Ενωση με τη Νότια Κορέα επιθυμεί η Βόρεια Κορέα

Η επανένωση της Βόρειας Κορέας με τη Νότια είναι ο βασικός στόχος των βορειοκορεατικών αρχών οι οποίες προτείνουν μια διευθέτηση “ενός κράτους, δύο συστημάτων”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρι Σου Γιόνγκ κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ρι χαρακτήρισε την επανένωση “τη μεγαλύτερη επιθυμία ολόκληρου του έθνους”, κατά την πρώτη παρέμβαση τόσο υψηλόβαθμου βορειοκορεάτη αξιωματούχου στη Γενική Συνέλευση εδώ και 15 χρόνια.

“Πιστεύουμε ότι η εθνική επανένωση δεν θα πρέπει να γίνει μέσω της αντιπαράθεσης, αλλά μέσω μιας ομοσπονδίας δύο συστημάτων σε μία χώρα”, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Ρι κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι διασπείρει “ψεύδη” και ότι έχει “δύο μέτρα και δύο σταθμά” σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση μεταρρύθμισή του.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμεύει ως ένα φόρουμ για τη διασπορά ψευδών”, είπε ο Ρι, κατηγορώντας το ότι “επιδεικνύει ακραία μεροληψία”.

“Το Συμβούλιο δεν λαμβάνει υπόψη του τους φόνους παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ, το οποίο προστατεύεται από ένα μόνιμο μέλος του (σ.σ. αναφέρεται στις ΗΠΑ), άλλα τιμωρεί επιλεκτικά τη συριακή κυβέρνηση”, κατήγγειλε ο βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών.

“Αυτές οι άδικες πρακτικές είναι απαράδεκτες”, υπογράμμισε. “Δεν θα πρέπει να γίνει καμία απόπειρα επέμβασης στην κυριαρχία της Συρίας με το πρόσχημα της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας”, επεσήμανε ο Ρι.

Ο υπουργός επέκρινε επίσης την απουσία αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν φέτος το καλοκαίρι η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ- Νότιας Κορέας. Τότε η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, όμως “αυτό γύρισε την πλάτη”, παρά τον “επικίνδυνο και επιθετικό” χαρακτήρα των γυμνασίων, πρόσθεσε.

Τέλος, ο Ρι εκτίμησε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας “δεν έχει καμία δικαιοδοσία” ώστε να μπορεί να απαγορεύει στην Πιονγκγιάνγκ να προχωρά σε πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες υπό την ποινή κυρώσεων.

“Ο ΟΗΕ δεν είναι μοναρχία και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είναι η γερουσία”, κατήγγειλε ζητώντας “την χωρίς καθυστέρηση μεταρρύθμιση του Συμβουλίου”.

“Το πυρηνικό ζήτημα αφορά την κυριαρχία” της Βόρειας Κορέας και δεν θα λυθεί παρά μόνο όταν οι ΗΠΑ “τερματίσουν την επιθετική πολιτική τους” εναντίον της, υπογράμμισε.

Πάντως σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η παρουσία του Ρι Σου Γιόνγκ “είναι σημάδι της δέσμευσης της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας στο πρόγραμμα δράσης των Ηνωμένων Εθνών”.

Check Also

ΗΠΑ – Υπόθεση «kids for cash»: Δικαστές έστησαν κομπίνα για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές φυλακές

Δύο πρώην δικαστές της Πενσιλβάνια που επινόησαν ένα σχέδιο για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά στην κούρσα για την πρωθυπουργία

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, …