Ο θαυμαστός κόσμος των Ελλήνων εφοπλιστών

O άγνωστος κόσμος των εφοπλιστών…Μια φορά και έναν καιρό στην Ελλάδα υπήρχαν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Οι πρώτοι κυκλοφορούσαν με Citroen και οι δεύτεροι με Mercedes.

Σήμερα οι περισσότεροι από την πρώτη κατηγορία έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα σε ένα μεγάλο ποσοστό τους και έχουν ξεκινήσει δουλειές σε όλα τα μήκη και τα πλάτης της γης… Οι εφοπλιστές από την άλλη δεν θέλουν να φύγουν….και ψηφίζουν Ελλάδα με όλα τα στραβά και τα ανάποδα της. Η κάστα των εφοπλιστών, ιδιαίτερα μεγάλη στις μέρες μας αποτελεί ίσως την μια και μοναδική κινητήρια δύναμη της χώρας μας. Ποια είναι όμως αυτή η κάστα; Ποιοι είναι οι βασικότεροι εκπρόσωποι της; Ποιες είναι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που κινούνται με τα αμερικανικά πρότυπα και ποιες με αυτά που προστάζει το Λονδίνο; Ποιοι είναι οι κυριότεροι εκπρόσωποι τους και ποιοι  είναι οι εφοπλιστές που μεγαλουργούν σήμερα με βάση την Ελλάδα; Αλλά και το πώς διασκεδάζουν, κινούνται και συμμετέχουν μέσα στην παγκόσμια οικονομία, κάνοντας γνωστή την Ελλάδα;  

Το φαινόμενο Plaza….

Εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά ναύλα που υπήρχαν στα δρομολόγια των πλοίων τους τα προηγούμενα χρόνια οι έλληνες εφοπλιστές και δει εκείνοι που έχουν ιδρύσει ναυτιλιακές εταιρείες κατά το αμερικανικό πρότυπο αποφάσισαν να επενδύσουν λίγο πριν την κρίση σε υπερπολυτελή διαμερίσματα στις καλύτερες περιοχές του upper Μανχάταν. Τότε ουσιαστικά είναι που τα τηλέφωνα των μεσιτικών γραφείων πήραν φωτιά και οι σύζυγοι των εφοπλιστών απέκτησαν ένα νέο ενδιαφέρον: την διακόσμηση των διαμερισμάτων! Το Plaza λόγω της γεωγραφικής του θέσης όσο και της ιστορίας τους ώθησε πολλούς Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν σε αυτό. Σημαντικό ήταν και ο ρόλος του ελληνοαμερικανικού αρχιτέκτονα Κονδύλη αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ που διατηρεί ισχυρές φιλίες με έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Έτσι πήραν «σάρκα και οστά» τα πρώτα διαμερίσματα στο ανακαινισμένο εκ βάθρων Plaza για το οποίο οι τιμές τουλάχιστον τα δυο πρώτα χρόνια ήταν απαγορευτικές. Κι όμως το ελληνικό δαιμόνιο επικράτησε και εδώ. Ανάμεσα στις πρώτες εφοπλιστικές οικογένειες που απέκτησαν σπίτι σε αυτό ήταν ο Γιώργος και η Ζελιάνα Φράγκου που στην συνέχεια λόγω έλλειψης όπως ειπώθηκε ρευστού πούλησαν το διαμέρισμα τους, κάτω από άκρα μυστικότητα, στην αδερφή του εφοπλιστή, επίσης επιχειρηματία, Αγγελική Φράγκου, της Navios Maritime που το διατηρεί μέχρι και σήμερα. Η ναυτιλιακή εταιρεία της Αγγελικής Φράγκου αφού εισήχθη στην αμερικανική χρηματαγορά κατάφερε όχι μόνο να αντέξει την κρίση αλλά και να προχωρήσει με ναυπηγήσεις νέων πλοίων σε ναυπηγεία της Ιαπωνίας και της Κορέας διαγράφοντας μια χρυσή πορεία μέχρι και σήμερα.

Ο Πρόξενος της Ουγγαρίας, εφοπλιστής  Ευάγγελος Πιστιόλης

Κρατώντας την οικογένεια του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Ευάγγελος Πιστιόλης της Top Ships κατάφερε να εισάγει την εταιρία του στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε χρόνο ρεκόρ. Λίγους μήνες αργότερα βγήκε στην επιφάνεια η είδηση πως υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες στην εταιρεία που της ερευνά η αμερικανική χρηματαγορά. Τίποτε όμως ουσιαστικά δεν συνέβη εκτός του ότι ο εφοπλιστής απέκτησε πολέμιους μέσα από την ίδια του την δουλειά! Έλληνες εφοπλιστές που δεν είδαν με καλό μάτι ένα νεαρό που προέρχεται από τον κατασκευαστικό χώρο να αγοράζει πλοία το ένα μετά το άλλο. Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε κάτω αλλά δεν ασχολήθηκε και ποτέ μαζί τους. Αντιθέτως αγόρασε τα «Φύκια» από την οικογένεια Πατρονικόλα για τις καλοκαιρινές του διακοπές και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων που η αξία τους ξεπερνά το μισό δις! Ταυτόχρονα πέτυχε πριν από δυο περίπου μήνες να γίνει Πρόξενος της Ουγγαρίας, χωρίς να συγκεντρώσει γύρω του δημοσιογράφους για να τον προβάλλουν, για μια ακόμη φορά! 

 Το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο για την οικογένεια Κωνσταντακόπουλο

Οι Lloyd’s List, σε ένα αφιέρωμα που έκαναν το 2004, με αφορμή την επέτειο για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας του Costamare, ονόμασαν τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, «Greek King of Containers». Βέβαια, ο τίτλος αυτός του ανήκει δικαιωματικά, δεδομένου ότι τον Ιούνιο του 2007 διέθετε 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που η συνολική τους χωρητικότητα ανερχόταν σε 2.612.337 dwt.  Από τις αρχές του 2000, η εταιρεία κατήρτισε ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο που προσέγγισε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή νεότευκτων πλοίων μεταφοράς κοντέινερ. Μάλιστα, το έτος 2006, η εταιρεία παρέλαβε το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ήταν ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπορούσε να μεταφέρει 9.500 εμπορευματοκιβώτια. Το προηγούμενο μεγαλύτερο πλοίο κοντέινερ το είχε παραλάβει το 2000, πάλι ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Το μήκος του πλοίου είναι 350,56 μέτρα και πλάτος 43 μέτρα, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει φθάνει μέχρι και τους 25,5 κόμβους την ώρα. Το μέγιστο βύθισμα είναι 14,5 μέτρα και μεταφέρει 107.000 τόνους φορτίου. Το πλοίο αυτό ήρθε στον Πειραιά στις 27 Ιουλίου του 2006, ονομάσθηκε «Cosco Hellas» και ύψωσε την ελληνική σημαία. Ήταν το πέμπτο πλοίο, στη σειρά της νέας γενιάς νεότευκτων που παρέλαβε συνολικά η Costamare, από τα κινεζικά ναυπηγεία της Σαγκάης. Η συνολική επένδυση των πέντε πλοίων – μαμούθ ανήλθε σε 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα ναυλώθηκαν για δώδεκα χρόνια στον κινεζικό κολοσσό Cosco, με το αστρονομικό ποσό των 900 εκατομμυρίων δολαρίων. 

La vie on Rose…στηΝέαΥόρκη

Στα διάσημα ρεστοράν της Νέας Υόρκης, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και λίγο πριν το καλοκαίρι υπάρχει πάντα μεγαλύτερη άνεση για συζήτηση, ανάμεσα στους εφοπλιστές που κάνουν παρέα. Φαίνεται να το διασκεδάζουν πολύ περισσότερο από κάποιες συναντήσεις τους στην Αθήνα, ακόμη και όταν συνοδεύονται από τα στελέχη της εταιρείας τους για σημαντικές δουλειές στην Νέα Υόρκη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του μεγαλοεφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη που βρέθηκε στην Νέα Υόρκη, μαζί με την οικογένεια και τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να γιορτάσουν την είσοδο της νέας του εταιρείας στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο εφοπλιστής επισκέφθηκε το Nello’ s στην Madison και γεύτηκε την κουζίνα του Nello Balan. Ο Έλληνας εφοπλιστής απόλαυσε petrusrisotto, ταλιατέλες με τρούφα και μπριζόλες ογδόντα πέντε δολαρίων. Το φαγητό συνοδεύτηκε με κρασιά Chateau d Yquem των 4.000 δολαρίων αλλά και δυο φιάλες Petrus, αξίας 5.000 δολαρίων! Ο συνολικός λογαριασμός που έκανε ο εφοπλιστής ήταν 27.000 δολαρίων ενώ όπως έγινε γνωστό άφησε φιλοδώρημα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ.  Η καλή παρέα είναι πάντα αυτό που επιδιώκουν οι έλληνες εφοπλιστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Εκεί, θα συζητήσουν τα πάντα: από τα τελευταία gossip της showbiz που θα αναλάβουν να τους μυήσουν οι πιο διαβασμένοι της παρέας μέχρι το τι γίνεται στις επαύλεις στα βόρεια και στα Νότια Προάστια. Γι αυτούς δεν αποτελεί κουτσομπολιό με την ευρεία έννοια, αλλά ένα ευχάριστο διάλλειμα που θα το απολαύσουν με ένα καλό κρασί, ένα καλό κονιάκ και ένα πούρο Αβάνας, αμέσως μετά το γεύμα. Οι ίδιοι από την άλλη δεν θα σχολιάσουν όσα ακούσουν απλά θα χαμογελάσουν και θα επαναφέρουν την συζήτηση στις επιχειρήσεις, όπως έκανε και ο Νίκος Τσάκος στο αγαπημένο του στέκι το Cyprianni όπου και βρέθηκε με τον επιχειρηματία Γιάννη Σαραντόπουλο και τη σύζυγο του, κατά το πρόσφατο ταξίδι τους στην Νέα Υόρκη, για δουλειές αλλά και για να ξεκουραστούν κάποιες ημέρες. 

Το lowprofile αριστοκρατικό City του Λονδίνου   

Οι εφοπλιστές του City του Λονδίνου ανήκουν στην παλαιά γενιά εφοπλιστών με καταγωγή από τζάκι. Δεν είναι εκδηλωτικοί, είναι απρόσιτοι πολλές φορές και διασκεδάζουν παρουσία μόνο πολύ καλών και δοκιμασμένων φίλων. Είναι πιο σίγουροι στις κινήσεις τους, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις είτε με την οικογένεια και έχουν ένα απίστευτο class που παραπέμπει σε άλλες εποχές! Θα μιλήσουν για ποίηση και μουσική, για ένα καλό βιβλίο, περισσότερο από τους υπόλοιπους και θα δηλώσουν άγνοια για το τι συμβαίνει στην ελληνική showbiz χαμογελώντας διακριτικά. Νιάρχοι, Λιβανοί, Εμπειρίκοι, Κουλουκοντήδες, Γουλανδρήδες, Λεμοί, Χατζηπατέρας, Πατέρας, Ευγενίδηδες, εφοπλιστική οικογένεια Πολέμη, διαθέτουν mansion στα καλύτερες περιοχές της λονδρέζικης πρωτεύουσας αλλά επιλέγουν να μένουν τους περισσότερους μήνες στην Ελβετία, γιατί τους αρέσει το κλίμα αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην χώρα των Άλπεων. Ταξιδεύουν συχνά στην Ελλάδα και χρησιμοποιούν περισσότερα τα αγκυροβολημένα yachts τους για να μείνουν σε αυτά μια δυο ημέρες, από τα πολυτελή τους σπίτια στου Φιλοπάππου, στην περιοχή των Ανακτόρων, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και του περιφερειακού του Λυκαβηττού. Οι κοσμικές τους εμφανίσεις έχουν πάντα να κάνουν με ένα σκοπό, που τις περισσότερες φορές γίνεται για κάποιο φιλανθρωπικό σωματείο. Καταθέτουν τα κοσμικά τους διαπιστευτήρια στα μεγάλα 

Οι RichandFamous εφοπλιστές του Λονδίνου

Η αξία της περιουσίας των πιο πλούσιων εφοπλιστικών οικογενειών του Λονδίνου παρουσιάζει χρόνο με τον χρόνο διακυμάνσεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα των μεταβολών των τιμών των μετοχών, ενώ για ορισμένους δεν είναι γνωστή η ακριβής αξία. Η πλήρης λίστα δημοσιεύεται κάθε χρόνο στην ειδική έκδοση των Sunday Times του Λονδίνου «Rich List» που περιλαμβάνει 1000 ετήσια ονόματα επιχειρηματιών απ’ όλο τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με την λίστα αυτή στην θέση αυτοί είναι οι πλουσιότεροι εφοπλιστές του City:

1Μιχάλης Λεμός

Επιχειρήσεις: Ναυτιλία
Περιουσία: 1.100 εκατομμύρια λίρες
Ηλικία: 58 ετών

Ο Μιχάλης Λεμός είναι γιος του Κωνσταντίνου Λεμού, ενός Έλληνα μεγιστάνα εφοπλιστή που άρχισε να αναπτύσσει τον στόλο του πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη δεκαετία του 1950 εισήλθε στον κερδοφόρο χώρο των supertankers (δεξαμενόπλοια με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 250.000 τόνων) και το 1980, με στόλο 38 πλοίων, κατάφερε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής μετά το Γιάννη Λάτση και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Τη δεκαετία του 1980 αποσύρεται από τη ναυτιλία και επενδύει στον τομέα των ακινήτων, στον ασφαλιστικό και στον τουριστικό κλάδο. Αρχικά δεν ήταν επιτυχής η είσοδός του στα ακίνητα, όμως απέδωσε αργότερα. Ο γιος του Μιχάλης και οι δύο κόρες του κληρονόμησαν την περιουσία του μετά το θάνατό του, το 1995. Ο Μιχάλης ζει στο Λονδίνο, ενώ οι αδελφές του είναι μεταξύ Ελλάδος και Αγγλίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το περιοδικό Fortune υπολόγισε την περιουσία του Κωνσταντίνου Λεμού στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.  

2 Φίλιππος Νιάρχος

Επιχειρήσεις: Ναυτιλία
Περιουσία: 850 εκατομμύρια λίρες
Ηλικία: 58 ετών

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι γιος του θρυλικού μεγιστάνα Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. Όταν πέθανε, το 1996, ο Σταύρος άφησε πίσω του μια περιουσία που ξεπερνούσε τα 3 δισ. λίρες. Ο Σταύρος απέκτησε τον Φίλιππο από τον τρίτο γάμο του με την Ευγενία Λιβανού. Η ίδια ήταν κληρονόμος μεγάλης ελληνοβρετανικής ναυτιλιακής περιουσίας, αυτής του Γιώργου Λιβανού. Ο Φίλιππος ο οποίος σπούδασε στο London School of Economics και η γυναίκα του, Victoria Guiness, έχουν μία κόρη και δύο γιους (ένας εκ των οποίων, ο Σταύρος Νίαρχος ΙΙΙ, φημολογείται ότι έχει δημιουργήσει δεσμούς με τις ηθοποιούς Mary-Kate Olsen και Lindsay Lohan και με το μοντέλο Paris Hilton). Ο Φίλιππος, ο οποίος μένει στο Λονδίνο, είναι γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης και ιδιοκτήτης αλόγων κούρσας. Ήταν αυτός ο οποίος αγόρασε ανώνυμα το «1982 Self Portrait» του Jean-Michel Basquiat έναντι 3,3 εκατ. δολ. σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στις 12 Νοεμβρίου. Η εκπληκτική τιμή είναι περίπου 5,5 φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο ποσό έχει πληρώσει κανείς για έργο του ίδιου καλλιτέχνη σε δημόσια πώληση. Ο Φίλιππος είναι επίσης κάτοχος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται έργα όπως η αυτοπροσωποργραφία του Picasso «Yo, Picasso» που αγοράστηκε το 1989 έναντι 47.850.000 δολ. και η αυτοπροσωπογραφία του Vincent Van Gogh «Self-Portrait with Bandaged Ear» που εκτιμάται στα 90 εκαταμμύρια δολάρια. Άλλα έργα τέχνης που έχει στην κατοχή του είναι και το «Shot Red Marilyn» του Andy Warhol, που το αγόρασε το 1994 από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι 3,63 εκατομμύρια δολάρια. Το 2002 το περιοδικό Eurobusiness υπολόγισε την περιουσία του στα 1.085 δισεκατομμύρια ευρώ.

3 Στέλιος Χατζηιωάννου & Οικογένεια

Επιχειρήσεις: Ναυτιλία/Εταιρείες
Περιουσία: 812 εκατομμύρια λίρες
Ηλικία: 45 ετών

Η easyOffice, μια εταιρεία που παρέχει επαγγελματικό χώρο σε χαμηλό κόστος, είναι η τελευταία επιχειρηματική κίνηση του Στέλιου Χατζηιωάννου, του Έλληνα επιχειρηματία που ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία easyJet. Η easyOffice ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ακριβή λονδρέζικη περιοχή του Kensington. Ο Στέλιος, όπως είναι γνωστός σε όλους, έχει βρει το χρόνο να λανσάρει και μια σειρά ρολογιών. Λαμβάνοντας τον τίτλο του Sir το Νοέμβριο του 2006 για τη συνεισφορά του στην επιχειρηματικότητα, ο Στέλιος εξακολουθεί να κυνηγάει επιχειρηματικές ευκαιρίες και βλέπει τον εαυτό του ως brand manager των 17 easy brands, τα οποία κυμαίνονται από easyPizza μέχρι  και την easyCruise που μεγάλο της μέρος πουλήθηκε πρόσφατα. Παρόλα αυτά παραμένει περισσότερο γνωστός ως ο πρωτοπόρος των πτήσεων χαμηλού κόστους με την ίδρυση της easyJet το 1995. Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε με δύο ενοικιασμένα αεροπλάνα και ένα δάνειο 5 εκατομμυρίων λιρών που ο Στέλιος πήρε από τον εφοπλιστή πατέρα του, έχει αναπτυχθεί με τέτοια επιτυχία ώστε σήμερα να είναι η μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία σε όλη την Ευρώπη. Από το Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 η εταιρεία, που εδρεύει στο Luton, κατάφερε να σημειώσει αύξηση κέρδους 58% φτάνοντας τα 201,9 εκατομμύρια λίρες, μεταφέροντας 37,2 εκατομμύρια επιβάτες, μια αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 13%.Εκτός όμως από την easyJet, οι επιχειρηματικές κινήσεις του Στέλιου έχουν απορροφήσει αρκετό κεφάλαιο και έχουν σκοντάψει στην πορεία. Σήμερα το μερίδιο της οικογένειας Χατζηιωάννου στην easyJet ανέρχεται στα 673 εκατομμύρια λίρες, έχοντας υποχωρήσει ύστερα από την πρόσφατη αναταραχή του χρηματιστηρίου εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης που έπληξε τις χρηματοοικονομικές αγορές. Πρόσφατα η οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία Stelmar πωλήθηκε σε μια βρετανική έναντι 470 εκατομμυρίων λιρών, αποφέροντας στην οικογένεια κέρδη 94 εκατομμύρια λιρών. Συμπεριλαμβανομένων ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται ότι η συνολική  περιουσία της οικογένειας Χατζηιωάννου ανέρχεται στα  812 εκατομμύρια λίρες.

4 Γιάννης Χανδρής

Επιχειρήσεις: Ναυτιλία
Περιουσία: 600 εκατομμύρια λίρες
Ηλικία: 62 ετών

Ο Γιάννης Χανδρής, ο οποίος ζει στο Λονδίνο και είναι Βρετανός σύμφωνα με το αρχείο του Companies House, είναι επικεφαλής ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας που δημιούργησε αρχικά ο παππούς του το 1915. Μέχρι το 1976 ο όμιλος Χανδρή είχε καταφέρει να έχει το μεγαλύτερο στόλο κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο, εκτοπίζοντας από την πρωτοκαθεδρία εταιρείες όπως την Cunard, την P&O και την Union Castle. Ο Γ. Χανδρής απολάμβανε το σεβασμό των εταίρων του στο χώρο εφόσον ανέπτυξε επιτυχώς την Celebrity Cruise, η οποία πουλήθηκε το 1997 αποφέροντας στην οικογένειά κέρδος 170 εκατομμυρίων λιρών για το 51% που διατηρούσε  Η οικογένεια έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στα κοσμικά πηγαδάκια του Λονδίνου υποστηρίζεται ότι το μισό της εταιρείας London and Cambridge Properties, η οποία είχε 620 εκατομμύρια λίρες σε καθαρά πάγια την περίοδο 2006-2007, ανήκει στην οικογένεια παρόλο που ιδιοκτήτης της εμφανίζεται μια εταιρεία που εδρεύει στο Γκέρνσεϊ. Η Χανδρήδες συμμετέχουν σε ναυτιλιακές, ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενώ έχουν και μια συλλογή σύγχρονης τέχνης. Ουσιαστικά η περιουσία του Γιάννη Χανδρή ανέρχεται σήμερα στα 600 εκατομμύρια λίρες.

5 Ντιον  Λιβέρας & Οικογένεια

Επιχειρήσεις: Ναυτιλία/ Τρόφιμα
Περιουσία: 315 εκατομμύρια λίρες
Ηλικία:  ετών

Ο Ανδρέας Λιβέρας ήρθε από την Κύπρο το 1963 και άρχισε να εργάζεται ως πωλητής και διανομέας για μια εταιρεία ζαχαροπλαστικής στο Λονδίνο. Μέσα σε πέντε χρόνια είχε αγοράσει την εταιρεία, η οποία το 1986 πουλήθηκε στην GrandMet έναντι πολλών εκατομμυρίων. Η οικογένεια Λιβέρα, με επικεφαλής το γιο του, τον Διονύση ή Ντιόν που ανέλαβε τα ηνία  μετά το θάνατο του πατέρα του Ανδρέα Λιβέρα επέστρεψε στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής με την εταιρεία Laurens Patisseries στο Newark του Nottinghamshire. Επίσης η οικογένεια έχει δημιουργήσει μια πετυχημένη εταιρεία ενοικίασης θαλαμηγών υπό την ονομασία Liveras Yachts  με δυο megayacht που ενοικιάζονται αυτή την στιγμή και με άλλα δυο που ναυπηγούνται αυτή την στιγμή στα ναυπηγεία της Σύρου και η αξία τους υπερβαίνει τα εκατό εκατομμύρια ευρώ. Η περιουσία της οικογένειας του Ντιόν Λιβέρα ανέρχεται σε 315 εκατομμύρια  λίρες.

6 Γιάννης  –BigJohn– Γουλανδρής

Επιχειρήσεις: Ναυτιλία
Περιουσία: 300 εκατ
oμμύρια λίρες
Ηλικία: 83 ετών

Ο Γιάννης Γουλανδρής βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας το 2005, όταν η πολιτική παράταξη των Tories έψαχνε για νέο αρχηγό. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει τον David Davis, ο οποίος όμως στο τέλος ηττήθηκε από τον David Cameron. Ο Big John Γουλανδρής είναι ένας μεταξύ τριών αδελφών στους οποίους ανήκει μια τεράστια ναυτιλιακή αυτοκρατορία. Ζει μια ήσυχη ζωή στο Λονδίνο, όμως ο γιος του, Dimitry, τραπεζικός, με σπουδές στο Cambridge δεν φοβάται τη δημοσιότητα. Είναι στενός φίλος του πρίγκιπα Νικόλα, του νεότερου γιου του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου. Στις αρχές του 1970 ο  Big John Γουλανδρής πειραματίστηκε με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα όμως σήμερα επικεντρώνεται στη ναυτιλία. Το 1996 το περιοδικό Forbes υπολόγισε την περιουσία της οικογένειας σε 1,1 δισεκατομμύρια λίρες. Ο Big John Γουλανδρής όπως έχει αναφερθεί στα οικονομικά περιοδικά του Λονδίνου  διαθέτει μερίδιο που σήμερα θα πρέπει να  φτάνει τις 300 εκατομμύρια λίρες.

Οι εφοπλιστές που «ψηφίζουν» Ελλάδα….

Η εξαίρεση στον κανόνα ουσιαστικά αφορά τους Έλληνες εφοπλιστές που επέλεξαν να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Έχουν εγκατασταθεί στα Βόρεια και τα Νότια Προάστια της Αθήνας και ταξιδεύουν πολύ συχνά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Συχνάζουν στην «Ράτκα» για φαγητό ακόμη και σήμερα που η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους περισσότερους τομείς της ναυτιλίας και επιλέγουν να εμφανίζονται πλέον σπάνια, και μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Αντίθετα επιλέγουν να πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια στο εξωτερικό και να απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και όπερες μαζί με τις συζύγους τους, όταν φυσικά οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν. Ουσιαστικά βρίσκονται με μια βαλίτσα στο χέρι αξιοποιώντας το χρόνο τους ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερνή.   

Ο Mr  SvetiStefan….

Διασκεδάζει μόνο με φίλους του, πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτικό Μαϊάμι, όταν είναι κουρασμένος, διαθέτει  prive αεροπορική εταιρεία και πρόσφατα αποφάσισε να κάνει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Μαυροβούνιο. Μιλάμε φυσικά για τον Βίκτωρ Ρέστη που πρόσφατα επένδυσε τριάντα εκατομμύρια ευρώ στο Sveti Stefan στο Μαυροβούνιο που θέλει να το μετατρέψει σε Μονακό των Βαλκανιας. Λίγους μήνες νωρίτερα αγόρασε ένα εμπορικό κέντρο ιδιοκτησίας Carrefour σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Σόφιας. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες το Sveti Stefan θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Ιουλίου 2010 για εκείνους που θα θελήσουν να απολαύσουν τις υπηρεσίες του ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν με κάθε επισημότητα στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου. Όσο για τον άνθρωπο που του δίνει και πάλι ζωή; Το επισκέπτεται κάθε εβδομάδα με το ιδιωτικό του liar jet προκειμένου να δεί από κοντά τις εργασίες που γίνονται σε αυτό. Τι είναι όμως το Sveti Stefan; Πρόκειται για ένα μικρό χωριό του 15ου αιώνα που είναι κτισμένο μέσα σε κάστρο θυμίζοντας έντονα μια μικρή καστροπολιτεία. Το 1950 αφού οι κάτοικοι έφυγαν από αυτό μετατράπηκε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για τους rich and famous ανά τον κόσμο που έψαχναν για εναλλακτικές διακοπές μακριά από κάποιο άλλο κοσμοπολίτικο θέρετρο. Την δεκαετία του 1970 επισκέφθηκαν το Sveti Stefan πολλοί αστέρες του Hollywood ανάμεσα τους η Μέριλιν Μονρό, η  σταρ της Τσινετσιτά Σοφία Λόρεν, αλλά και ο Κέρκ Ντάγκλας ενώ την δεκαετία του 1990 βρέθηκε σε αυτό η Κλόντια Σίφερ. 

Ο Mr EscobarsBitch

Διεκδικώντας μεγάλο μέρος της επιτυχίας στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία ο Χάρης Βαφειάς βρέθηκε πριν λίγες ημέρες για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την απόφαση να πουλήσει το αγαπημένο του powerboat σε ιδιαίτερη προσιτή τιμή. Του έχει δώσει δε το όνομα “Escobars Bitch”, του οποίου το λογότυπο είναι κατασκευασμένο με την ίδια γραμματοσειρά με την γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί στα tattoo που έχει πάνω στο σώμα του.   Το σκάφος που είναι κατασκευασμένο την δεκαετία του 1990 είναι ένα από τα αγαπημένα του εφοπλιστή, ωστόσο  εκείνος αποφάσισε να το δώσει προκειμένου να το αντικαταστήσει με ένα νεώτερο. Ο εφοπλιστής σχεδόν καλοκαίρι που βρισκόταν στην Ελλάδα έβγαινε ο ίδιος βόλτα με αυτό στις παραλίες της Μυκόνου και το «Escobars bitch» είχε γίνει το σήμα κατατεθέν του.

O Mr TEN….

Ολοένα και περισσότεροι γίνονται οι εφοπλιστές που αγοράζουν η παραγγέλνουν πλοία με γεωτρύπανα από ναυπηγεία τόσο της Κορέας όσο και της Ιαπωνίας. Μετά τον επιχειρηματία  Δημήτρη Μελισσανίδη και την εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου ακολούθησε ο μεγιστάνας Θόδωρος Αγγελόπουλός με την εταιρεία του Μetrostar και σήμερα όπως έγινε γνωστό στην εν λόγω αγορά μπαίνει δυναμικά και η ναυτιλιακή εταιρεία TEN του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου που έχει επιλέξει μαζί με την σύζυγο του να μένει μόνιμα στην Ελλάδα τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Τι σημαίνει πλοία γεωτρύπανα ; Σημαίνει πλοία αξίας εκατό εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα που ελάχιστες εταιρείες όπως η ΤΕΝ μπορούν να πληρώσουν. Ουσιαστικά ο Νίκος Τσάκος μαζί με  τον πατέρα του διευθύνουν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν από κοινού μια προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα όμως επενδύουν συνεχώς και συνάπτουν επιτυχημένες συνεργασίες που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη! Όπως αυτή που υπέγραψαν πριν από ένα μήνα περίπου και αφορά  την εταιρεία τους, την  Tsakos Shipping and Trading  που συνέστησε προηγουμένως κοινοπραξία με την Νορβηγική Marine Subsea, εισερχόμενη στον κλάδο των πλωτών γεωτρύπανων. Στην κοινοπραξία αυτή,  στην οποία η Subsea και η Tsakos έχουν από 40%, συμμετέχει επίσης και η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αγκόλα, με ποσοστό 20%.Ο ίδιος ωστόσο είναι ιδιαίτερα απλός ενώ παλαιότερα ήταν και από τους μεγαλύτερους καρδιοκατακτητές της Αθήνας. Οδηγεί ένα τζιπ αλλά και ένα van γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και επιλέγει να γευματίζει στο ρεστοράν της εταιρείας του μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της εταιρείας του, όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του το επιτρέπουν.