Ουκρανία: Φιλορώσοι αυτονομιστές ξυλοκόπησαν άνδρες της αντιτρομοκρατικής

Χωρίς να φορούν τα παντελόνια τους, με δεμένα τα μάτια και ξυλοκοπημένοι εμφανίστηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τρία μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα της Ουκρανίας που συνελήφθησαν από τους αυτονομιστές στην πόλη Χαρλίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Ο διοικητής των ρωσόφωνων αυτονομιστών είπε ότι τους συνέλαβαν στη διάρκεια μυστικής αποστολής που είχε σκοπό την απαγωγή ηγετών των φιλορωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα περικυκλωμένοι από ένοπλους εξεγερμένους, οι κρατούμενοι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή τους μπροστά στους δημοσιογράφους. Με φωνή που ακουγόταν αγχωμένη, ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής , συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, δήλωσε ότι δεν τους έχουν κακομεταχειριστεί και πως δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου.

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές που θα διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, έφθασαν στην πόλη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Γερμανούς πολίτες καλώντας τους να αποφύγουν τα ταξίδια στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας της έντασης που επικρατεί στην περιοχή και ανέφερε ότι κυρίως οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να συλληφθούν όμηροι από τους αυτονομιστές.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει κουνήσει καν το δαχτυλάκι της για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία και πως αντιθέτως υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι ενθαρρύνει τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που διέρρευσαν δείχνουν όπως υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο άμυνας τη συγκέντρωση τουλάχιστον 15.000 ανδρών και εκατοντάδων τεθωρακισμένων και στρατιωτικών οχημάτων του ουκρανικού στρατού παραταγμένα γύρω από το Σλαβιάνσκ.

Επίσης όπως έγινε γνωστό ότι φιλορώσοι αυτονομιστές, φορώντας μάσκες και κρατώντας ρόπαλα και ασπίδες, κατέλαβαν τα γραφεία ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού του Ντονέτσκ.