Ο λογιστής Π. Σενέκκης κατέθεσε στην Ερευνητική για τ/κ περιουσίες

Για τις σχέσεις του με τον Τ/κ Μουσταφά Μουσταφά, τις επαγγελματικές του σχέσεις με τους Χαράλαμπο Λιοτατή και Νίκο Λίλλη, τις ενέργειες του ως πληρεξούσιο πρόσωπο στις διαδικασίες για το τεμάχιο γης του Τ/κ στη Δρομολαξιά μέχρι και την ανάκληση του πληρεξούσιου εγγράφου από τον Τ/κ, κατέθεσε μεταξύ άλλων στην ερευνητική επιτροπή για τις τ/κ περιουσίες ο Πανίκος Σενέκκης, Λογιστής του Χαρ. Λιοτατή.

Ο Πανίκος Σενέκκης, ο οποίος διατηρεί λογιστικό γραφείο, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι τον Τ/κ Μουσταφά του τον γνώρισε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2007 ο Χαράλαμπος Λιοτατής, λέγοντάς του ότι ενδιαφέρεται να πωλήσει την ακίνητη περιουσία του και ενδιαφερόταν να βρει αγοραστές.

Είπε ότι από το 2007 έως και το 2011 είχε πολύ στενές επαφές μαζί του επί καθημερινής βάσης, ότι ο Τ/κ τον συνόδευε σε όλες του τις επαγγελματικές επισκέψεις, ότι διέμενε κάποια βράδια στο σπίτι του, ότι τον μετέφερε στο οδόφραγμα και τον παραλάμβανε όταν ερχόταν από τα κατεχόμενα και ότι μάλιστα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση ο Τ/κ τον συνόδευσε για μια βδομάδα στην Πάφο, όπου είχε μεταβεί οικογενειακώς. Είπε ακόμη ότι από το 2008 ως το 2011 είχε αναλάβει όλα τα έξοδα συντήρησης του Τ/κ μαζί με τον Χαρ. Λιοτατή και ότι προηγουμένως το 2007 τού είχαν δανείσει 10,000 λίρες γιατί τα είχε ανάγκη.

Ο Πανίκος Σενέκκης ανέφερε ότι η πράξη της πώλησης του τεμαχίου έγινε πριν ο ίδιος γνωρίσει τον Τ/κ και ότι πίστευε πως αγοραστής ήταν ο Χασάπης, που διατηρεί εταιρεία ανάπτυξης γης στη Λάρνακα, και ότι το 2008 έμαθε πως το τεμάχιο αγοράστηκε τελικά από την εταιρεία Wadnic.

Ανέφερε επίσης ότι σε κάποιο στάδιο τού ζητήθηκε να ετοιμάσει ενοικιαστήρια έγγραφα για δύο υποστατικά, ένα στην Δερύνεια και ένα στο Παραλίμνι, εκ των οποίων στο ένα θα διέμενε -όπως του λέχθηκε- ο γιός του Τ/κ, ο οποίος, συνέχισε, ουδέποτε ήρθε για να μείνει στις ελεύθερες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Σενέκκης, τα ενοικιαστήρια έγγραφα ετοιμάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν στο Κτηματολόγιο «ώστε να στοιχειοθετηθεί η διαμονή του Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές».

Διευκρίνισε ότι ήταν σύνηθες για εκείνον να ετοιμάζει συμβόλαια, ότι δεν ήταν παρών στην υπογραφή των συγκεκριμένων συμβολαίων και ότι απλώς τα ετοίμασε και παραλήφθηκαν από το γραφείο του. Είπε επίσης ότι τα έγγραφα αυτά παραδόθηκαν πριν από ένα περίπου μήνα στην Αστυνομία, στην έρευνα που έγινε σε σχέση με τη διαμονή του Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

Είπε μάλιστα ότι σε μια περίπτωση, ο Ν. Λίλλης του τηλεφώνησε και του είπε να πάει να παραλάβει αμέσως τον Τ/κ από το οδόφραγμα και να τον μεταφέρει στις ελεύθερες περιοχές «γιατί θα ερχόταν η Αστυνομία να κάνει έλεγχο».

Σύμφωνα με τον κ. Σενέκκη, ο ίδιος υπέγραψε πληρεξούσιο έγγραφο στις 15/3/2010 για να ενεργεί δηλαδή ως πληρεξούσιο άτομο εκ μέρους του Τ/κ και το έγγραφο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά την πράξη μεταβίβασης του τεμαχίου. Είπε περαιτέρω ότι το Μάρτιο του 2010 είχε κατατεθεί στο Κτηματολόγιο το πωλητήριο έγγραφο που συνετάχθη τον Μάρτιο του 2007.

Σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής γιατί συνετάχθη πληρεξούσιο έγγραφο, απάντησε ότι ο Τ/κ δεν επιθυμούσε να παρουσιάζεται ο ίδιος στο Κτηματολόγιο, ότι επιπρόσθετα αντιμετώπιζε και κάποια προβλήματα με τα παιδιά του και ότι δεν ήθελε να πάρει διάσταση το θέμα στις τ/κ εφημερίδες. Είπε μάλιστα ότι όταν ερχόταν στις ελεύθερες περιοχές δεν έφερνε ποτέ το όχημά του, ότι το στάθμευε στο οδόφραγμα και από κει τον παραλάμβανε ο ίδιος ή ο Χαρ. Λιοτατής.

Για τη διαδικασία μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο, ο κ. Σενέκκης κατέθεσε ότι επειδή η Wadnic αδυνατούσε να λάβει δάνειο για όλο το ποσό για να το δώσει στον Τ/κ, ο ίδιος έλαβε τηλεφώνημα από τον Διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας για να γίνει εκχώρηση όλου του τεμαχίου του Τ/κ και όχι μόνο τα 7/10 για τα οποία έγινε η πώληση. Ανέφερε επίσης ότι το 2008, όταν έμαθε ότι ο πωλητής ήταν η εταιρεία Wadnic, άρχισαν να ζητούν επίσπευση στην Υπηρεσία του Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών ώστε να μπορεί να γίνει η μεταβίβαση.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο Τ/κ καθώς και η σύζυγός του, η οποία απεβίωσε, έχουν και άλλη περιουσία στη Δρομολαξιά και τη Λάρνακα την οποία και προσπάθησαν να πωλήσουν όμως δεν πήραν συμφέρουσα τιμή.

Είπε ακόμη ότι στο διάστημα 2008 -2010 επισκέπτονταν συχνά τη λειτουργό του ΥΠΕΣ Μαίρη Λάμπρου και ότι είχαν και συνάντηση δύο φορές με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Σενέκκη, «μας είπε ότι ήταν υπερβολική η έκταση 24 σκάλες για να πωληθεί και ότι καλύτερα να πωληθούν τα 6/10 και να παραχωρηθούν τα επτά οικόπεδα στα οποία ήταν κτισμένες οι προσφυγικές κατοικίες».

Είπε ακόμη ότι ο ΥΠΕΣ του είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει συμπληρωματική συμφωνία για τα 6/10 και για τη μεταβίβαση των προσφυγικών οικιών στο κράτος και ότι στη συνέχεια οι δύο (ο Τ/κ και ο ΥΠΕΣ) «μιλούσαν για άλλα θέματα, και για την Αλκή γιατί ο Τ/κ διετέλεσε παίκτης της Αλκής».

Σύμφωνα με τον κ. Σενέκκη, στις 31/3/2010 του δόθηκε επιταγή από τον Ν. Λίλλη την οποία και παρέδωσε στον διαχειριστή Τ/κ περιουσιών στη Λάρνακα. Είπε ακόμη ότι ο φάκελος είχε μεταβιβαστεί στη συνέχεια από την υπηρεσία τ/κ περιουσιών στο Υπουργείο Εσωτερικών και ότι «ο Υπουργός και οι λειτουργοί του έπαιρναν τις αποφάσεις».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Σενέκκης είπε ότι ο Τ/κ δεν εμπιστευόταν κανέναν άλλο για να πηγαίνει μαζί του στο Υπουργείο και ότι οι σχέσεις του Τ/κ με τον Ν. Λίλλη αλλά και του ιδίου με τον επιχειρηματία «δεν ήταν και οι καλύτερες».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για τη μεταβίβαση στο Κτηματολόγιο, ο κ. Σενέκκης είπε ότι ο Ν. Λίλλης του είχε δώσει μεταχρονολογημένη επιταγή και όταν ζήτησε την άδεια του Τ/κ , αυτός του απάντησε «πράξε ό,τι νομίζεις».

Η επιταγή αυτή αφορούσε το ποσό των περίπου 320,000 ευρώ για μέρος της αγοράς και ότι ήταν προσωπική επιταγή του Ν. Λίλλη από την τράπεζα Alpha «την οποία και δεν με άφησε ο Λίλλης να καταθέσω γιατί δεν είχε λεφτά και θα έμπαινε στο ΚΑΠ (απαγόρευση έκδοσης μετοχών)».

Σύμφωνα με τον κ. Σενέκκη, στο Κτηματολόγιο είχε δοθεί το ποσό των περίπου 850,000 ευρώ ως draft cheque της Λαϊκής Τράπεζας. Εκ μέρους της εταιρείας Wadnic υπέγραψε, όπως είπε ο κ. Σενέκκης, «κάποιος Αντώνης Χρυσοχός από τη Λάρνακα», ο οποίος έφερε και τη σύζυγό του μαζί του για να τον πείσει να δεχθεί τη μεταχρονολογημένη επιταγή.
Είπε επίσης ότι η εταιρεία Wadnic είχε εξασφαλίσει δάνειο 2.85 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι 850,000 δόθηκαν σε αυτούς, και ότι το δάνειο δόθηκε με υποθήκη το συγκεκριμένο τεμάχιο του Τ/κ. Σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής πού πήγε το υπόλοιπο ποσό, ο κ. Σενέκκης απάντησε «μπορείτε εσείς να το ανακαλύψετε αυτό».

Σε ερώτηση της Προέδρου γιατί ο Τ/κ, εφόσον γνώριζε ότι υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές για το τεμάχιο του και έδιναν και καλύτερη τιμή, παρέμενε στη συμφωνία, ο κ. Σενέκκης είπε ότι «φοβόταν τον Λίλλη και τις διασυνδέσεις που έχει και ότι δεν θα μπορούσε να κάνει την πώληση, νόμιζε ότι θα δυσκολευόταν να πάρει την έγκριση αν απευθυνόταν σε κάποιο άλλο αγοραστή και προτιμούσε να περιμένει, παρά τις διαφωνίες που είχαν γιατί ο Τ/κ του ζητούσε συνέχεια λεφτά και η Wadnic αρνιόταν να τον πληρώσει».
Ο κ. Σενέκκης απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν γνώριζε ότι το τεμάχιο θα το αγοράσει η Cyta, λέγοντας ότι το 2010 είχε επισκεφθεί με τον Ν. Λίλλη τον αρχιτέκτονα που ανέλαβε να σχεδιάσει το έργο. Περαιτέρω, είπε ότι ο Ν. Λίλλης είχε αναφέρει στον ίδιο ότι είναι θέμα να γίνει διαχωρισμός των τεμαχίων. Ο κ. Σενέκκης ανέφερε ακόμη ότι ο διαχωρισμός έπρεπε να γίνει από το ΥΠΕΣ και όχι μετά την έγκριση του κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών.

Είπε ακόμη ότι στο σχέδιο δεν διευκρινιζόταν ποιο από τα δύο τεμάχια ανήκει στον Τ/κ και ποιο στον αγοραστή και ότι αυτό είναι τελείως παράνομο, όπως είπε.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι όταν ολοκληρώθηκε η πράξη με την Cyta, ο ίδιος τηλεφώνησε στον Ν. Λίλλη για να γίνει η εξαργύρωση των 320,000 ευρώ και ότι του είπε να περιμένει και ότι σε μια βδομάδα «το ποσό των 9 εκατομμυρίων είχε ‘λείψει’ και θα έπρεπε να περιμένει την επόμενη δόση για να τακτοποιηθεί η επιταγή».

Ερωτηθείς γιατί ο Τ/κ ανακάλεσε το πληρεξούσιο έγγραφο που είχε με τον ίδιο, ο κ. Σενέκκης είπε ότι συγκεκριμένη μέρα όταν μετέβαιναν στη Λάρνακα, ο γιός του Τ/κ Μουσταφά του είπε να μεταβούν στο οδόφραγμα για να παραλάβουν άλλους Τ/κ ως ασφάλεια «γιατί φοβόταν ότι ο Λίλλης θα μας έκανε κακό».
Είπε ακόμη ότι στη διάρκεια της διαδρομής, τούς άφησε στο ξενοδοχείο Palm Beach, κατόπιν οδηγιών τους, και επέστρεψε στην οικία του.

Είπε επίσης ότι το βράδυ επικοινώνησε μαζί του ο Ν. Λίλλης και ρωτούσε γιατί δεν είχε μεταβεί στο γραφείο του για να παραλάβει επιταγές και μετρητά (για το ποσό των 320,000 που τους χρωστούσε) και του είπε ότι οι Τ/κ αποφάσισαν «να μην το παραλάβουν (το ποσό)».
Είπε ότι η ανάκληση του πληρεξουσίου από τον Τ/κ έγινε μετά από κάποιες μέρες και ότι του είχε τηλεφωνήσει να μεταβεί στο Δασάκι ‘Άχνας και εκεί «παρουσία αρκετών Τ/κ, του γιού του και κάποιων Ε/κ δικηγόρων, μού είπαν να παραδώσω όλα τα έγγραφα που είχα στην κατοχή μου, και το πληρεξούσιο, και με έβαλαν να υπογράψω ακύρωση πληρεξουσίου».

Σε άλλη ερώτηση γιατί ανακλήθηκε το πληρεξούσιο, απάντησε ότι «είχαν παρέμβει άλλοι και με θεώρησε ότι δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω, δεν ήμουν αρκετά δυνατός για να εισπράξω το ποσό (που του χρωστούσαν)».

Σε άλλο σημείο είπε ότι είχε λογαριασμό με τον Τ/κ στην Λαϊκή για το ποσό των 70,000 από την απαλλοτρίωση του τεμαχίου και αυτό αποσύρθηκε από τον Τ/κ για δικούς του σκοπούς μεταξύ του 2010-2011. Σε ερώτηση αν σήμερα έχει επαφή με τον Τ/κ απάντησε ότι του τηλεφώνησε ο Τ/κ πριν από δύο μήνες για να του πληρώσει το λογαριασμό του κινητού του τηλεφώνου του στις ελεύθερες περιοχές.