Ο Κ.Ε. απαντά με 7 σημεία, στα περί «ελλείματος πολιτικής ηθικής»

Ο Κ.Ε. απαντά με 7 σημεία, στα περί «ελλείματος πολιτικής ηθικής»

Έκκληση προς την αντιπολίτευση για επικέντρωση στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας, στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, έκανε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η κριτική της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο σεβαστή και αποδεκτή, αλλά και ευπρόσδεκτη. Είναι ο τρόπος που οι κυβερνώντες, λαμβάνοντας σοβαρά τον ρόλο και τις θέσεις της αντιπολίτευσης, μπορούν να βελτιώσουν πρακτικές που ακολουθούνται.

Καθ’ όσον αφορά τις θέσεις της αντιπολίτευσης για έλλειμα πολιτικής ηθικής και την αναφορά στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή θα απαντήσουμε με γεγονότα και δεδομένα:

1. Η πολιτογράφηση του ξένου επενδυτή και της οικογένειάς του, με ομαδική αίτηση πολιτογράφησης εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως η ελεγκτική υπηρεσία διαπιστώνει στην έκθεσή της η συγκεκριμένη αίτηση πολιτογράφησης των έξι επενδυτών αντιμετωπίστηκε με τα ίδια κριτήρια και διαδικασία όπως εφαρμόστηκε και σε άλλες περιπτώσεις. Ουδεμία προνομιακή μεταχείριση υπήρξε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώρισε τον ξένο επενδυτή για πρώτη φορά, μετά που αυτός απόκτησε την κυπριακή υπηκοότητα σε δημόσια εκδήλωση του CIPA.

3. Η πρώτη ναύλωση αεροσκάφους συμφερόντων του επενδυτή για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια μετά την έγκριση της πολιτογράφησης του επενδυτή.

4. Το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες έγινε το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή τρία χρόνια και οκτώ μήνες μετά από την πολιτογράφηση του επενδυτή.

5. Οι έξι επενδυτές και οι οικογένειές τους, επένδυσαν συνολικά €19.806.00. Το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου εικονικό. Καταβλήθηκε με τραπεζικά εμβάσματα προς τους πωλητές. Το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να επενδύσουν για τις συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις ήταν €15εκ. δηλαδή €4.806,00 λιγότερα από την επένδυση στην οποία θα έπρεπε να προβούν.

Σημειώνω ότι όπως ο Γενικός Ελεγκτής επιβεβαιώνει στην έκθεσή του, τα μέλη οικογένειας επενδυτή δεν απαιτείται να προβούν σε επιπλέον επένδυση.

6. Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγνωρίζει ότι το πλαίσιο ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων ναύλωσης αεροσκαφών που ετοίμασε η διοίκηση της Προεδρίας είναι «πολύ ικανοποιητικό» και με δεδομένη την υιοθέτηση της συγκεκριμένης ανάθεσης, δεν προβαίνει σε περαιτέρω συστάσεις για το θέμα αυτό.

7. Κατά την υπό εξέταση περίοδο πραγματοποιήθηκαν 35 συνολικά ταξίδια, εκ των οποίων τα 17 με ναύλωση αεροσκαφών, χωρίς κόστος για τη Δημοκρατία, όπως και άλλα 2 ταξίδια χωρίς κόστος στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, το δημόσιο εξοικονόμησε ποσό €3.583,339.

Σημειώνω ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι ισχυρισμοί για παραχώρηση άδειας οπλοφορίας στον επενδυτή, όπως σαφώς υπονοείται στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ κ. Στέφανου Στεφάνου, ούτε για παραχώρηση τερματικού πολυτελών τζετ στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Επίσης, ο επενδυτής υπόβαλε αίτηση μόνο για ενοικίαση και λειτουργία γραφείων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κάτι που ουσιαστικά αφορά τη διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου.

Καλούμε για ακόμη μία φορά την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ να αντιμετωπίσει την πολιτική της Κυβέρνησης για ενθάρρυνση επενδύσεων στη χώρα μας, με θετική προσέγγιση.

Αυτή η πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η ανεργία, να σωθεί η οικοδομική βιομηχανία, να έχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που πετύχαμε, να βγούμε ξανά στις διεθνείς αγορές με θετικά αποτελέσματα, να έχουμε τις αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, να βγούμε από το μνημόνιο και να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στο μέλλον .

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η καταφυγή από το ΑΚΕΛ σε ανέξοδο λαϊκισμό για απόδοση ιθαγένειας, σε άδεια οπλοφορίας, ή ακόμη σε θέματα αδειών για τερματικά jet στα αεροδρόμια μας, αλλά και σε αστήρικτα συμπεράσματα που δεν προκύπτουν από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με κανένα τρόπο δεν βοηθούν. Αντίθετα υποβοηθούν στην υπόσκαψη του κύρους και του ονόματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθόσον αφορά τους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ περί δήθεν αποδοχής δώρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παραπέμπω στα γεγονότα που παρέθεσα στην αρχή.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την αντιπολίτευση και το ΑΚΕΛ, να επικεντρωθούμε στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας, στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος κ.ά.

Η έκκλησή μου να ενώσουμε δυνάμεις για το καλό του τόπου μας, για τα όσα μας ενώνουν ή θα έπρεπε να μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ για το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η πολιτογράφηση έγινε τον Ιανουάριο του 2015. Η πρώτη ναύλωση του αεροσκάφους έγινε τον Νοέμβριο του 2016. Το ταξίδι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες έγινε 3 χρόνια και 8 μήνες μετά την πολιτογράφηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εννοεί πως δεν ήταν αντάλλαγμα για την πολιτογράφηση, ο Εκπρόσωπος απάντησε «σαφέστατα και δεν ήταν αντάλλαγμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι στη χάρτα δεοντολογίας της Κυβέρνησης δεν επιτρέπονται τα δώρα είτε σε είδος είτε σε χρήμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι συνθήκες του ταξιδιού του Προέδρου στις Σεϋχέλλες είναι αυτές που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Ελεγκτή και ο Γενικός Ελεγκτής δεν προέβη σε καμιά παρατήρηση και είναι γνωστό ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις γίνονται και παρατηρήσεις αλλά δίνονται και κατευθυντήριες γραμμές. Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας δεν έκανε καμιά παρατήρηση ή δεν έκανε τίποτε άλλο. Είναι γνωστό πως ο Γενικός Ελεγκτής αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα. Αν προέκυπτε παρόμοιο θέμα με βεβαιότητα ο Γενικός Ελεγκτής θα το ανέφερε στην έκθεση του. Δεν προέβη ούτε σε παρατήρηση ούτε σε σύσταση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε ότι θα έπρεπε να είχε απορριφθεί η συγκεκριμένη αίτηση για πολιτογράφηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα απαντήσω από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Δεν έτυχε καμιάς προνομιακής μεταχείρισης. Ήταν η ίδια διαδικασία και πολιτική που εφαρμόστηκε και σε άλλες περιπτώσεις. Η συγκεκριμένη διαδικασία και τα κριτήρια ήταν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και σαφέστατα έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι δεν διεκδικούμε ότι δεν έγιναν λάθη στη διαδικασία πολιτογραφήσεων. Ήταν ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε σε κρίσιμες περιόδους και βοήθησε την οικονομία αυτού του τόπου και όταν προέκυψαν τα διάφορα θέματα και προβλήματα εντοπίστηκαν, αξιολογήθηκαν και άμεσα η Κυβέρνηση με δική της επέμβαση τροποποίησε τα κριτήρια.

Η σημασία, όμως, είναι ότι δεν έγινε καμιά απολύτως προνομιακή μεταχείριση».

Σε ερώτηση αν η συγκεκριμένη αίτηση ήταν ένα από τα λάθη που έγιναν, ο Εκπρόσωπος απάντησε «σαφέστατα και όχι. Έχω εξηγήσει ότι η ουσία και το ποσό της επένδυσης ήταν πέραν του αναγκαίου και η ομαδική πολιτογράφηση επιτρέπεται και είναι γνωστό, και πιστοποιείται και από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή, ότι τα μέλη της οικογένειας επενδυτή δεν είναι ανάγκη να προβούν τα ίδια σε περαιτέρω επένδυση».