Ο κορωνοϊός «γκρεμίζει» και το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου..!

Οι δύο πιο πολύτιμοι ποδοσφαιριστές της Ευρώπης έχασαν περισσότερο από το 20% της δυνητικής τιμής πώλησής τους αφού το γαλλικό πρωτάθλημα αποφάσισε να βάλει τέλος στο πρωτάθλημα από τώρα, λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της KPMG.

Οι ομάδες στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της ηπείρου αντιμετωπίζουν παρόμοια πτώση ακόμη και αν συνεχίσουν τις σεζόν τους, όπως αναφέρει η KPMG σε μια έκθεση.

Αν και η Ligue 1 απονεμήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν, η αξία του διεθνούς σταρ της Γαλλίας, Κιλιάν Εμπαπέ και του αντίστοιχου της Βραζιλίας, Νεϊμαρ μειώθηκε κατά 86 εκατομμύρια ευρώ (93 εκατομμύρια δολάρια) καθώς ο κορωνοϊός χτυπάει την αξία των ποδοσφαιριστών.

Μάλιστα, το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη, η Premier League, την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να τελειώσει τη σεζόν καθώς τα συμβόλαια παικτών εξαντλούνται και οι ανησυχίες αυξάνονται στον κλάδο για τη βιωσιμότητα ορισμένων λιγότερο εύπορων συλλόγων.

Η Γερμανία σχεδιάζει ήδη να συνεχίσει τα παιχνίδια, όπως και το ισπανικό ποδόσφαιρο, ενώ η ολοκλήρωση της Ιταλίας Serie A παραμένει στον αέρα.

Μεγάλο μέρος της εστίασης ήταν στα έσοδα από τις εκπομπές και στις πωλήσεις εισιτηρίων, με τους αγώνες να ξαναρχίσουν σε κλειστά στάδια. Ωστόσο, οι παίκτες συγκαταλέγονται στα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των συλλόγων, με την πρωταθλήτρια της Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, για παράδειγμα, να εκτιμάται στα 1,24 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από την KPMG.

Η KPMG εκτιμά ότι η συνολική αξία της ομάδας του PSG μειώθηκε κατά 25,4% ως συνέπεια της πανδημίας και της απόφασης των γαλλικών αρχών να εγκαταλείψουν τα παιχνίδια. Ο ισπανικός γίγαντας, Μπαρτσελόνα θα έχει μεγαλύτερη μείωση, 28,9%, εάν η La Liga αποφασίσει να ακυρώσει τον ανταγωνισμό της. Οι παίκτες στο ισπανικό κορυφαίο πρωτάθλημα επρόκειτο να συνεχίσουν την προπόνηση αυτή την εβδομάδα με σκοπό την επανεκκίνηση.

Η KPMG είπε ότι οι αποτιμήσεις των παικτών έχουν διαβρωθεί κυρίως από τρεις παράγοντες. Οι λέσχες που επηρεάζονται από την απώλεια εσόδων από την έναρξη της πανδημίας έχουν λιγότερα χρήματα για να δαπανήσουν σε νέους παίκτες. Οι ίδιοι οι παίκτες δεν κατάφεραν να προπονηθούν όπως θα έπρεπε κανονικά και δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε αγώνες σημαίνει ότι δεν βρίσκονται πλέον στην προθήκη.

Οι τιμές των παικτών μειώνονται περαιτέρω εάν οι σεζόν ακυρωθούν. Σύμφωνα με την έκθεση, η συνδυασμένη αξία των ομάδων στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα θα μειωνόταν κατά 26,4% από τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 17,6% εάν επρόκειτο να συνεχίσουν να παίζουν.

Οι λέσχες που έχουν συνηθίσει να πουλάνε παίκτες για να κάνουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα να λειτουργήσουν θα επηρεάσουν περισσότερο, δήλωσε η KPMG. Η γαλλική Monaco και Olympique Lyonnais, η SL Benfica της Πορτογαλίας και το Athletic Club Μπιλμπάο στην Ισπανία είχαν τις υψηλότερες πωλήσεις παικτών μεταξύ των εποχών 2016/17 και 2018/19, ανέφερε η έκθεση.