Ο Άιντε έρχεται με γεφυρωτικές προτάσεις και αισιοδοξία

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ στο κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντε μετά από συνάντηση που είχε χθες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έρχεται στην Κύπρο την μεθεπόμενη εβδομάδα με γεφυρωτικές προτάσεις.

Ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης και στη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου και την Παρασκευή παρακολούθησε την ο ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση και είχε μαζί του σύντομη συνομιλία.

«Ο Μπαν Γκι-μουν είπε πως είναι ώρα να προχωρήσουμε. Το συμφωνήσαμε και με τις δύο πλευρές όταν ήμουν στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα. Οι κ.κ. Ερογλου και Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι τώρα εισερχόμαστε σε μία νέα φάση γνήσιων διαπραγματεύσεων. Θα αρχίσουμε τη μεθεπόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Άιντε είπε πως όταν μεταβεί στην Κύπρο την μεθεπόμενη εβδομάδα θα φέρει μαζί του ορισμένες γεφυρωτικές προτάσεις.

«Θα προχωρήσουμε κεφάλαιο-κεφάλαιο και θα εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις οι οποίες ήδη χρειάζονται να λάβουν χώρα. Συναντώμαι με τις πλευρές να συνομιλήσω για τις λεπτομέρειες γύρω από το πω θα το κάνουμε. Αλλά είναι αρκετά αισιόδοξος πως τώρα περνούμε σε κάτι διαφορετικό απ’ όσα είδαμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η Αμμόχωστος δεν είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων στις οποίες προεδρεύει, γιατί τώρα είναι εστιασμένος στην επίλυση του κυρίου προβλήματος, να επανενωθεί το νησί με μία διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

«Αυτή θα είναι η προσωπική μου προτεραιότητα και αποτελεί επίσης την ξεκάθαρη άποψη του Γενικού Γραμματέα. Θα εισέλθω στην ουσία των διαφωνιών, θέλω να το κάνω ταχέως και σ’ αυτό θα εστιαστώ», κατέληξε.