Ο ΓΓ των Η.Ε. ανακοίνωσε νέα διάσκεψη στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί και το οποίο διήρκησε περίπου τέσσερεις ώρες, ο ΓΓ του ΟΗΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Ο ΓΓ συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ Μουσταφά Ακιντζί.Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν για την ανάγκη επανασύγκλησης της διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούνιο σύμφωνα με τη δήλωση της διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου.

Όλοι συμφώνησαν πως το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας στις δύο κοινότητες. Η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια.

.Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα εμπλακεί με όλους τους συμμετέχοντες στην προετοιμασία ενός κοινού εγγράφου που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και της εγγυήσεις στη βάση της έκβασης των συναντήσεων της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για όλα τα άλλα εκκρεμούντα θέματα, αρχής γενομένης από το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών.

Οι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας θα έχει επαφές με τους άλλους συμμετέχοντες της διάσκεψης: Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητή».Στη συνέχεια απαντώντας σε  ερώτηση αν έχει τεθεί ημερομηνία για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι «θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες”.