Ο Ντα Σίλβα έκανε χαλάστρα… στο ΑΠΟΕΛ

Η ΑΕΚ με ένα εξαιρετικό γκολ του Άλεξ Ντα Σίλβα στο 78’ κέρδισε με 0-1 το ΑΠΟΕΛ, έφυγε με ένα σπουδαίο διπλό απο το ΓΣΠ και έκανε χαλάστρα στο προτωπόρο ΑΠΟΕΛ και τους χιλιάδες φίλους του περίμεναν να πανηγυρίσουν τον τίτλο.

Καλύτερο στο πρώτο μισάωρο του αγώνα το ΑΠΟΕΛ αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο γκολ. Στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου η ΑΕΚ έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο και δίκαια πέτυχε το γκολ. Δικαιούτε επίσης να φωνάζει για το λανθασμένα ακυρωθέν του Τόμας στο 62’. Αρκετά νεύρα στο παιχνίδι ειδικά στο τελευταία μισάωρο. Ο Ντε Κλερ που βρισκόταν στον πάγκο είδε την κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρίες.

Το ΑΠΟΕΛ θα περιμένει το αυριανό ντέρμπι της Ομόνοιας με την Ανόρθωση. Αν δεν κερδίσει η «Κυρία» παρά την σημερινή του ήττα θα στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλητής. Αν η ομάδα της Αμμοχώστου κερδίσει τότε θα αναπτερώσει τις λιγοστές ελπίδες της για την κατάκτηση του τίτλου.

Η ΑΕΚ με το σπουδαίο της διπλό ανέβηκε στην Τρίτη θέση έστω και προσωρινά και μπήκε ξανά δυναμικά σε τροχιά Ευρώπής.

Α’ ημίχρονο

Το ΑΠΟΕΛ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και κυνήγησε το γρήγορο γκολ. Στο 9΄ ο ορεξάτος σήμερα Αλωνεύτης γύρισε την μπάλα από τα αριστερά στο Μοράις, που έκανε το σουτ αλλά η μπάλα χτύπησε σε σώματα αμυντικών και εφυγε κόρνερ. Δύο λεπτά αργότερα ο Αλωνεύτης και πάλι έκανε το γύρισμα στην περιοχή, ο Μπέκμαν έκανε την προβολή η μπάλα όμως κατέληξε στον Χαϊμοφ.

Μετά το πρώτο τέταρτο η ΑΕΚ βρήκε τα πατήματα της και καταφερε να απειλήσει τους γηπεδούχους. Στο 17’ ο Μέρσιο έπιασε το μακρινό σουτ που έδιωξε ο Πάρντο ενώ στην επόμενη φάση ο Τσάντο μετά από μπαλιά του Γκριν έφυγε πίσω από την άμυνα του ΑΠΟΕΛ αλλά τον πρόλαβε ο τερματοφύλακας των γαλαζοκιτρίνων. Η επόμενη καλή φάση ήταν για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Τζιόλη να πιάνει το σουτ και την μπάλα να κοντράρει σε αμυντικούς και να φεύγει έξω.

Στο 28’ μετά από ωραία κάθετη πάσα του Μέρσιο, ο Τσάντο έκανε το σουτ από καλή θέση αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια. Πέντε λεπτά αργότερα μετά από φάουλ του Χαραλαμπίδη, ο Ολιβέιρα έπιασε την κεφαλιά δεν βρήκε όμως στόχο. Στο επόμενο λεπτό μετά από σέντρα του Χαραλαμπίδη, από δεξιά, ο Καταλά, προσπάθησε να διώξει, η μπάλα πήρε πορεία προς το τέρμα, όμως ο Χαϊμόφ, έδιωξε σε κόρνερ. Νέα κεφαλιά από τον Τζιόλη στο 39΄και πάλι έξω η μπάλα. Τελευταία αξιόλογη φάση του ημιχρόνου το σουτ του Ζιλέ που μάζεψε όμως ο Πάρντο.

Β’ ημίχρονο

Η ΑΕΚ ήταν σαφώς καλύτερη στο ξεκίνημα το β΄ημιχρόνου. Στο 48’ ο Αλεξάνδρου πρόλαβε και έδιωξε το πλασέ του Τσάντο, ενώ στο 52’ ο Πάρντο είπε όχι στο μακρινό φάουλ του Ντα Σίλβα και λίγο αργότερα σε σουτ του Μέρσιο. Η πρώτη επίσκεψη του ΑΠΟΕΛ στην επανάληψη ήταν στο 61’ όταν ο Αλωνεύτης έφυγε πίσω από την άμυνα της ΑΕΚ, έκανε το πλασέ, όμως απέκρουσε ο Χαϊμόφ.

Στο επόμενο λεπτό έγινε η φάση που θα συζητηθεί . Ο Τόμας με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πάρντο αλλά το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ από τον βοηθό. Λίγα λεπτά αργότερα ο Γιάννης Αναστασίου απέβαλε τον τεχνικό της ΑΕΚ Ραν Μπεν Σιμόν που διαμαρτηρήθηκε έντονα για τη φάση του γκολ. Η υπεροχή της ΑΕΚ καρποφόρησε στο 78’. Ο Ντα Σίλβα με προσωπική ενέργεια έπιασε ένα κεραυνό έξω από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πάρντο.

Στο 83′ ο Μπούντιμιρ έχασε μοναδική ευκαιρία για να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Μετά από παράλληλη μπαλιά του Αλεξάνδρου ο Κροάτης επιθετικός δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα από κοντά και να την στείλει στα δίχτυα του Χάιμοφ.

Έτσι το 0-1 έμεινε μέχρι το τέλος και το πάρτι του ΑΠΟΕΛ χάλασε. Πανάξια νίκη για την ΑΕΚ που μπήκε δυναμικά ξανά στη μάχη της Ευρώπης.

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Σολωμού, Ολιβέιρα, Καρυπίδης, Αλεξάνδρου, Μοράις, Τζιόλης, Μαντούκα (58΄ Μπούντιμιρ), Χαραλαμπίδης, Αλωνεύτης, Μπέκμαν (78΄ Μπιτόν)

ΑΕΚ: Χαϊμόφ, Σεράν, Καταλά, Γκριν (21΄ Μουρίγιο), Ζιλέ, Μέρσιο, Λίνσεν, Τομάς, Ντα Σίλβα, Πάλιτς (75΄ Μαραγκός), Τσάντο

Κίτρινες: Τζιόλης (4η), Ολιβέιρα, Χιώτης / Λίνσεν, Τομάς, Μουρίγιο, Χαϊμοφ (6η)

Κόκκινη: Ντε Κλερ