Ο μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώσει φόρο ακίνητης περιουσίας, διαβεβαιώνει η υπουργός Εσωτερικών

Στις 17 Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, καθώς η κατάθεσή του είχε αναβληθεί λόγω σφοδρών αντιδράσεων.

Η υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ότι ο μεγάλος αριθμός των ιδιοκτητών και  η μέση κατοικία και ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώνουν φόρο.

Έως τις 17 Ιανουαρίου θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι  διαβουλεύσεις που έχει το Υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα, για το ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από το φόρο αυτό . Και για το λόγο αυτό η υπουργός Εσωτερικών δεν θέλησε να εκτιμήσει πόσο θα είναι το ποσό για τα έσοδα του κράτους από τη φορολόγηση. Πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει έκαναν λόγο για 180 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Μαύρου  εξήγησε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο το ποσό το οποίο χρεώνεται με τη φορολόγηση, αλλά κυρίως το ποσό το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί.
Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε πως εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σε όλες τις προτάσεις  που κατατέθηκαν και εκείνη που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και κατατέθηκε στη Βουλή και εκείνες που συζητούνται σήμερα, παραμένει μη φορολογητέα η μέση κατοικία.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι κατ΄ αρχήν θα αλλάξει η βάση, θα καταργηθεί ο πληθωριστικός δείκτης ,ώστε να πάμε πίσω στις αξίες του 1980 που είναι πιο γνώριμες στο κόσμο.«Από εκεί και πέρα είναι πολλά τα σενάρια, αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιοκτητών δεν θα πληρώνει φόρο, αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουν απλώς μια κατοικία».