Ο Μακρόν υποδέχθηκε τον Πούτιν στις Βερσαλλίες

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, στις Βερσαλλίες όπου τον υποδέχτηκε με όλες τις τιμές ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία, με τα φλας να απαθανατίζουν το γεγονός.

Στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, Ουκρανία και Συρία θα είναι στο «μενού» των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο πολιτικοί άνδρες.

Παρίσι και Μόσχα έχουν διαφορές να επιλύσουν, με τον Μακρόν να έχει την κατάλληλη ευκαιρία να εκφράσει στο Ρώσο πρόεδρο τη δυσαρέσκειά του και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σε σχέση με τα στοιχεία για «ρωσικές παρεμβάσεις», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας.

Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να υποδεχθεί τον Πούτιν στις Βερσαλίες και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ δεν θεωρείται τυχαία. «Επιλέγοντας αυτόν τον αναγνωρισμένου κύρους τόπο που είναι οι Βερσαλίες, ο Μακρόν τοποθετείται στην παράδοση του γαλλικού μεγαλείου. Θέλει να δείξει ότι η Γαλλία είναι ένας ισχυρός παίχτης στην παγκόσμια σκηνή και δεν τοποθετείται σε θέση κατωτερότητας έναντι της Ρωσίας», επισημαίνει ο Ντομινίκ Κόλας, καθηγητής πολιτικών επιστημών με ειδικότητα για τη Ρωσία.

Μετά το γεύμα εργασίας και την κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας θα εγκαινιάσουν την έκθεση “Πέτρος ο Μέγας, ένας τσάρος στη Γαλλία”, στο Μεγάλο Τριανόν, παλάτι με τα ροζ μάρμαρα στο πάρκο των Βερσαλλιών. Στο παλάτι αυτό εκτίθενται περίπου 150 έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια και επιστημονικά εργαλεία που είχαν δοθεί ως δώρο στον τσάρο κατά την επίσκεψή του. Τα δύο τρίτα των έργων προέρχονται από το Μουσείο του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Τρίτη έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Στον επίσημο καλεσμένο του Γάλλου προέδρου είναι αφιερωμένο το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας “Liberation”, υπό τον τίτλο “Μακρόν: Το τεστ Πούτιν”. Η εφημερίδα αφιερώνει στις εσωτερικές της σελίδες ένα δισέλιδο στις γαλλορωσικές σχέσεις που σήμερα θα έχουν την τιμητική τους στις Βερσαλίες.