Θεοδούλου: “Η μείωση 8% της τιμής του ρεύματος, “ρίχνει” την αξία της ΑΗΚ”

Τον προϋπολογισμού της ΑΗΚ για το 2014 παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών ο Πρόεδρος του οργανισμού Όθωνας Θεοδούλου. Με βάση τον προϋπολογισμό, ο Οργανισμός αναμένει συνολικά έσοδα, ύψους €786,77 εκατομμυρίων, και συνολικές δαπάνες ύψους €753,38 εκ..

Μετά την παρουσία στην Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Θεοδούλου τόνισε ότι “η παρέμβαση της ΡΑΕΚ μειώνει την αξία του οργανισμού, ενώ θα μπορούσαμε” και όπως εξήγησε “να αποδώσουμε τις ίδιες μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε και ο καταναλωτής να επωφεληθεί και ο οργανισμός να διατηρήσει την αξία του”.

“Να βρεθεί ένας πρακτικός τρόπος που αυτό το ενδιαφέρον της Αρχής να μην χάσει την αξία της να ληφθεί υπόψη”, συμπλήρωσε.

“Επειδή πάγια πολιτική της Κυβέρνησης όπως έχει εκφραστεί κατ΄ επανάληψη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, θα μπορούσε κατά την άποψη του ΔΣ να επιτύχουμε τη μείωση των τιμών στους καταναλωτές με έμμεσο τρόπο” με την Κυβέρνηση να επιστρέφει αυτό το ποσό πίσω στην ΑΗΚ για να επιτύχει τη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσθεσε.

“Και όχι να πηγαίνει σαν υποχρεωτική συνεισφορά που μειώνει την αξία της ΑΗΚ”, συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε το μέλος του ΔΣ της ΑΗΚ Γιάννος Αθιαινίτης, τα €50 εκ. φεύγουν σήμερα από το λογαριασμό κερδοζημιών της Αρχής, μειώνοντας την αξία της κατά 450 με 500 εκ. Με βάση κάποιους υπολογισμούς που περιλαμβάνουν και την τιμή προς κέρδη (P/E ration).

“Πρόταση μας είναι να δοθούν στον ιδιοκτήτη μας ο οποίος να τα διαθέσει προς όφελος του καταναλωτή”, ώστε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού κατά 8%, σημείωσε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης είπε ότι ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ είναι “οριακά θετικός”, ενώ αναφέρθηκε στη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ ΑΗΚ και ΡΑΕΚ.

Σημείωσε ότι η ΑΗΚ πιστεύει πως θα μπορούσε να δώσει τα 50 εκ. υπό μορφή μερίσματος στην Κυβέρνηση και να διοχετευτούν ακολούθως στους καταναλωτές, χωρίς να μειώνεται η αξία του οργανισμού.

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους του ΔΣ, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι αυτοί είναι η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, να καταστεί η Αρχή ανταγωνιστική για να μπορέσει με ευελιξία και αποδοτικότητα, να λειτουργήσει σε ανταγωνιστικό περιβάλλον όταν κληθεί να το πράξει και να διατηρήσει την αξία του ο Οργανισμός για να μπορεί να αποδίδει στον κυπριακό λαό τις επενδύσεις που έχουν γίνει.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, είναι ο περιορισμός του αναπτυξιακού προγράμματος στα αυστηρώς απαραίτητα, η συνέχιση στην απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές μέσα από τη συντήρηση των μηχανημάτων και των σταθμών παραγωγής ενέργειας, η βελτίωση της αποδοτικότητας της Αρχής μέσα από ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε ό,τι αφορά τη διατήρηση και εξοικονόμηση της ενέργειας.

Ανέφερε επίσης ότι “η Αρχή ανταποκρινόμενη στα σημεία των καιρών και στις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών, έχει μειώσει δραστικά τα διάφορα διαχειριστικά και λειτουργικά της έξοδα”.

Ιδιωτικοποίηση ΑΗΚ

Ο κ. Θεοδούλου είπε ότι αυτή την στιγμή το ΔΣ είναι επικεντρωμένο στην αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι η αναδιάρθρωση αφορά “τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων σύμφωνα με μελέτη που έχει καταρτίσει στο παρελθόν η Αρχή και σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες απαιτήσεις της ΡΑΕΚ”.

Σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης προσωπικού

Ο κ. Θεοδούλου είπε ότι το ΔΣ επεξεργάζεται ένα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που περιλαμβάνει την πρόωρη αφυπηρέτηση 109 ατόμων επιπρόσθετα προς τους 83 που έχουν ήδη αποχωρήσει με το προηγούμενο σχέδιο, προσθέτοντας ότι το κόστος του σχεδίου για την αφυπηρέτηση των 109 ατόμων προβλέπεται να ανέλθει στα €10 εκ., σε σύγκριση με €5 εκ. πέρσι.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι από τους 83 που αποχώρησαν πέρσι το συνολικό όφελος του οργανισμού ήταν €16 εκ. (μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση των συγκεκριμένων εργαζομένων).

Ενδιάμεση λύση

Ο κ. Θεοδούλου είπε ότι ένας εκ των στόχων του ΔΣ είναι “η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε ειλικρινά για την επιτυχία αυτού του στόχου”.

Από την πλευρά του, κ. Στυλιανού τόνισε η Αρχή έχει κάνει όλες τις υποδομές και είναι έτοιμη για την εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης και σημείωσε ότι “το πιο σημαντικό είναι οι τιμές (για την ενδιάμεση λύση) που θα πάρουμε να είναι τέτοιες που να μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής”.

Εξήγησε ότι οι μονάδες παραγωγής της ΑΗΚ που θα καίνε φυσικό αέριο είναι αυτές του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού και επισήμανε ότι από τις πέντε Μονάδες γύρω στα 800 Μεγαβάτ οι δύο συνδυασμένου κύκλου και οι δύο ατμοηλεκτρικές είναι έτοιμες να καίνε φυσικό αέριο.

Σημείωσε ότι η άλλη Μονάδα “μόλις παρθεί απόφαση ότι οι τιμές συμφέρουν (για εφαρμογή της ενδιάμεσης λύσης) θα μπορεί να μετατραπεί και θα είναι σίγουρα και αυτή έτοιμη μέχρι το 2016 που προβλέπεται να προσφέρει η ενδιάμεση λύση”.

Προϋπολογισμός 2014

Σε σχέση με τα έσοδα, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να ανέλθουν το 2014 στα €751,45 εκ., σε σύγκριση με €794,93 εκ. το 2013 και €1,01 δισεκατομμύριο το 2012.

Όσον αφορά τις δαπάνες, οι αποδοχές προσωπικού προβλέπεται να ανέλθουν το 2014 στα €89,16 εκ., από €97 εκ το 2013 και 7€113 εκ. Το 2012.

Οι δαπάνες λειτουργίας προβλέπεται να μειωθούν στα €550,99 εκ. το 2014, από €605,99 εκ. το 2013 και €811,84 εκ. το 2012.

Όπως ανέφερε ενώπιον των βουλευτών οι εκπρόσωποι της ΑΗΚ, η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 20% στην κατανάλωση που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί και η αγορά καυσίμου κατά €240 εκ.

Σημείωσε ότι πλέον η ΑΗΚ χρησιμοποιεί μαζούτ αντί ντίζελ και φέτος θα χρησιμοποιηθούν οι μηχανές ατμού αντί συνδυασμένου κύκλου που αντανακλά στη μείωση της χρέωσης προς τον καταναλωτή μέσω της μειωμένης χρέωσης στη ρήτρα καυσίμου.