Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης, ο έφιππος προστάτης, πολιούχος και ελευθερωτής της Θεσσαλονίκης

Ο Άγιος Δημήτριος στις πηγές αποκαλείται μεγαλομάρτυς φιλόπολις, σωσίπολις και μυροβλύτης. Μυροβλύτης γιατί ανέβλυζε μύρο από τον τάφο του. Το μύρο του Αγίου είναι το θαύμα του Θεού και η μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του.,

Η ζωή του

Ο έφιππος προστάτης της Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε ανάμεσα στο 280- 284 μ.Χ. Μαρτύρησε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 305 μ.Χ.

Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Ως στρατιωτικός, ανελίχθηκε γρήγορα στις βαθμίδες του ρωμαϊκού στρατού. Σε ηλικία μόλις 22 ετών έφερε τον βαθμό του χιλίαρχου. Η ιδιότητά του ως αξιωματικός δεν τον εμπόδισε να δεχθεί την ορθόδοξη πίστη και να βαφτιστεί Χριστιανός.

Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξέδωσε ένα διάταγμα «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Ο Δημήτριος το αγνόησε με αποτέλεσμα να φυλακιστεί στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον Δημήτριο, στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός που ονομαζόταν Νέστορας.

Ο νεαρός αυτός επρόκειτο να αντιμετωπίσει σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής, τον Λυαίο. Η μονομαχία προβλεπόταν θανατηφόρα για τον χριστιανό νέο.

Ο Νέστορας, πριν την αναμέτρηση με τον σωματώδη Λυαίο, επισκέφθηκε τον Δημήτριο στο κελί του και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του. Με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη των δύο ανδρών, ο Νέστορας νίκησε τον Λυαίο. Ο αυτοκράτορας εξοργίστηκε και διέταξε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Το σώμα του αγίου Δημητρίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου του, σύμφωνα με τους συγγραφείς των εγκωμίων του Ευστάθιο Θεσσαλονίκης, Γρηγόριο Παλαμά και Δημήτριο Χρυσολωρά. Ο τάφος του μεταβλήθηκε σε βαθύ φρέαρ που αναβλύζει μύρο. Από το μύρο αυτό που βγαίνει από τον τάφο του έλαβε και το προσωνύμιο Μυροβλήτης.

Συγκλονιστικό θαύμα – Το μύρο του Αγίου

Κάποιος ασκητής που κατοικούσε στο όρος Χολομώντα, όταν άκουσε πως ο Άγιος αναβλύζει μύρο άφθονο από τον τάφο, δεν το πίστευε και συλλογιζόταν, πως στο μέρος εκείνο υπάρχουν και άλλοι Άγιοι οι οποίοι υπέμειναν περισσότερα μαρτύρια για το όνομα του Χριστού, όμως, δεν ανέβλυσαν μύρο και αυτός για ποιο μαρτύριο δοξάστηκε τόσο από τον Θεό; Ο Θεός όμως, θέλησε να τον βεβαιώσει, ότι η μυροβλυσιά είναι αλήθεια.

Μία νύχτα, αφού τελείωσε ο ασκητής την ακολουθία του, έπεσε να κοιμηθεί και είδε ότι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, μέσα στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, και εκεί μπροστά του βλέπει τον άνθρωπο ο οποίος κρατούσε τα κλειδιά του τάφου του Αγίου προς τον όποιο είπε: «Άνοιξέ μου να προσκυνήσω». Του άνοιξε και μπήκε μέσα στο κουβούκλιο να προσκυνήσει, οπότε είδε ότι όλος ο τάφος ήταν βρεγμένος από μύρο και ευωδίαζε και είπε προς τον φύλακα του τάφου:

– Σε παρακαλώ, έλα να σκάψουμε εδώ να δούμε από πού έρχεται το μύρο.

Του φάνηκε ότι έφεραν τα εργαλεία και άρχισαν να σκάβουν και βρήκαν ένα μεγάλο μάρμαρο, το οποίο σήκωσαν με πολύ κόπο και αμέσως φάνηκε το σώμα του Αγίου φωτεινό, από το οποίο ανέβλυζε μύρο άφθονο που χυνόταν από τις τρύπες, τις οποίες άνοιξαν στο σώμα του Μάρτυρος οι λόγχες των δημίων. Ο ασκητής από τον τρόμο του, φοβούμενος να μην πνιγεί, φώναξε δυνατά:

– Άγιε Δημήτριε, βοήθα με!

Μετά τη φωνή αυτή συνήλθε και είδε, ότι ήταν βρεγμένος από μύρο και αυτός και τα ενδύματά του. Αμέσως ο ασκητής ήρθε στη Θεσσαλονίκη, κηρύττοντας το θαύμα του Αγίου και δόξασε τον θεό. Έμεινε στο Ναό αρκετές ημέρες και κατόπιν επέστρεψε στο ασκητήριό του, λέγοντας: «Μέγας, αληθώς, είναι ο Άγιος Δημήτριος!».

Ο Άγιος Δημήτριος, ο καβαλάρης φρουρός της συμπρωτεύουσας, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους πιστούς.

Σε καθημερινή βάση εκατοντάδες προσκυνητές συρρέουν από διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο στον ιστορικό ναό στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά και τις άλλες ορθόδοξες χώρες κατακλύζουν τον ναό για να τιμήσουν την μνήμη του αγίου.