Οστεοαρθρίτιδα και διατροφή

Διατροφή και άσκηση είναι σημαντικοί παράγοντες  για την αντιμετώπιση της οστεοάρθρίτιδας.

Φυσικά το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε  είναι να αντιμετωπίσουμε  τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας  ή τουλάχιστον να περιορίσουμε  την φλεγμονή στον οργανισμό και να ανακουφίσουμε  τον πόνο στις αρθρώσεις, ειδικά στα γόνατα.

Πρέπει να αυξήσετε όσο είναι δυνατόν την καθημερινή σας άσκηση (όπως το περπάτημα) και για να τα πετύχετε όλα αυτά οφείλετε να προσέχετε το σωματικό σας βάρος, προκειμένου να μην επιβαρύνετε περισσότερο τις ήδη ευαίσθητες αρθρώσεις.

Η δρ Carol Wolin-Riklin, διαιτολόγος και διατροφολόγος στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας, προτείνει να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας βάσει των παρακάτω συμβουλών και θα δείτε πως θα νιώσετε καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

-Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει πολλές ίνες (φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και λαχανικά)

-Πίνετε άφθονο νερό (πάνω από 1,5 λίτρα ημερησίως)

-Βιταμίνη D: Αν είστε υπέρβαροι, το περιττό λίπος ενδέχεται να “εγκλωβίζει” την βιταμίνη D στον οργανισμό σας. Κάντε ένα τεστ αίματος και αν τα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι χαμηλά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανά συμπληρώματα βιταμίνης D στην διατροφή σας.

-Βιταμίνη Ε, σελήνιο, Βιταμίνη C, Χαλκός και ψευδάργυρος: Όλες αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα περιέχουν αντιοξειδωτικά και θα σας βοηθήσουν να ρίξετε τα επίπεδα κυοτοκίνης στο αίμα σας. Αυτό είναι σημαντικό στην προσπάθεια να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή.

-Ιχθυέλαια: Είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την φλεγμονή στον οργανισμό. Θα τα βρείτε στα ψάρια και ιδιαίτερα στον σολομό.