Ο Ιερομόναχος Πορφύριος στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης εκκλησίας

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποδέχθηκε την εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής και κατέταξε τον Ιερομόναχο Πορφύριο στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα στο Φανάρι .

Ο Γέρων Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Αγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας.

Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και σε ηλικία 13 χρόνων, μετέβη στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά “Καυσοκαλύβια” του Αγίου Ορους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια. Αργότερα, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια.

Σε ηλικία 20 ετών χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο από τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο και εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην κνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, επίσης στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών, στην Ομόνοια. Το 1973 εγκαταστάθηκε αρχικά στον Αγιο Νικόλαο, στα Καλίσσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του. Το Νοέμβριο του 1991 επέστρεψε στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Ορους, όπου και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.