Ο ξένος Τύπος για τις προεδρικές εκλογές

Οι Times γράφουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε εύκολα τον πρώτο γύρο, αλλά δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία που θα του έδινε την τελική νίκη από την πρώτη Κυριακή, «κάτι που αντικατοπτρίζει τη βαθιά διαίρεση μεταξύ των Κυπρίων επί της συμφωνίας διάσωσης έναντι της χρεοκοπίας».

Το αποτέλεσμα σημαίνει, σύμφωνα με εκτίμηση της οικονομολόγου Φιόνα Μιούλεν από τη συμβουλευτική εταιρεία Sapienta στην Κύπρο, που παραχωρεί συνέντευξη στην εφημερίδα, ότι ο κυπριακός λαός δεν έχει κατασταλάξει στο αν ο Αναστασιάδης είναι ο άνθρωπος που θα τον βγάλει από την κρίση. «Κάνει λίγο πιο δύσκολο για τον Αναστασιάδη να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να πάρει τη διάσωση», δηλώνει η κα. Μιούλεν.

H εφημερίδα GUARDIAN γράφει ότι μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης, θεωρείται το μεγάλο φαβορί στη μάχη με τον Σταύρο Μαλά.  «Η ψήφος για τον Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ είναι μια έγκριση των πολιτικών υπέρ της διάσωσης που υποστηρίζει ένας άνδρας ο οποίος θα αντιμετωπίσει το επίπονο έργο της οριστικοποίησης του πακέτου διάσωσης των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ», σχολιάζει η εφημερίδα. …Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κρύψει την ελπίδα να νικήσει ο Αναστασιάδης»,.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Κύπρος έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωσή της δίνοντας ένα «επιβλητικό» προβάδισμα στον κεντροδεξιό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα κατά την εφημερίδα εγείρει ελπίδες ότι ο ΔΗΣΥ που υποστηρίζει τη διάσωση της Κύπρου θα έχει μία ισχυρή εντολή για να σώσει το νησί από τη χρεοκοπία.

To BBC τονίζει ότι προτεραιότητα του νέου ηγέτη θα είναι η  οριστικοποίηση της διάσωσης, ενώ θα αντιμετωπίσει και πιέσεις για επανέναρξη συνομιλιών με την «τουρκική κοινότητα στο βορρά που έχει αποκοπεί μετά τη διαίρεση του 1974».