Μέτρα Υπ. Δικαιοσύνης προς μείωση δαπάνης για επιδόματα βάρδιας

Αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα έλαβε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, μαζί με την ηγεσία της Αστυνομίας, για περιορισμό της κρατικής δαπάνης που αφορά επιδόματα βάρδιας, Κυριακής και αργίας.

“Με αυτά τα μέτρα, για τα οποία ανέλαβε η ηγεσία να προχωρήσει σε έναν ανάλογο σχεδιασμό”, δήλωσε ο κ. Νικολάου, “αναμένουμε ότι θα εξοικονομηθούν, σε πρώτο στάδιο, σημαντικά ποσά, σε έναν τομέα όπου το κράτος καλείται να καταβάλει σημαντικές δαπάνες, πέρα από το μισθολόγιο”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού ακριβώς κυμαίνεται αυτό το ποσόν των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν από τα μέτρα αυτά, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι έχουν γίνει κάποιες “διαπιστώσεις μέσα από την αξιολόγηση του πώς εφαρμόζεται σήμερα και, ναι, πράγματι, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης και έχουμε κάνει διαπιστώσεις ότι, σε αυτούς τους τομείς τους οποίους έχω επισημάνει, μπορεί να υπάρξει βελτίωση και μάλιστα σημαντική βελτίωση”.

“Δεν μπορώ να πω, αυτήν τη στιγμή, ποια θα είναι ακριβώς η εξοικονόμηση”, πρόσθεσε ο κ. Νικολάου, “διότι, μέσα από τη συζήτηση που έγινε σήμερα και έχουν διαπιστωθεί αυτά τα ζητήματα και μπορούν να ληφθούν αυτά τα μέτρα, έχει εξουσιοδοτηθεί η ηγεσία της Αστυνομίας να εξετάσει τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργούν σήμερα, να εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες ή να ετοιμασθούν καλύτερα και οι οδηγίες και τα μέτρα, να γίνει και η αξιολόγηση της εξοικονόμησης και σε μιαν επόμενη σύσκεψη, η οποία θα συγκληθεί περί τα τέλη Αυγούστου, όπως έχουμε συνεννοηθεί και θα είναι έτοιμη μέχρι τότε, θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα μέτρα, τα οποία θα προωθηθούν στη βάση του ποια θα είναι η ακριβής εξοικονόμηση”.

Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, “ξεκινούμε από την προσπάθεια της καλύτερης διαχείρισης” και “δεν γίνεται επιχείρηση για οριζόντια αποκοπή επιδομάτων και θα δούμε πόσο θα είναι αυτό το ποσόν που μπορεί να εξοικονομηθεί και στη συνέχεια θα ομιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο”.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από σειρά συναντήσεων που είχε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με την ηγεσία της Αστυνομίας, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως στις συναντήσεις αυτές “συζητήθηκαν αρκετά από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το αστυνομικό σώμα αλλά και ευρύτερα την κοινωνία”.

“Το πρώτο που εξετάσαμε”, είπε ο Υπουργός, “είναι οι δαπάνες που γίνονται για τα επιδόματα, όπως είναι το επίδομα βάρδιας και τα επιδόματα Κυριακής και αργίας”.

“Έχουμε αποφασίσει”, δήλωσε ο κ. Νικολάου, “να προχωρήσουμε με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα επιτρέψουν να ασκηθεί αποτελεσματικότερος έλεγχος, καθ` όσον αφορά την παραχώρηση αυτών των επιδομάτων, αλλά και να επιδιώξουμε σημαντικές εξοικονομήσεις στο πλαίσιο της παραχώρησης των επιδομάτων αυτών”.

“Για παράδειγμα”, συνέχισε, “με μια σωστή και καλύτερη αξιοποίηση των μελών μας και του χρόνου εργασίας, μπορούν να αποφεύγονται είτε εργασίες κάποιων προσώπων, τα οποία θα μπορούν να πάρουν επιδόματα κατά τις ημέρες που είναι Κυριακή ή αργία, είτε ακόμα και για αποφυγή υπερωριακής απασχόλησης, η οποία, ουσιαστικά, οδηγεί στην αύξηση των επιδομάτων, ακόμα και της υποχρέωσης για παραχώρηση ελεύθερου χρόνου”.

Επιπρόσθετα”, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “μελετήθηκαν κάποιες εισηγήσεις που θα υποβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, για να τεθούν σε ένα διάλογο με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για κάποιες κοινές ρυθμίσεις για όλους τους υπαλλήλους, οι οποίοι απολαμβάνουν παρόμοιας φύσεως επιδόματα”.