνηση που «μπόρεσε να ενώσει το σύνολο των εθνοτικών ομάδων που συνθέτουν τον πληθυσμό του Ιράκ».

Την ώρα που ο Αμπάντι επέμεινε στη σημασία της αεροπορικής υποστήριξης για να βοηθήσει το Ιράκ έναντι των τζιχαντιστών, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «άκουσε το αίτημά του» και εργάζεται «με τους συμμάχους μας σε ένα συγκεκριμένο αριθμό σεναρίων».

Η «παγκόσμια απειλή (που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος) χρειάζεται μια παγκόσμια απάντηση» υπογράμμισε ο Ολάντ διευκρινίζοντας ότι το Διεθνές Συνέδριο για το Ιράκ που έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στο Παρίσι έχει ως στόχο το συντονισμό των «δράσεων» εναντίον «αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Ολάντ στη συνέχεια μετέβη στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να επισκεφθεί έναν καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων.