Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μέσα στον Μάρτιο πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές όπως μετέδωσε το Reuters. Πριν λίγες μέρες, κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθει υπέρ της θέσπισης ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς», είχε υπογραμμίσει την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είχε σημειώσε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίξει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.
Ο Κ. Μητσοτάκης στήριξε τέλος την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.