Ουκρανοί διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη Ρωσική πρεσβεία

Ουκρανοί οι οποίοι μένουν στην Κύπρο, πραγματοποίησαν το μεσημέρι ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία.

Κρατώντας ουκρανικές σημαίες, αλλά και τη σημαία της Κύπρου και της ΕΕ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Πούτιν κάτω τα χέρια από την Ουκρανία», «Σταματήστε τη ρωσική επίθεση» και «1974 -Κύπρος, 2014 Ουκρανία, διαιρεμένες χώρες».

Στο χώρο της εκδήλωσης είχε παραταχθεί μικρός αριθμός αστυνομικών για την αποφυγή επεισοδίων.

Η ομάδα των διαδηλωτών, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσίας, ενώ κάποιοι διαδηλωτές στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν και στην πολιτική του Στάλιν και του Χίτλερ.

Η Ουκρανική κοινότητα μαζεύτηκε εδώ για να εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία και διαμαρτυρία για τη στάση της γειτονικής Ρωσίας, την οποία θεωρούμε αδελφό έθνος και στην οποία στηριζόμαστε πάντα, είπε ένας διαδηλωτής.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τώρα βλέπουμε μια άλλη συμπεριφορά από τη Μόσχα, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι αυτή η θέση των απλών Ρώσων πολιτών, αλλά της Κυβέρνησης Πούτιν.

Διαμαρτυρόμαστε για την απρόκλητη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση ενάντια στη Ουκρανία, κατέληξε.

Άλλος διαδηλωτής εξέφρασε την αντίθεσή του στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν χρειάζεται παρεμβολές από το εξωτερικό, αλλά μπορεί να σταθεί με τη δική της Κυβέρνηση και με δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στρατιωτικά στην Κριμαία, το ίδιο μπορεί να πράξει σε κάθε περιοχή της Ουκρανίας, όπου υπάρχει ρωσόφωνος πληθυσμός.

Εξάλλου, τρίτος διαδηλωτής παρομοίασε την κατάσταση στην Ουκρανία με τη διακήρυξη του Χίτλερ το 1938 να συνδράμει τους Γερμανούς εκτός Γερμανίας, λέγοντας ότι «ξέρουμε όλοι πως κατέληξε».

Τώρα, πρόσθεσε, ο Ρώσος Πρόεδρος λέει ότι πρέπει να βοηθήσει τους Ρώσους που ζουν εκτός της Ρωσίας, ενώ οι ξένες δυνάμεις παραμένουν σιωπηρές, όπως υποστήριξε. «Δεν θέλουμε την εισβολή ξένων ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα» είπε.

Ένας Ρώσος πολίτης συμμετείχε επίσης στη διαμαρτυρία, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική του Πούτιν, τόσο έναντι της Ουκρανίας όσο και εντός της Ρωσίας.