Ουκρανία: Ξεκίνησε ξανά η ουκρανική επιχείρηση στα ανατολικά

Η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε ξανά τα ξημερώματα του Σαββάτου τη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, μετά από μία ημέρα αιματηρών συγκρούσεων και βίας στην Οδησσό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, επιβεβαίωσε ότι «η ενεργή φάση της επιχείρησης συνεχίστηκε τα ξημερώματα» με επιθέσεις στην πόλη Κράματορσκ. «Δεν σταματάμε» έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook.

Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο τηλεοπτικών εγκαταστάσεων στην πόλη Κράματορσκ που βρίσκεται κοντά στο προπύργιο των ανταρτών, την πόλη Σλαβιάνσκ, όπου επικεντρώθηκε η επιχείρηση την Παρασκευή.

Στις επιχειρήσεις της Παρασκευής σκοτώθηκαν «πολλοί φιλορώσοι», σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ τουλάχιστον δύο ουκρανοί πιλότοι έχασαν τη ζωή τους όταν φιλορώσοι κατέρριψαν δύο ελικόπτερα.

Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Στη διάρκεια της νύχτας τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι μάχες διεξάγονταν κοντά στο Κραματόρσκ, επικαλούμενα νοσοκομειακές πηγές που ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.

Μάχες ξέσπασαν και στην Αντρέεβκα, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ.

Την Παρασκευή δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε κτίριο που είχαν καταλάβει φιλορώσοι στο λιμάνι της Οδησσού.

Αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 38 νεκρούς από την πυρκαγιά. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο αριθμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω (στους 31 νεκρούς).

Τα θύματα πέθαναν από δηλητηρίαση που τους προκάλεσε το μονοξείδιο του άνθρακα ή διότι πήδησαν από παράθυρα κτιρίου όπου βρίσκεται η έδρα των συνδικάτων.

«Πενήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 αστυνομικοί, χρειάστηκαν (ιατρικές) φροντίδες» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, το οποίο είχε κάνει λόγο νωρίτερα για εμπρησμό.

Το υπουργείο δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια για την τραγωδία.

Νωρίτερα, στις ταραχές που ξέσπασαν στην Οδησσό, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ένας εκ των οποίων από σφαίρα στον θώρακα.

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στη νότια πόλη της Οδησσού μετά την πυρκαγιά και τις οδομαχίες στις οποίες είχαν εμπλακεί φιλορώσοι αυτονομιστές και ομάδες υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου.

Σε δήλωσή του, ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Πέτρο Λουτσιούκ τονίζει ότι όσοι κρατούνται θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως συμμετοχή σε ταραχές έως και φόνο εκ προμελέτης.
Η αστυνομία έχασε γρήγορα τον έλεγχο την Παρασκευή, όταν εκατοντάδες άνδρες, μεταξύ τους οπαδοί του ποδοσφαίρου, ενεπλάκησαν σε μάχες σε όλη την πόλη, κάνοντας χρήση ακόμα και όπλων. Ο Λουτσιούκ δήλωσε ότι η αστυνομία θα κάνει τα πάντα «για την αποφυγή μιας παρόμοιας τραγωδίας στο μέλλον».