Οργισμένοι οι κάτοχοι αξιογράφων

Έξω από το κτίριο της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, παρουσιάστηκαν σήμερα εξοργισμένοι οι κάτοχοι Τραπεζικών Αξιογράφων δίνοντας όπως είπαν πίστωση χρόνου μέχρι τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ομάδα κατόχων αξιογράφων βρέθηκαν έξω από το κτίριο της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να εκφράσουν την απόγνωσή τους διότι “εξαπατήθηκαν” από τις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αξιόγραφα ύψους €1,4 δις (€600 εκατ. στην Τρ. Κύπρου και €800 εκατ. στη Λαϊκή) μετατράπηκαν σε μετοχές.

“Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση και την απόγνωσή μας για τη μεγάλη απάτη που έχουμε υποστεί από τις τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα, οι οποίοι κρύβονται δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια πρόσωπο με πρόσωπο”.

Ένα πανό που κρατούσαν κάτοχοι αξιογράφων είχε μια φωτογραφία ρουλέτας και έγραφε “Στημένο τραπεζικό καζίνο. Αυτή είναι η δικαιοσύνη”

Υπενθυμίζοντας ότι το τελικό πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου επιβεβαιώνει ότι υπήρξε παράνομη και παράτυπη πώληση αξιογράφων, ο κ. Μαυροβουνιώτης, ο οποίος μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του σημείωσε ότι λεφτά τα οποία φυλάγαμε τόσα χρόνια με τόσους κόπους για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας, χάθηκαν και τώρα τα οποία τώρα σταματούν τις σπουδές τους. “Χρωστούμε σε άλλες τράπεζες και δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Η υπομονή έχει όρια, αναμένουμε πολιτική λύση”, είπε.

“Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Υπουργικό Συμβούλιο και όλους τους εμπλεκόμενους στις 30 που θα συναντηθούμε στο Προεδρικό Μέγαρο να πάρουν την απόφαση, όπως χθες εγγυήθηκαν τρία δις, να εγγυηθούν κάτι για μας για να μας σώσουν”, πρόσθεσε ο κ. Μαυροβουνιώτης.

Αναφέρθηκε σε όσους λένε ότι δεν υπήρξαν έκτροπα στην Κύπρο από την οικονομική κρίση, λέγοντας ότι είναι η δική τους ανοχή που δεν έχει οδηγήσει σε επεισόδια.

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος δίνει πίστωση χρόνου “για τελευταία φορά να ακούσουμε το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους”.

“Την επομένη ημέρα ξεκινούμε αμείλικτο αγώνα και θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε τη δικαίωσή μας, αγωγές στα Επαρχιακά Δικαστήρια και συνεχείς εκδηλώσεις και κλείσιμο τραπεζών. Το κόστος το οποίο θα υποστούν θα είναι εκατονταπλάσιο από την προσφορά την οποία εμείς ζητούμε. Δώστε λίγη πίστωση χρόνου ακόμα μέχρι τις 30 που θα συναντηθούμε, να μας καλέσουν στο Προεδρικό να μας δώσουν την απάντησή τους. Αν η απάντηση είναι θετική τότε ευχαρίστως θα συνεργαστούμε απόλυτα”, είπε προσθέτοντας ότι διαφορετικά, αν αυτό το πράγμα δεν θα μας ικανοποιήσει, τότε πρώτος θα είμαι εγώ ο επικεφαλής του πολέμου.

Τα πνεύματα όμως οξύνθηκαν όταν η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου αρνήθηκε να εξέλθει του κτιρίου προκειμένου να τους συναντήσει. Τότε αγανακτισμένοι κάτοχοι αξιογράφων κινήθηκε προς την είσοδο του κτιρίου και προσέκρουσαν σε ομάδα αστυνομικών που προσπαθούσαν να τους απωθήσουν. Άλλοι έριχναν μανταρίνια, κτυπούσαν με πλακάτ τους υαλοπίνακες του κτιρίου, άλλοι χρησιμοποίησαν σταχτοδοχείο για να σπάσουν τους υαλοπίνακες, ενώ άλλοι έσπασαν τις γλάστρες που υπήρχαν έξω από το κτίριο.

Η ένταση εκτονώθηκε όταν ο κ. Μαυροβουνιώτης και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σταύρος Γιαλλουρίδης εισήλθαν στο κτίριο όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΔΣ και το Διευθύνοντα της Τράπεζας Κύπρου. Την ίδια ώρα κάτοχοι αξιογράφων ξήλωσαν μέρος του δαπέδου στο προαύλιο και το τοποθέτησαν έξω από την είσοδο του κτιρίου, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας αυξήθηκε με την άφιξη ανδρών με ασπίδες, καθώς και ανδρών της ΜΜΑΔ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι τόσο ο κ. Κρίστης Χασάπης όσο και ο Τζον Πάτρικ Χούρικαν δήλωσαν ότι δεν βγήκαν για να συναντήσουν τους διαμαρτυρόμενους γιατί φοβούνταν για την σωματική τους ακεραιότητα και τους ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να συναντήσουν την ερχόμενη εβδομάδα τις διεκδικήσεις του Συνδέσμου, κάτι που απέρριψαν οι ίδιοι οι κάτοχοι των αξιογράφων.

“Αυτό είναι μια προειδοποίηση, περιμένουμε την απάντηση του Προεδρικού να μας πει πάνω σε ποια βάση θα διεκδικηθεί η δική μας αποζημίωση”, είπε.