Ο Αναστασιάδης βάζει πάνω από όλα το καλό της πατρίδας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι οι εκλογές έχουν επηρεάσει την κατάσταση;

Απάντηση: Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θυσιάζει την επίλυση του Κυπριακού για τα προσωπικά του συμφέροντα. Νομίζω ότι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ποιος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και ποια είναι η θέση του και ότι δεν υπολογίζει το προσωπικό του κόστος όταν άλλοι έπρατταν διαφορετικά.

Ζούμε σε μια περίοδο που δεν είναι η καλύτερη, ούτε το περιβάλλον γύρω από το οποίο γίνονται σήμερα οι συνομιλίες, οι οποίες καθυστέρησαν διότι μετά τη Γενεύη η τουρκική πλευρά έψαχνε αφορμή να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικοί στόχοι εντός Τουρκίας. Επομένως δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έφυγε με αδιάλλακτες θέσεις από το τραπέζι των συνομιλιών, ούτε είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καθυστερεί τη διαδικασία.

Τρίτον, αυτή την ώρα η τουρκική προκλητικότητα γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών με τις απανωτές NAFTEX και τις απειλές, όπως εκφράστηκαν με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι στο ζενίθ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στις συνομιλίες με περισσή πολιτική βούληση και πολύ καλή θέληση για να ανιχνεύσει αν υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να επιστρέψουμε σε καλύτερο κλίμα και πιο εποικοδομητική στάση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί την παραμικρή χαραμάδα να την κάνει πόρτα και μεγάλο πέρασμα για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με την πολιτική βούληση που έχει επιδείξει στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των συνομιλιών, χρειάζεται και για διαπραγματευτικούς λόγους στήριξη για τις ενέργειες της δικής μας πλευράς. Το να κατηγορούμε τον Πρόεδρο ότι σκέφτεται το προσωπικό του συμφέρον και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών και πως ό,τι κάνει είναι για τις Προεδρικές Εκλογές 2018, το μόνο που κάνουμε είναι να αποδυναμώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάνω έκκληση σε όσους πραγματικά πιστεύουν σε αυτή τη διαδικασία και στην επιδιωκόμενη λύση που προσπαθούμε να βρούμε, να αναλογιστούν τις ευθύνες και να έχουν υπομονή διότι αν θέλουν να κάνουν προεκλογικό αγώνα έχουμε αρκετό χρόνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται για πέντε χρόνια και δεν έχει κανένα θέμα στο να προχωρούν οι συνομιλίες. Θα ήταν ευχής έργον αν εντός Μαΐου υπήρχε τέτοια πρόοδος που να μας φέρνει κοντά τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Στο παρελθόν είχαμε ζήσει άσχημες καταστάσεις όταν συναινέσαμε σε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Χθες αυτό το χαρακτήρα είχαν οι προειδοποιήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου: ότι αυτή η «συνταγή» ήταν καταστροφική στο παρελθόν και δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε.

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας ετοιμάζεται, υπάρχει ένα προσχέδιο που πρέπει να το εγκρίνει ο Πρόεδρος και να δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για να γίνει οριστική και να αποσταλεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις, θα περιγράφει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτή τη στιγμή γίνονται οι συνομιλίες και πώς η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργεί προβλήματα, και θα αναφέρεται και σε ζητήματα που είναι πολύ βασικά όσον αφορά την εξέλιξη των συνομιλιών.

Ερώτηση: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται είτε στα πρόθυρα σημαντικής προόδου είτε στα πρόθυρα κατάρρευσης;

Απάντηση: Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση στο τραπέζι των συνομιλιών θα οδηγήσει είτε σε άσπρο είτε σε μαύρο. Η προσπάθεια επιβολής οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων θα είναι καταστροφική, όπως ήταν και στο παρελθόν. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και αυτό είναι από τις βασικότερες αρχές που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε η λύση αυτή να μπορέσει να λειτουργήσει: να υπάρχει ένα κράτος μέλος της ΕΕ. που να λειτουργεί σωστά στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και που δεν θα εξυπηρετεί τους όποιους στόχους της όποιας τρίτης χώρας. Το να τίθεται θέμα ότι μέχρι την τάδε ημερομηνία πάμε σε λύση ή σε παταγώδη αποτυχία δεν είναι ούτε παραγωγικό ούτε θεμιτό.