Ο κοροναϊός προκαλεί αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου…

Η ανησυχία ότι η εξάπλωση του φονικού κοροναϊού θα πλήξει τη ζήτηση προκαλεί αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου, ενώ την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να μειώσει τους φόβους, διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη έκαναν βουτιά άνω του 3%, καθώς αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ οι αρχές της Κίνας επέκτειναν την αργία για το Σεληνιακό νέο έτος ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.. Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση χρυσού ίσως δεχθεί πλήγμα, ωστόσο η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι πιστεύει πως, μέχρι στιγμής, η κρίση θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην κατανάλωση.

Ο ιός είναι το τελευταίο πλήγμα για την αγορά πετρελαίου, που έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με αναταράξεις στις χώρες παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Επίσης, είναι αντιμέτωπη με πλεόνασμα προσφοράς αργού παρά τη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, με στόχο την αύξηση της τιμής. Οι επενδυτές πωλούν τα συμβόλαια πετρελαίου που διαθέτουν εν μέσω μιας γενικότερης απόσυρσης από τα πιο επικίνδυνα assets αλλά και των φόβων ότι ο ιός θα πλήξει την κατανάλωση καθώς περιορίζονται τα ταξίδια.

Σύμφωνα με τον Phil Flynn, αναλυτή της Price Futures Group Inc.«αυτή μπορεί να είναι μια από τις πιο μεγάλες καταστροφές από άποψη ζήτησης στην ιστορία. Οι φόβοι για γρήγορη εξάπλωση του ιού θα σκοτώσουν τη ζήτηση πετρελαίου».

Τα futures του μπρεντ έχασαν νωρίτερα $2,01, ή 3,3%, με την τιμή στα $58,68 ανά βαρέλι. Την περασμένη εβδομάδα το συμβόλαιο έχασε 6.4% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε έως 2,04 δολ ή 3,8% στα $52,15.