Ουκρανικό: Επαφές Γκουτέρες με Ζελένσκι, Ερντογάν -Σιτηρά και Ζαπορίζια στην ατζέντα

Με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι συναντώνται σήμερα στη Λβιβ της Ουκρανίας ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις εξαγωγές σιτηρών και τις ανησυχίες για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Η τριμερής συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη κατ’ ιδίαν συζήτηση του Ερντογάν με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει συναντηθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν – η τελευταία στις αρχές Αυγούστου.

Γκουτέρες, Ζελένσκι και Ερντογάν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στη Λβιβ, ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που κατευθύνονται προς την Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Γκουτέρες βρίσκεται από χθες στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας και ετοιμάζεται να επισκεφθεί αύριο το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, απ’ όπου ξεκίνησαν εκ νέου οι εξαγωγές σιτηρών μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση ΟΗΕ και Άγκυρας για την άμβλυνση της επιδεινούμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης οι εξαγωγές σιτηρών
Το Σάββατο ο Γκουτέρες θα μεταβεί στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη που στελεχώνουν Ρώσοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ, οι οποίοι επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ξεμπλοκαρίστηκαν τον περασμένο μήνα βάσει της συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθιστώντας δυνατή την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ουκρανικών σιτηρών στο εξωτερικό.

Η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν θα εξετάσει τρόπους για την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών και βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για τον τερματισμό με διπλωματικά μέσα του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσει «όλες τις πτυχές» των διμερών σχέσεων με την Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.

Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια
Ένα άλλο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η ανησυχητική κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό κοντά στον πυρηνικό σταθμό, τον έλεγχο του οποίου ανέλαβαν οι δυνάμεις του Πούτιν στα πρώτα στάδια του πολέμου. Ουκρανοί τεχνικοί εξακολουθούν, πάντως, να λειτουργούν τη μονάδα.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά τον Απρίλιο την Ουκρανία, συζήτησε αυτή την εβδομάδα με τον Ρώσο ΥΠ ΑΜ, Σεργκέι Σόιγκου τις συνθήκες για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο ΟΗΕ έχει πει ότι μπορεί να βοηθήσει ώστε να διοργανωθεί μια επίσκεψη από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Ζαπορίζια μέσω του Κιέβου, αλλά η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι πολύ επικίνδυνη οποιαδήποτε αποστολή διέρχεται από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας