Ένα φωτογραφικό λεύκωμα από τη σύζυγο Έλληνα εφοπλιστή

Μια εικονογραφημένη περιπέτεια των ταξιδιών της Lizy Manola αποτελεί το φωτογραφικό λεύκωμα Certain Realities που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις πολυτελών βιβλίων Assouline.

Η φωτογράφος Lizy Manola φαίνεται να είναι μονίμως σε μια κίνηση και σ’ ένα ταξίδι με τη φωτογραφική της μηχανή ανά χείρας και τα μάτια ανοιχτά για να απαθανατίσει στιγμές της καθημερινότητας και πρόσωπα άλλοτε οικεία και άλλοτε όχι και τόσο.

Όπως εξομολογείται η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου της, «η έλλειψη της ανθρώπινης παρουσίας στο κάδρο μου δεν με αντιπροσωπεύει», γεγονός ολοφάνερο, μια και τα τοπία σπανίζουν στις φωτογραφίες της.

Ασπρόμαυρες κι έγχρωμες εικόνες από την Ινδία και τη Βιρμανία έως την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, από την Κούβα και την Καραϊβική μέχρι τη Ρωσία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, από το Περού και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ομάν, τη Ρουμανία και το Μαρόκο, συνθέτουν ένα πολύχρωμο λαογραφικό μωσαϊκό με εικόνες που σφύζουν από ζωή χωρίς να κουβαλούν τίποτα το περιττό, ενώ ταυτόχρονα είναι συναρπαστικές κι αποκαλυπτικές.

Ολόκληρο το λεύκωμα είναι εμπλουτισμένο με ταξιδιωτικές εντυπώσεις που αποκαλύπτουν τις ομοιότητες και τις διαφορές του παγκόσμιου χάρτη, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την ιδέα της ενότητας του κόσμου.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, ταξιδεύουμε κι ονειρευόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας μέρη μακρινά αλλά και κοντινά και δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τη Lizy, που μας καλεί όλους «με μια κάμερα να διαβούμε τα όρια του χρόνου, του τόπου και της πολιτικής».

Να υπογραμμίσουμε εδώ πως η Λίζυ Μανολά είναι η πρώην σύζυγος του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου ενώ από την ίδια σειρά εκδόσεων έχει κυκλοφορήσει και το βιβλίο “weddings of style” της Καλλιόπης Καρέλλα.