Ο νευροεπιστήμονας Νίκος Κωνσταντίνου νικητής του FameLab Κύπρου

Το British Council Κύπρου ανακοίνωσε τους τρεις νικητές του εθνικού διαγωνισμού FameLab, με τον πρώτο εκ των τριών, Νίκο Κωνσταντίνου, να συμμετέχει με τους νικητές του FameLab από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, τον Ιούνιο, στο Διεθνή Τελικό στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σκοπός του FameLab που διοργανώνεται από το British Council Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, είναι να βοηθήσει τους νέους επιστήμονες να αποκτήσουν τις δεξιότητες ώστε να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα μη επιστημονικό κοινό.

Ο Νίκος Κωνσταντίνου είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η παρουσίαση του στοχεύει να καταδείξει τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης και τον τρόπο με τον οποίο η υποκειμενική αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο μπορεί να διαφέρει σημαντικά από αυτή του διπλανού μας ανάλογα με το πού εστιάζουμε την προσοχή μας με τεκμηρίωση μέσα από ταχυδακτυλουργικά κόλπα και ψυχολογικά φαινόμενα (όπως Τύφλωση Αλλαγής / Change Blindness και Τύφλωση Αποπροσανατολισμού / Inattentional Blindness).

Ο κ. Κωνσταντίνου σχεδιάζει συμπεριφορικά πειράματα σε συνδυασμό με τεχνικές νευροαπεικόνισης (όπως fMRI) για να διερευνήσει τη διαδικασία που οι διαφορετικοί τύποι εργαζόμενης μνήμης (π.χ. οπτική ή λεκτική) αλληλεπιδρούν με την προσοχή για να οδηγήσουν στην υποκειμενική αντίληψη που ο καθένας μας έχει για τον κόσμο, χρησιμοποιώντας υγιείς πληθυσμούς και ασθενείς (π.χ. κοινωνική φοβία, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις).

Η δεύτερη και τρίτη θέση απονεμήθηκαν στους βιολόγο Λουκία Πρωτοπαπά και φυσικό Αλεξάνδρα Μιχαήλ.
Οι φετινοί φιναλίστ επέλεξαν θέματα όπως ‘the road to Divided Attention’, ‘Roller Coasters and your body’ και άλλα.

Οι παρουσιάσεις κρίθηκαν σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα του FameLab – τα 3Cς: περιεχόμενο, σαφήνεια και χάρισμα (content, clarity and charisma).