Ο μεγάλος “απών” της προεκλογικής εκστρατείας

Του Αντρέα Μορφίτη*

Ως Ενεργός Πολίτης αυτού του τόπου που αγωνιά για το μέλλον της πατρίδας του αλλά και των ίδιων των παιδιών και των εγγονιών του, παρακολούθησα σπιθαμή προς σπιθαμή την μακρά προεκλογική περίοδο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές η οποία βαίνει σχεδόν προς το τέλος της.

δημογραφικό πρόβλημα, που αποτελεί την κυριότερη παράμετρο του Κυπριακού, και από το οποίο εξαρτάται η ίδια η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, απουσίασε σχεδόν από όλες τις ραδιοτηλεοπτικές συζητήσεις και σε ελάχιστες περιπτώσεις αποτέλεσε το αντικείμενο των αντιπαραθέσεων των υποψηφίων προέδρων και των εκπροσώπων τους.

Η πληθυσμιακή σύνθεση της πατρίδας μας με την αναλογία 80% Ελληνοκύπριοι :
18 % Τουρκοκύπριοι , που ανατράπηκε και αφέθηκε να διαφοροποιείται βίαια με τον σταδιακό εποικισμό των κατεχόμενων περιοχών από την τουρκική εισβολή μέχρι και σήμερα , δημιούργησε νέα τετελεσμένα τόσο επί του εδάφους όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η πολιτική που άρχισε επί κυβερνήσεως Δημήτρη Χριστόφια και ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως Νίκου Αναστασιάδη κατέληξε στην περίεργη και έωλη φόρμουλα της δήθεν αναλογίας πληθυσμού 4 Έλληνες : 1 Τούρκοι με το επιχείρημα ότι αυτή η μέθοδος θα διατηρήσει την προ της Τουρκικής Εισβολής πληθυσμιακή αναλογία.

Φυσικά μετά την κατοχύρωση και καταχώρηση στις δήθεν «συγκλίσεις» που επιτεύχθηκαν πριν από το ναυάγιο του ΚράνςΜοντανά , ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζή δήλωσε με στόμφο ότι «δεν θα μπει στα υπνοδωμάτια των Τουρκοκυπρίων» υπονοώντας σαφώς ότι η επιτευχθείσα συμφωνία φυσιολογικά θα ανατραπεί στο μέλλον.
Και αυτή η ειλικρινής – τελικά – δήλωση του Τ/Κ ηγέτη δεν φάνηκε να τάραξε τον ύπνο των εμπνευστών της φόρμουλας 4:1. Αντίθετα η απερχόμενη Κυβέρνηση και ο πρόεδρος Αναστασιάδης , αλλά και ο προκάτοχος του Δημήτρης Χριστόφιας , εξακολουθούν να το θεωρούν ως κύριο επίτευγμα των συνομιλιών.

Οι εμπνευστές, οι αυτουργοί και οι αποδέκτες αυτής της πρότασης δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να εξηγήσουν στον Κυπριακό Ελληνισμό – ακόμα και κατά την προεκλογική εκστρατεία – αν στην αναλογία αυτή συμπεριλαμβάνονται και έποικοι τους οποίους το βαθύ κράτος της Τουρκίας με την ανοχή των «αρχών» του παράνομου Τ/Κ μορφώματος κουβάλησε στην Κύπρο για να ανατρέψει τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας μας.

Δεν μας είπε ποτέ και κανένας από τους Κυβερνώντες πόσοι έποικοι και με ποια κριτήρια θα «νομιμοποιηθούν» ούτως ώστε να διασφαλιστεί η περίφημη αναλογία 4:1 ούτε και απάντησε στη φυσιολογική αντίδραση του κατοχικού ηγέτη ότι δεν θα αποτρέψει τους Τουρκοκύπριους και τους κουβαλητούς υπηκόους του «καθεστώτος» του να κάνουν όσα παιδιά θέλουν!

Το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και η επιβίωση του στη γη των προγόνων του διαγράφεται αβέβαιο και ζοφερό όχι μόνον από τον βίαιο εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών μας αλλά και από την φθίνουσα πορεία του Ε/Κ πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές της χώρας μας.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα του μέλλοντος των νέων μας, η έλλειψη επαρκών ευκαιριών αξιοπρεπούς εργασίας και απασχόλησης, η απουσία του αισθήματος και των προοπτικών ασφάλειας για το μέλλον των επερχόμενων γενεών οδήγησαν μεγάλη μερίδα νεαρών κυρίως συμπατριωτών μας στη μετανάστευση.

Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, αφέθηκε να εξελίσσεται σε γάγγραινα και να αποτελεί αφαίμαξη του Ε/Κ πληθυσμού χωρίς ποτέ και κανένας να μας ενημερώσει για τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί αλλά και τυχόν διορθωτικά μέτρα που λαμβάνονται .

Η απουσία δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής είναι εξόφθαλμη εξού και το θέμα έμεινε στο απυρόβλητο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τόσο από τους υποψήφιους προέδρους όσο και από τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.

Θα μπει στην ατζέντα των συζητήσεων και του ενδιαφέροντος των επόμενων λίγων ημερών;
Ίδωμεν!

*Αντιπρόεδρος Δ.Σ του Κυπριακού Κέντρου Μελετών