Ο Βαρουφάκης έκανε μήνυση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης και ένας Γερμανός βουλευτής μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο σχετικά με την απόφασή της να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, κατόπιν της οποίας οι επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls).

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση σε αρκετά πιεστική θέση, καθώς η επιβολή των capital controls της άφησε ελάχιστα περιθώρια να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της, καταλήγοντας τελικά σε… συνθηκολόγηση και με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραιτείται από τη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Βαρουφάκης και ο Γερμανός αριστερός βουλευτής Fabio De Masi ζητούν τώρα από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει τη νομική γνωμάτευση σχετικά με την απόφασή της, για την οποία ισχυρίζονται ότι ήταν παράνομη.
«Με τον περιορισμό της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ώστε να επιβληθούν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις, η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της» δήλωσε ο De Masi.

Οι Βαρουφάκης και De Masi αρχικά ζήτησαν από την ΕΚΤ να τους επιτρέψει την πρόσβαση στο έγγραφο, αλλά, μετά την άρνηση της Τράπεζας, στράφηκαν προς το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να λάβουν το έγγραφο.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε της απόφασης για την παύση της χρηματοδότησης, κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για προστασία των νομικών της συμβούλων και των εσωτερικών διαδικασιών της.

«Υπάρχει ένα ύψιστο δημόσιο συμφέρον στο να γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των Βαρουφάκη και De Masi.