Ο Μπόρις Τζόνσον, νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον, νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπέρμαχος του Brexit που υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία καθώς κέρδισε την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον, το πρόσωπο του δημοψηφίσματος του Brexit το 2016, έλαβε 92.153 ψήφους από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος. Ο ανθυποψήφιός του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, έλαβε 46.656 ψήφους.

Είναι μεγάλη μου τιμή και προνόμιο, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος που τον θέτει επικεφαλής στο κόμμα των Τόρις, αλλά και πρωθυπουργό της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη Μεγάλη Βρετανία.

Την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από την τελευταία εμφάνισή της στην εβδομαδιαία ώρα των ερωτήσεων προς την πρωθυπουργό, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λίγο αργότερα θα υποδεχθεί τον νέο πρωθυπουργό για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει στην συνέχεια δήλωση έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν ενδεχομένως ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα των νέων υπουργών.

Την Πέμπτη αναμένεται η πρώτη δήλωση του νέου πρωθυπουργού στην Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει την ένταση με το Ιράν και ασφαλώς το αδιέξοδο στο Brexit.