Ούτε και σήμερα υπήρξε κατάληξη για τη φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας

Χωρίς κατάληξη συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για την προτεινόμενη διαφοροποίηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας χωρίς ωστόσο  να υπάρχει κατάληξη «σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σε σχέση με το ποια θα είναι η τελική φορολογία».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι: «Έχουμε συζητήσει εναλλακτικά σενάρια, μια εισήγηση είναι η πρόταση που έχει φέρει η Κυβέρνηση, άλλη εισήγηση είναι να παραμείνουν οι φορολογίες ως είχαν πέρσι μέχρι να καταλήξουμε σε άλλες εισηγήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, ή να προχωρήσουμε σε διαφοροποίηση της πρότασης της Κυβέρνησης».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι στη βάση κάποιων νέων στοιχείων που έχουν ζητηθεί από το Κτηματολόγιο σε σχέση με σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία, θα υπάρξει σύντομα κατάληξη σε μια πρόταση η οποία ίσως συγκεντρώσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Αν όχι θα δούμε ακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πρόταση στην Ολομέλεια την Πέμπτη» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ίδια στιγμή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι «ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά ακριβώς μερικές εκατοντάδες πολίτες έχει έρθει στη Βουλή χωρίς να έχει δοθεί αρκετός χρόνος στην Επιτροπή Οικονομικών και στην ίδια τη Βουλή να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα στο βάθος και στην έκταση που θα έπρεπε».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ,  Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε, σε ό,τι αφορά τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ότι τα δεδομένα που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι δύο, πρώτο ότι η χώρα αναγκάστηκε να εισπράττει €100 εκ. φόρο ακίνητης περιουσίας και δεύτερο ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η επικαιροποίηση μέχρι το 2015 των αξιών των ακινήτων, δηλαδή να συμπληρωθεί η βάση δεδομένων συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιουσίες με την πραγματική αξία τους έτσι ώστε να είναι δίκαιο το όλο σύστημα.

Ο κ. Προδρόμου διέψευσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως η επικαιροποίηση αυτή έγινε με πρόχειρο τρόπο, αναφέροντας ότι έχει επιτελεστεί ένα πολύ σημαντικό έργο. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συγκεντρωθούν τα €100 εκ. αφού προηγουμένως οι πολίτες ενημερωθούν για την αξία της περιουσίας τους» είπε, αναφέροντας πως είναι αδόκιμο να γίνονται συγκρίσεις με την περσινή φορολογία, «παρά μόνο από όσους θα έχουν την ίδια ακριβώς αξία περιουσίας».

Πρόσθεσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως ανοιχτό αφήνεται και στο Μνημόνιο, να εφαρμοστεί και φέτος η περσινή φορολογία. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το Υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει μια διαφοροποιημένη πρόταση στη βάση της συζήτησης που διεξήχθη σήμερα για πολλές ώρες, και πρόσθεσε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να ληφθεί μετά τον Οκτώβριο με την επάνοδο της Βουλής από τις καλοκαιρινές διακοπές και νοουμένου ότι το κοινό θα έχει ενημερωθεί για τις νέες τιμές.

Ανέφερε τέλος ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι η άσκηση που έχει γίνει για επικαιροποίηση των τιμών ήταν ένα κατόρθωμα από άποψη διοικητικού έργου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί αλλά αντίθετα θα πρέπει να αξιοποιηθεί, προσθέτοντας πως καθώς οι μεταβολές για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι πολύ μεγάλες «γι` αυτό ίσως να χρειάζεται πρώτα να ενημερωθούν για τις επικαιροποιημένες αξίες».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης έκανε λόγο για προχειρότητα με την οποία λειτούργησε, όπως είπε, και αυτή τη φορά η Κυβέρνηση «καταθέτοντας μια επικαιροποίηση η οποία δεν πείθει ότι ανταποκρίνεται σε αντικειμενικά κριτήρια με αξιόπιστα στοιχεία» και μια πρόταση φορολογίας η οποία κάθε άλλο παρά αποκαθιστά το αίσθημα αδικίας που δημιούργησε η περσινή φορολογία.

Δήλωσε ακόμη ότι η διαπίστωση της Επιτροπής είναι ότι δεν μπορεί να μπει σε εφαρμογή την Πέμπτη η παρούσα πρόταση. «Δεν έχει καταλήξει η Επιτροπή, εμείς συνεχίζουμε να προβληματιζόμαστε κατά πόσο θα πρέπει στην πιθανότητα να παραμείνει η περσινή φορολογία ως έχει και για το 2014, να επαναφέρουμε την πρόταση μας με τη δική μας κατηγορία συντελεστών που ήταν πιο δίκαιη και με την αύξηση του αφορολόγητου για τις χαμηλές κατηγορίες (€40.000 με τιμές του 1980)» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση των τιμών, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι ακόμα και στην περίπτωση που εγκριθεί η σχετική νομοθεσία την ερχόμενη Πέμπτη, οι πολίτες για να ενημερωθούν για τις νέες τιμές θα πρέπει είτε να προταθούν στο τηλεφωνικό κέντρο που θα στηθεί για το σκοπό αυτό είτε μέσω διαδικτύου καθώς στην απαίτηση για αποστολή αναλυτικής ενημερωτικής κατάστασης από το Κτηματολόγιο, η Κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμο το σύστημα αυτή τη στιγμή για κάτι τέτοιο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο όπως ήρθε δεν μπορεί να περάσει καθώς δεν πληροί τους βασικούς όρους και τις βασικές προϋποθέσεις που τέθηκαν από την ίδια την Κυβέρνηση, δηλαδή τη διόρθωση της νομοθεσίας του 2013 κατά τρόπο πουν α καταστεί πιο δίκαια και πιο ισομερής. «Στην πράξη το νομοσχέδιο που ήρθε ούτε πιο δίκαια την κάνει τη φορολογία, ούτε πιο ισομερή αλλά αντίθετα προκαλεί μετακίνηση της φορολόγησης από τις μεγαλύτερες εισοδηματικά τάξεις προς τις μεσαίες και μικρές ιδιοκτησίες» είπε, αναφέροντας πως η ΕΔΕΚ θεωρεί πως αυτό είναι και άδικο και ανισομερές.
Όπως πρόσθεσε, θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι πρώτον δεν θα πρέπει να πληρώσει κάποιος περισσότερα απ` όσα πλήρωσε πέρσι, και δεύτερο εκεί όπου αυτό είναι εφικτό να υπάρξει ελάφρυνση για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες.

Εξήγησε δε πως είναι εφικτό να υπάρξουν ελαφρύνσεις καθώς αφενός αυξήθηκε ο αριθμός των περιουσιών που θα φορολογηθούν με 300.000 νέες εγγραφές και αφετέρου έχει αυξηθεί με βάση τη νομοθεσία και τις πρόνοιες του Μνημονίου και η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους.

Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι άδικο και ισοπεδωτικό καθώς «μεταφέρει το βάρος της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας από τη μεγάλη ιδιοκτησία στη μεσαία ελαφρύνοντας κάπως την πολύ μικρή».

Είπε ότι η προσπάθεια που κατέβαλε κατά τη διάρκεια της ημέρας η Βουλή μέσω της Επιτροπής Οικονομικών, είναι ατέρμονη και προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς «προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, προσπαθούν να έχουν και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο».

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μειωθεί η επιβάρυνση πάνω στους ξενοδόχους «και υπάρχει μια μανία αδικαιολόγητη να ελαφρυνθούν οι ξενοδόχοι και η μεγάλη ιδιοκτησία» αλλά να μην ενοχληθούν οι μεσαίοι και οι μικροί και να παραμείνει ο ίδιος ο στόχος.

«Πρέπει κάτι να αλλάξει, ή θα μειωθεί ο στόχος ή θα πρέπει να μοιραστεί πιο δίκαια αυτή η φορολογία» δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που κινούνται Κυβέρνηση και Βουλή οδεύουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να είναι το καλύτερο.