Ο Κ. Πετρίδης παρουσίασε την Εθνική Πρωτοβουλία Πολιτών (e-petitions)

Με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, η Κυβέρνηση δια του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη ανακοίνωσε σήμερα μέσω των ΜΜΕ την πρωτοβουλία για προώθηση αιτημάτων των πολιτών προς το κράτος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας, ο κ. Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στις συνθήκες γενικότερης απαξίωσης των θεσμών και της πολιτικής που επικρατεί σήμερα είναι σημαντικό να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και να προωθούνται πολιτικές που στόχο έχουν τη βελτίωση της συμμετοχικής δημοκρατίας, μιας πιο άμεσης δημοκρατίας, όπου η φωνή των πολιτών θα ακούγεται καλύτερα, όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν καλύτερα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που θα προάγει τη διαφάνεια, αλλά και τη λογοδοσία του κράτους.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κυβέρνηση έχει ακούσει ένα πάγιο αίτημα των πολιτών, που έχει προωθηθεί και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κινήσεις Πολιτών, για «την Πρωτοβουλία Πολιτών» ή το «e-petitions» βάσει του οποίου η γενική αρχή είναι ότι θα συλλέγεται με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία ένας αριθμός υπογραφών από αιτήματα πολιτών και νομοθετικά, πλέον, το κράτος, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάζει αυτή την προώθηση πολιτικής και να λογοδοτεί στους πολίτες. Να τους εξηγεί δηλαδή αν αποδέχεται και πώς θα υλοποιήσει την πολιτική την οποίαν προτείνουν, ή γιατί την απορρίπτει».

Πρόσθεσε ότι αυτό το πλαίσιο πολιτικής εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Μαρτίου, 2016 κατόπιν εντατικής διαβούλευσης με τις ΜΚΟ που διήρκησε μερικούς μήνες. Σημείωσε επίσης ότι χθες το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου εστάλη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο προσθέτοντας ότι «με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η πρωτοβουλία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή».

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω επεσήμανε ότι έχει γίνει μια συγκροτημένη δουλειά, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εφαρμόζεται στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Σημείωσε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία περιλαμβανόταν στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στα κριτήρια αποδοχής εξέτασης μιας αίτησης., ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα πρέπει να έχει συσταθεί 7μελής επιτροπή πολιτών εκ των οποίων ένας να έχει ορισθεί εκπρόσωπος και ένας αναπληρωτής εκπρόσωπος ως πρόσωπα επικοινωνίας με την Επιτροπή Εξέτασης Πρωτοβουλιών Πολιτών

Θα πρέπει επίσης το αίτημα να βρίσκεται εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Κυβέρνησης, να μην είναι καταχρηστικό, επιπόλαιο ή κακόβουλο, να μην αντίκειται σε θεμελιώδες Άρθρο του Συντάγματος ούτε σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και να μην αντίκειται σε Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ευρωπαϊκές Οδηγίες, διατάξεις, δεσμευτικά μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

ρόσθεσε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί δόλος μετά την υποβολή παραπόνου ή αυτεπάγγελτα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών θα μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα στους διοργανωτές το ύψος των οποίων θα κυμαίνονται από 2000 ευρώ μέχρι 5000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Επεσήμανε πως εάν η Επιτροπή Εξέτασης Πρωτοβουλιών κρίνει ότι συγκεκριμένη Πρωτοβουλία δεν πληροί τους σχετικούς όρους, θα ενημερώνει τους διοργανωτές, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους απόρριψης της.

«Στην περίπτωση που συγκεκριμένη πρωτοβουλία πληροί τους όρους, θα δίνεται ένας μήνας στους διοργανωτές για να συλλέξουν 100 υπογραφές υποστήριξης για την πρωτοβουλία τους. Πρωτοβουλίες που δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν 100 υπογραφές σε ένα μήνα, θα απορρίπτονται

Για τις πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό υποστήριξης, η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλαμβάνει την προώθησή τους στο αρμόδιο Υπουργείο/ Διοικητικό όργανο / Αρχή, με την υποχρέωση να την εξετάσουν.

Ο αρμόδιος κρατικός αξιωματούχος αποφασίζει σε σχέση με την πρωτοβουλία πολιτών, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Κυβέρνηση ή ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αιτιολογώντας σε κάθε περίπτωση τους σχετικούς λόγους, και τεκμηριώνοντας σε κάθε περίπτωση την απόφαση της», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως «με τη συλλογή 8000 υπογραφών, οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να καλέσουν την Κυβέρνηση να προωθήσει νομοθεσίες ή πολιτικές σε τομείς του ενδιαφέροντος τους. Εάν το αίτημα συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη εντός 5 μηνών, η Κυβέρνηση υποχρεούται, να εξετάσει την πρόταση τους και να ενημερώσει για τις θέσεις της, εντός 3μηνών.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Κύπριοι πολίτες / πολίτες κρατών μελών της ΕΕ που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Ανέφερε ακόμη ότι θα δημιουργηθεί ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα καταχώρησης της πρωτοβουλίας, για την οποία θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω.

Ερωτηθείς για το κριτήριο στη βάση του οποίου επιλέγηκε ο αριθμός των 8 χιλιάδων υπογραφών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι κρίθηκε πως ο συγκεκριμένος αριθμός παρέχει αντιπροσωπευτικότητα στη βάση και της αναλογίας πληθυσμού, έτσι ώστε να μην τυγχάνει η διαδικασία εκμετάλλευσης από ομάδες που θα επιθυμούσαν την προώθηση ιδίων συμφερόντων. Σημείωσε, εξάλλου, το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ελευθερία για Πρόοδο και Περηφάνια» και την ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» για τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση που προηγήθηκε.

Από την πλευρά της η Εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος» κα Μαρία Κωνσταντίνου και ο Εκπρόσωπος της Ομάδας Πολιτών «Ελευθερία για Πρόοδο και Περηφάνια» κ. Ανδρέας Σώσεινος χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη τους στο έργο αυτό.