Ο δρόμος της ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μονόδρομος

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι στο  Κοινοβούλιο αυτές τις μέρες δεν κρίνεται μόνο η επόμενη δημοσιονομική χρονιά, κρίνεται η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας μας,  προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πικρή αλήθεια κατάματα.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η κατρακύλα της οικονομίας της χώρας, με κύρια ευθύνη του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος, προκάλεσε κυρίως την αμφισβήτηση των θεσμών. Ακόμη και της ίδιας της δημοκρατίας μας. Η καμπάνα κτυπάει δυνατά για όλους μας, είπε, και εθελοτυφλεί, όποιος προσποιείται ότι δεν την ακούει.

Εμείς στον ΔΗΣΥ, ανέφερε, έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας – για εμάς, ο δρόμος της ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μονόδρομος και αν η μεταρρύθμιση είναι η μόνη επιλογή για την Κύπρο σήμερα, για εμάς δεν είναι υποχρέωση που αναγκαζόμαστε ασθμαίνοντας να υποστούμε, αποτελεί εθνική αποστολή που ενσυνείδητα θέλουμε να φέρουμε σε πέρας.

“Τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Κύπρος οφείλουμε να τις προχωρήσουμε αποφασιστικά αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος. Ο πολιτικός εκείνος που παίρνει αποφάσεις υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, τελικά προκαλεί κοινωνικό κόστος”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι με την οικονομία στον αναπνευστήρα και το τραπεζικό σύστημα στο πάτωμα, αυτή η Κυβέρνηση έλαβε γενναίες αποφάσεις για τον τόπο. “Αποφάσεις επώδυνες που συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες για όλους. Στο σημείο που είχαμε φτάσει όμως, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Έπρεπε να οδηγηθεί η χώρα μας στην απαραίτητη εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας με όποιο πολιτικό κόστος”, ανέφερε.

“Έχουμε ενώπιον μας μία δανειακή σύμβαση σκληρή και ένα επώδυνο πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα το τηρήσουμε, τόσο στην εφαρμογή του, όσο και στα χρονοδιαγράμματα. Είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Είναι η μόνη μέθοδος για να διορθώσουμε την πορεία της χώρας και να βγούμε από το μνημόνιο όσο πιο σύντομα γίνεται. Να βάλουμε τέρμα τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις δεκαετιών. Όλα εκείνα που δημιούργησαν ανισότητες και μικρά βασίλεια. Που διαχώρισαν τους πολίτες σε προνομιούχους και μη”, πρόσθεσε.

Υπάρχουν κάποιοι, είπε, που αντιτάσσονται στην Ευρώπη και στις μεταρρυθμίσεις και ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος. “Το ερώτημα όμως είναι: Θέλουν να φύγουμε από την Ευρώπη και το ευρώ; Εάν αυτό προτείνουν, να μας το πουν ευθαρσώς”, είπε προσθέτοντας πως “για εμάς ο μόνος δρόμος για την Κύπρο είναι ο ευρωπαϊκός. Εντός της Ευρώπης. Και με ακόμη περισσότερη Ευρώπη”.

Η σωτηρία της Κύπρου, ανέφερε, δεν παζαρεύεται, για χάρη κανενός κόμματος, ούτε και παζαρεύεται για χάρη οποιασδήποτε κοινωνικής ή επαγγελματικής τάξης, ούτε για χάρη οποιουδήποτε επωνύμου ή ανώνυμου. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

“Το δίλημμα για την Κύπρο σήμερα, δεν είναι δεξιά ή αριστερά. Το δίλημμα για όλους εμάς σήμερα, είναι αν θα προχωρήσουμε με τόλμη μπροστά, ή αν θα συνεχίσουμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω”, είπε.

Προσπάθεια μας, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι το 2014 να αποτελέσει τη χρονιά της μεγάλης στροφής που θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη, αναφέροντας ότι θα είναι δύσκολη χρονιά.

Έχουμε ήδη, ανέφερε, κάνει βήματα προς τη σταθερότητα – απόδειξη, οι δύο πολύ θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας, η πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας μας από τους S&P, η απρόσκοπτη εκταμίευση της τρίτης δόσης.

“Στοχεύουμε στη μείωση των εξόδων και όχι στην επιβολή νέων φόρων. Η μείωση των δαπανών για το 2014, εξαιρουμένων των τόκων και των αποπληρωμών φτάνει το 10% σε σχέση με το 2013. Στο δημόσιο τομέα έχουμε ήδη 1.500 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι. Περιορίζουμε το μεγαλύτερο αναλογικά δημόσιο μισθολόγιο σε όλη την Ευρώπη, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων”, πρόσθεσε.

Ως κράτος και ως κοινωνία, είπε, οφείλουμε να εγκύψουμε στους άνεργους, στις πολλές χιλιάδες εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στις χιλιάδες εργαζόμενων με απολαβές φτώχειας. Στα νοικοκυριά που κανείς από τους δύο δεν θα έχει δουλειά. Στους νέους μας που αισθάνονται να τους κόβονται τα φτερά της δημιουργίας. Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαλύθηκαν και τις οποίες είτε θα πρέπει να «αναστήσουμε», είτε να κατευθύνουμε σε άλλους τομείς.

Η εξαγγελία της Κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2014, είπε, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

“Η εξασφάλιση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα συνεχή προγράμματα που ήδη εξαγγέλλονται, το νέο ΕΣΠΑ με τις πιο εύκολες και ταχείες διαδικασίες που εξασφαλίσαμε, αποτελούν ένα πολύ καλό πρώτο βήμα”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη να μην αφήσουμε την μεσαία τάξη αυτού του τόπου να αφανιστεί. “Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι που καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ένα ταμείο που θα λειτουργεί ανεξάρτητα και με διαφάνεια, χωρίς να επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Που θα λογοδοτεί στους πολίτες για να ξέρουν το αποτέλεσμα και την αξία της συνεισφοράς τους”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο πολίτης, ο φορολογούμενος, δικαιούται να γνωρίζει πού και πώς ξοδεύονται τα χρήματά του και δικαίως επιζητεί από εμάς ένα οριστικό τέρμα στην ατιμωρησία και την μη απόδοση ευθυνών από τους συντεταγμένους θεσμούς της πολιτείας.

“Σε υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής όμως, η ανοχή μας είναι μηδενική. Αλλιώς η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες. Όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους. Όποιον και αν αφορούν. Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτες σε κανέναν απολύτως, από όπου και αν προέρχεται. Απαιτούμε διαλεύκανση παντού”, συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι η μόνη διέξοδος για ανάπτυξη της οικονομίας μας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι επενδύσεις από το εξωτερικό. “Και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντικρίσουμε και τις αποκρατικοποιήσεις, μέσα από τον οδικό χάρτη που η Κυβέρνηση έχει καταθέσει αλλά και τη διεργασία που θα ακολουθήσει. Με σεβασμό στους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό στον καταναλωτή και τις προοπτικές της χώρας”, είπε.

Είμαστε, συνέχισε, οι εκφραστές της ελεύθερης αγοράς που συνοδεύεται με κοινωνικό πρόσωπο και ευαισθησία. “Στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά στεκόμαστε απέναντι στην ασυδοσία και την αισχροκέρδεια. Δεν θέλουμε το κράτος επιχειρηματία, αλλά το θέλουμε αυστηρό επόπτη για να ελέγχει τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και την αποφυγή ολιγοπωλίων, στρεβλώσεων και αγκυλώσεων. Προπάντων των μονοπωλίων. Είμαστε ενάντια στα κρατικά μονοπώλια. Είμαστε όμως διπλά ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλια και τα καρτέλ”, διευκρίνισε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. “Έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί. Μια κυβέρνηση που κινείται. Με ανοίγματα σε άλλες χώρες. Με πρωτοβουλίες όπως τα μεγάλα έργα ανάπτυξης και το καζίνο. Με συνεχή ανοίγματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, αλλά και στην γύρω περιοχή”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να υπολογίζουμε μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Κυπριακό

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “σκοπός μας, δεν είναι ένα ατέρμονο παιγνίδι απόδοσης ευθυνών για λάθος χειρισμούς”.

Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά, είπε, να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εξαιρετικά σημαντική ανάγκη του συγκεκριμένου πλαισίου διαλόγου, εάν πράγματι επιθυμεί την πρόοδο στο Κυπριακό.

Αναμένουμε ακόμη, συνέχισε, από το διεθνή παράγοντα να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Κύπρου. Μιας ενωμένης Κύπρου που θα συνιστά πυρήνα ανάπτυξης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

“Θέλουμε η ενωμένη Κύπρος να συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για όλη την περιοχή, της Ελλάδας και της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων. Να γυρίσουμε μια μεγάλη σελίδα στην ιστορία. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν συνθήκες νίκης για όλους. Η λύση του Κυπριακού αυτή τη φορά πρέπει να είναι απόρροια μεγάλης ευκαιρίας που θα δημιουργεί παράλληλα και ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης”, πρόσθεσε.

Δεν θεωρώ, είπε, ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προαπαιτούμενο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Μια σωστή λύση όμως, διευκρίνισε, θα δημιουργήσει τεράστια δυναμική για την οικονομική μας άνθηση. Θα ανοίξει ευρύτερες και τεράστιες προοπτικές για την πατρίδα μας.

Απλώνουμε, είπε τέλος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, το χέρι της συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις.