Ο μύθος για το “κουτί της Πανδώρας”

Πανδώρα: Αρχαίο ελληνικό όνομα που σημαίνει “αυτή που δωρίζει τα πάντα, γενναιόδωρη”. Έχει τις ρίζες του στις λέξεις παν+δῶρον που σημαίνουν “με το παν, το δεύτερο συνθετικό τελείται πλήρως, απολύτως και ό,τι προσφέρεται ως δείγμα φιλίας, χάρισμα, εισφορές υπηκόων σε ηγεμόνα”

Η Πανδώρα (Παν + δώρα) είναι αρχετυπική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, όπου αναφέρεται ως η πρώτη θνητή γυναίκα, αιτία όλων των δεινών κατά τον Ησίοδο και αντίστοιχη της βιβλικής Εύας.

Ο μύθος της Πανδώρας, όχι τόσο ως αρχετυπικής μορφής, μητέρας όλων των γυναικών, αλλά ως αιτίας όλων των παθών, λόγω της περιέργειάς της, έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

Από ανοησία, περιέργεια ή σκόπιμα, η Πανδώρα σύμφωνα με το μύθο αποδέσμευσε και σκόρπισε στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά και τις ασθένειες που ήταν κρυμμένες σε ένα πιθάρι — το οποίο κατά λάθος καθιερώθηκε να αναφέρεται ως «κουτί». Όμως στην πραγματικότητα το κουτί ήταν ένα βάζο. Η λάθος μετάφραση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Στην ελληνική μυθολογία, η Πανδώρα ήταν η πρώτη γυναίκα στη γη και το «κουτί» ήταν, στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο βάζο που περιείχε όλα τα κακά του κόσμου. Οι θεοί της έδωσαν πολλά δώρα: η Αφροδίτη έδωσε την ομορφιά της, ο Απόλλωνας της έδωσε το ταλέντο για τη μουσική, ο Ερμής της έδωσε ομιλία και η Αθηνά τα ρούχα της. Όταν η Πανδώρα άνοιξε τον πίθο με όλα τα δεινά του κόσμου και κατάλαβε ότι συμβαίνει κάτι ολέθριο το έκλεισε γρήγορα,

Μέσα στον πίθο είχε μείνει μόνο η ελπίδα, η προσδοκία.

Η λέξη που χρησιμοποιείται στην μυθολογία για να περιγράψει το δοχείο ήταν «πίθος» – δηλαδή ένα μεγάλο βάζο, μερικές φορές στο μέγεθος ενός μικρού προσώπου. Πίθος χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κρασιού, ελαιόλαδου, καθώς επίσης και τελετουργικά ως δοχείο για τα ανθρώπινα σώματα που ήταν έτοιμα για ταφή.

Η Πανδώρα και ο μύθος της διαφυγής των κακών και των καταστροφών του κόσμου, απεικονίστηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε εκατοντάδες έργα τέχνης. Κρατώντας το κουτί της και συνεχίζοντας την παρεξήγηση μέσα στους αιώνες.

Ο Μύθος της Πανδώρας και η αλήθεια για το «Κουτί της Πανδώρας»
Ο Μύθος της Πανδώρας και η αλήθεια για το «Κουτί της Πανδώρας»live-in | Η Έξυπνη, Αντικειμενική και Εναλλακτική Ενημέρωση!
Δημοσίευση: 30-04-2013 ώρα 18:46:20

Περιγραφή του Μύθου
Μετά από την κλοπή της Ιερής Φωτιάς από τον Προμηθέα, η ζωή πάνω στη γη έγινε πιο ευτυχισμένη γιατί ο Τιτάνας Προμηθέας έμαθε στους ανθρώπους διάφορες τέχνες και τους χάρισε κάθε λογής γνώσεις. Ο Δίας τιμώρησε σκληρά όχι μόνο τον κλέφτη αλλά και τον κλεπταποδόχο δηλαδή το ανθρώπινο γένος. Για το σκοπό αυτό πρόσταξε τον Ήφαιστο να πλάσει με χώμα και νερό ένα ανθρώπινο ομοίωμα γυναίκας στο οποίο έδωσε ζωή, γλυκιά φωνή και ταυτόχρονα ομορφιά παρόμοια με τις αθάνατες θεές. Κατόπιν την παρέδωσε στους θεούς του Ολύμπου οι οποίοι την στόλισαν με όλα τα χαρίσματά τους, δίνοντάς της ο καθένας από ένα θεϊκό δώρο, εξ’ ου και η προέλευση του ονόματός της ‘Πανδώρα’ (Παν+ δώρα). Όταν πια ήταν έτοιμη, ο Δίας της έδωσε ένα κουτί(πιθάρι), όπου περιείχε τα γαμήλια δώρα του και πρόσταξε τον Ερμή να την πάει στον Προμηθέα, προσφέροντάς την για σύζυγό του, ο οποίος όντας πανέξυπνος υποπτεύθηκε την παγίδα και αρνήθηκε. Τότε ο Ερμής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Δία, την πρόσφερε στον άμυαλο αδελφό του, Επιμηθέα, που θαμπώθηκε από την ομορφιά της Πανδώρας και τη δέχθηκε παρά τις επίμονες συμβουλές του αδελφού του Προμηθέα να μη δεχθεί ποτέ δώρα σταλμένα από το Δία. Ο Επιμηθέας λοιπόν δεν τον άκουσε.. η Πανδώρα τον μάγεψε με την ομορφιά της και στο τέλος την παντρεύτηκε. Δεν άργησε όμως να μάθει πόσα δεινά κουβάλησε μαζί της για τους ανθρώπους. Κανένας δεν ήξερε τι υπήρχε μέσα στο κουτί(πιθάρι) και κανένας δεν τολμούσε να το ξεσκεπάσει. Εκείνος περίεργος να δει τα δώρα του Δία σήκωσε το βαρύ καπάκι και πλήθος συμφορών αγνώστων μέχρι τότε στους ανθρώπους, πόνοι, οδύνες, θάνατος ξεχύθηκαν πάνω στη γη. Μόνο η Ελπίδα είχε απομείνει στον πάτο του πιθαριού!
Ο Μύθος της Πανδώρας ίδιος στον κεντρικό του άξονα σώζεται σε διάφορες εκδοχές (Ησιόδου, Αισώπου, Αισχύλου), όπως επίσης συναντάται και σε όλους τους Ανατολικούς λαούς. Σαφέστατη είναι η ομοιότητά σε μια παραλλαγή του, πιθανότατα η παλαιότερη όλων, σύμφωνα με την οποία ο Δίας γέμισε πραγματικά δώρα στο κουτί δίνοντας όμως την εντολή να μην ανοιχτεί ποτέ. Περίεργη καθώς ήταν η Πανδώρα το άνοιξε με αποτέλεσμα όλα τα καλά που περιείχε, όλα τα αγαθά που ο Δίας είχε χαρίσει στους ανθρώπους, με εξαίρεση την Ελπίδα, πέταξαν πάλι προς τον ουρανό και προς τους Αθάνατους Θεούς.