Ο έρωτας είναι η φυσική ασπίδα ενάντια στο στρες

Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε είναι ότι υπάρχει κινητικότητα στο σύστημα “ανταμοιβής” και ο εγκέφαλος πλημμυρίζει με ντοπαμίνη η οποία μας προσφέρει συγκέντρωση, ενέργεια και αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ελέγξουμε το στρες.

Η κορτιζόλη που είναι μια ορμόνη που συνδέεται με το στρες, είναι αυξημένη σε εκείνους που βιώνουν τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, ενώ από την άλλη τα επίπεδά της είναι αισθητά πιο χαμηλά στους μοναχικούς ανθρώπους ή σε εκείνους που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η κορτιζόλη φάνηκε να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα έπειτα από 12 – 24 μήνες σχέσης, ενώ αντίθετα διαπιστώθηκε η αύξηση κάποιων άλλων ορμονών η οποίες επιδρούν θετικά στη διαχείριση του στρες.

Η αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης συνεισφέρει στην παραγωγή της τεστοστερόνης η οποία, ως γνωστόν, συνδέεται με το σεξ, που όταν πραγματοποιείται με το σωστό άτομο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της διάθεσης μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών.

Επίσης διευκολύνει τον ύπνο, απαλύνει τους πόνους, προσφέρει ομορφότερη επιδερμίδα.

Παρόλο που το σεξ συνεισφέρει στον έλεγχο του στρες, η ίδια η πράξη δεν είναι η μοναδική που μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη ψυχική ηρεμία.

Αρκεί ένα φιλί, μία αγκαλιά ή ακόμη και μόνο το βλέμμα του αγαπημένου μας προσώπου για την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, που είναι γνωστή και ως “ορμόνη του έρωτα”.