Ο Νίκος Κληρίδης δίνει εξηγήσεις για τη διαπλοκή στο Δικαστικό Σώμα

Ο Νίκος Κληρίδης σε μία 6σέλιδη επιστολή προς τον  Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου, δίνει εξηγήσεις στις δημόσιες καταγγελίες του περί διαπλοκής στο Δικαστικό Σώμα.

Ο αδελφός του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, είχε αναφερθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, το οποίο κατονόμασε και το οποίο  τυγχάνει της εύνοιας δικαστών.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «δεοντολογικά οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις, επειδή στις δηλώσεις γίνονται αναφορές σε πιθανό επηρεασμό Δικαστών σε εκδικάσεις υποθέσεων συγκεκριμένου Τραπεζικού Οργανισμού λόγω συγγενικών και / ή εργασιακών σχέσεων που διατηρούν με Δικηγορικό γραφείο που έχει τον ουσιαστικό χειρισμό όλων των σοβαρών υποθέσεων που σχετίζονται με την ίδια την Τράπεζα».

Η επιστολή  Ν. Κληρίδη:

«Έντιμε κε Πρόεδρε,

Στην πιο πάνω επιστολή σας με καλείτε να δώσω εξηγήσεις και στοιχεία για κάποιες δηλώσεις μου που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με πιθανό επηρεασμό της Δικαιοσύνης απο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Παρά το γεγονός οτι οι πιο πάνω δηλώσεις μου δεν απετέλεσαν αντικείμενο πειθαρχικής καταγγελίας σε βάρος μου απο οποιοδήποτε θεσμικό όργανο η δικηγορικό γραφείο, εν τούτοις, συμφωνώ ότι δεοντολογικά οφείλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις επειδή στις δηλώσεις γίνονται αναφορές σε πιθανό επηρεασμό Δικαστών σε εκδικάσεις υποθέσεων συγκεκριμένου Τραπεζικού Οργανισμού λόγω συγγενικών και/η εργασιακών σχέσεων που διατηρούν με Δικηγορικό γραφείο που έχει τον ουσιαστικό χειρισμό όλων των σοβαρών υποθέσεων που σχετίζονται με την ίδια Τράπεζα.

Επιθυμώ κατ’αρχήν να τονίσω ότι όλα όσα ανάφερα στις δηλώσεις μου αποτελούν αυστηρά προσωπικές θέσεις μου τις οποίες εξέφρασα καλόπιστα και ανεπηρέαστα έχοντας αποκτήσει ίδιαν γνώση και αντίληψη των όσων έθεσα μέσα στα πλαίσια της άσκησης της δικηγορίας στην Κύπρο τα τελευταία 40 χρόνια.

Περαιτέρω επισημαίνω ότι, σαν λειτουργός της Δικαιοσύνης θέτω υπεράνω οποιουδήποτε προσωπικού συμφέροντος η σκοπιμότητος την ορθή και δίκαιην απονομή της Δικαιοσύνης και τις Αρχές της Φυσικής Δικαιοσύνης που θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και εφαρμογής τόσο απο την Δικαστική Εξουσία , όσο και απο όσους ασκούν την δικηγορία.

Μια απο τις πιο βασικές αρχές που αποτελεί και τον κεντρικό πυλώνα ενός Κράτους Δικαίου και μιας ευνομούμενης Πολιτείας, είναι η Αρχη ότι «η Δικαιοσύνη δεν πρέπει απλώς να απονέμεται , αλλά να φαινεται οτι απονέμεται»

Όπως θα εξηγηθεί πιο κάτω, μετά την κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος που διαφάνηκε απο το 2012 και κατέληξε στο κούρεμα, ολες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου και εξεδικάστηκαν απο τα Δικαστήρια προωθήθηκαν μέσω του δικηγορικού γραφείου Χρυσαφίνης και Πολυβίου (Χ&Π) με το οποίο πλείστοι Δικαστές που εξεδίκασαν υποθέσεις της Τράπεζας έχουν συγγενικές και/η εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Κληρίδης παραθέτει τη συγγενική και εργασιακή σχέση των δικαστών με το δικηγορικό Χρυσαφίνης και Πολυβίου, αναφέροντας τα πιο κάτω ονόματα και γεγονότα:

1. Λ.Παρπαρίνος (Δικαστής Ανωτάτου). Θυγατέρα δικηγόρος εργοδοτούμενη στο Γραφείο Χ&Π

2. Α.Κραμβής (Πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου). Υιός δικηγόρος στο Γραφείο Χ&Π, γαμπρός του κ.Πολυβίου (νυμφευμένος με την κόρη του).

3. Μ.Χριστοδούλου (Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου). Ο υιός της συζύγου του (επίσης Δικαστού στο Επαρχιακό Δικαστήριο) Στάλως Χατζηγιάννη, είναι εργοδοτούμενος στο γραφείο Χ&Π.

4. Λεμονιά Καουτζιάνη (πρώην Δικαστής Επαρχιακού Δικαστηρίου). Θυγατέρα της είναι εργοδοτούμενη στο γραφείο Χ&Π.

5. Κ.Παμπαλλής (Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου). Εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο Χ&Π.

6. Α.Λιάτσος (Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου). Η σύζυγος του εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Χρ.Τριανταφυλλίδη πρώτου εξάδελφου της συζύγου του Πολυβίου.

7. Τεύκρος Οικονόμου (Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου). Η σύζυγος του ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου και αφυπηρέτησε πρόσφατα.

8. Ο κ.Οικονόμου συμμετείχε στην αθωωτική απόφαση κατά πλειοψηφίας που εξεδόθη στις εφέσεις 2/2018 και 3/2018 και αθώωσε τον Ανδρέα Ηλιάδη και την Τράπεζα Κύπρου στις κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς.

9. Ο Χρ.Τριανταφυλλίδης δικηγόρος Ανδρέα Ηλιάδη Δ/ντη Τρ.Κύπρου είναι πρώτος ξάδελφος της συζύγου του Π.Πολυβίου Γεωργίας, που είναι κόρη του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη πρώην διοικητή της Τρ.Κύπρου και αδελφού του πατέρα του Μ.Τριανταφυλλίδη τέως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

10. Ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης δικηγορούσε για δεκαετίες ενώπιον του πατρός του τέως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις που τεκμηριώνουν τα πιο πάνω.

Η απόφαση Τάκης Φωτιάδης Vs Φώτος Φωτιάδης είναι η κλασσική περίπτωση που ο πατέρας Τριανταφυλλίδης δικαίωσε τον υιόν του Χρίστον. Ο Χρίστος Κληρίδης κέρδισε αργότερα κατ΄ έφεση όπου ήγειρε θέμα επηρεασμού λόγω συγγενικής σχέσης. Σαν αποτέλεσμα υιοθετήθηκε η πρακτική απαγόρευσης τότε έστω περιορισμένης μορφής.

Στη συνέχεια ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης όταν αφυπηρέτησε διορίστηκε σαν ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ του Τάκη Φωτιάδη.

Τότε ο Γεώργιος Πικής και άλλοι δικαστές Ανωτάτου διαμαρτύρονταν και ζητούσαν να γίνουν κανονισμοί που να διέπουν συγγενείς. Δεν έγιναν όμως ενόσω ήταν Πρόεδρος ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης.

Στην επιστολή σημειώνεται, επίσης, ότι «ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης διετέλεσε Δικαστής από το 1988 μέχρι το 2013. Υπηρέτησε σαν Δικαστής σε διάφορες βαθμίδες και παραιτήθηκε από την έδρα του Δικαστή του Ανωτάτου όταν αποδέχθηκε τον διορισμό του σαν Γενικός Εισαγγελέας το 2013. Σε καμιά περίπτωση έγινε εμφάνιση του Νίκου ή του Λεύκου Κληρίδη ενώπιον του Κώστα Κληρίδη όταν ήταν Δικαστής. Προκαλώ οποιονδήποτε να επιμαρτυρήσει το αντίθετο».

Ο Νίκος Κληρίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε άλλο παράρτημα της επιστολής του, υποθέσεις για την συμμετοχή Δικαστών του Ανωτάτου σε πρόσφατες ποινικές εφέσεις που σχετίζονται με την Τρ.Κύπρου και στελέχη της ως κατηγορουμένων. Πρόκειται για τις: Πολιτική έφεση 423/2017, Ποινικές Εφέσεις αρ.2/2018 και 3/2018 και αίτηση certiorari 126/2015. «Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα παιδιά των Δικαστών δεν εργοδοτούνται απλά από το συγκεκριμένο γραφείο, αλλά χειρίζονται καθημερινά υποθέσεις της Τράπεζας.

Οι πιο πάνω συγγενικές εργασιακές και άλλες σχέσεις μεταξύ Δικαστών και του συγκεκριμένου δικηγορικού, όπως τις ανέδειξα αναλυτικά, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για την εκδίκαση των πιο σοβαρών υποθέσεων της Τρ.Κύπρου από τους συγκεκριμένους Δικαστές με το ίδιο Δικηγορικό γραφείο να εκπροσωπεί την Τράπεζα σε όλες τις περιπτώσεις.

Πώς λοιπόν διαφάνηκε ότι η Δικαιοσύνη απονεμήθηκε αμερόληπτα σε όλες τις πιο πάνω εκδικάσεις υποθέσεων στα μάτια ενός απλού πολίτη, και πώς εφαρμόστηκε η πιο πάνω βασική αρχή Δικαίου στην πράξη;».

Κλείνοντας, ο Νίκος Κληρίδης «προκαλεί την διεξαγωγή στατιστικής έρευνας που θα καταδείξει ότι σε συντριπτικά ποσοστά που ίσως να φτάνουν και το 98%, τα Δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις αποκλειστικά υπέρ της Τράπεζας Κύπρου».