Ο Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις για το εδαφικό

Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στον ε/κ Τύπο,ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι , η τ/κ πλευρά θα καταθέσει προτάσεις σε ό,τι αφορά θέματα ιθαγένειας, εδαφικών αναπροσαρμογών και εγγυήσεων και ασφάλειας. Είπε μάλιστα ότι έχουν ήδη καταθέσει πρόταση για το εδαφικό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως στο παρόν στάδιο δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν χάρτες.

Ο κ. Οζερσάι προέβη σε δήλωση μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα

Ο Τ/κ διαπραγματευτής ανέφερε πως στη χτεσινή συνάντηση η ε/κ πλευρά κατέθεσε την πρόταση της σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή δικαστική εξουσία και η τ/κ πλευρά τις προτάσεις της σε σχέση με την εκπροσώπηση στα ΗΕ και την ΕΕ, το ρόλο του ΣΑ του ΟΗΕ και την ισχύ προηγούμενων διοικητικών και νομικών πράξεων.

Είπε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να φέρνει νέες προτάσεις «χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν» κάτι, που όπως ισχυρίστηκε, καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας, και πως η τ/κ πλευρά αντέδρασε καλώντας τα ΗΕ να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες σε σχέση με το θέμα αυτό.

Ο κ. Οζερσάι απέρριψε ακολούθως αναφορές στον ε/κ Τύπο ότι η τ/κ πλευρά δεν θα καταθέσει προτάσεις για τα θέματα ιθαγένειας, εδαφικών αναπροσαρμογών και εγγυήσεων και ασφάλειας, αναφέροντας ότι η τ/κ πλευρά θα φέρει προτάσεις γι` αυτά τα ζητήματα όπως έκανε και στο παρελθόν. Μάλιστα είπε ότι η τ/κ πλευρά θα κατέθετε προτάσεις για τα θέματα ιθαγένειας στη χτεσινή συνάντηση, όμως το θέμα τελικά δεν συζητήθηκε, γιατί, όπως είπε, η ε/κ διαπραγματευτική πλευρά δεν ήταν έτοιμη για να συζητήσει το θέμα αυτό.

Μάλιστα, ο κ. Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι η τ/κ πλευρά έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για το εδαφικό και πως το μόνο θέμα που η τ/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει στο παρόν στάδιο σε ό,τι αφορά τις εδαφικές αναπροσαρμογές είναι ο χάρτης. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως επανέλαβε, αφού καθοριστεί ο οδικός χάρτης που θα οδηγεί σε δημοψήφισμα.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακολούθως ότι προηγούμενη του δήλωση ότι «το Κυπριακό θεωρείται υπό μια έννοια, τελειωμένη υπόθεση», έχει παρερμηνευτεί. Πρόσθεσε πως όλες οι πτυχές έχουν συζητηθεί και όλες οι προτάσεις και οι αντι-προτάσεις έχουν αναλυθεί και πως δηλώσεις του τύπου «οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν» είναι αντίθετες με το πνεύμα καλής θέλησης που πρέπει να υπάρχει. Επανέλαβε ότι όλα όσα αφορούν το Κυπριακό έχουν συζητηθεί και πως πλέον ο μόνο δρόμος προς τη λύση είναι να ξεκινήσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» μέσω της οποίας θα καλυφτεί το κενό μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε όπως ξεκινήσει η διαδικασία του «πάρε-δώσε» και πως η ε/κ πλευρά επιδεικνύει ατολμία και επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα και λειτουργεί ωσάν να θεωρεί ότι η διαδικασία του «πάρε-δώσε» είναι εναντίον της.

Ανέφερε, τέλος, ότι στις προσεχείς συναντήσεις θα επιχειρήσουν να καλύψουν τις διαφορές με αντιπροτάσεις και προτάσεις που θα δημιουργούν γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών και πως απ` εκεί και πέρα στην επόμενη φάση θα διαπραγματευτούν επί όλων των θεμάτων.