Οργή Αναστασιάδη για προκλητικές δηλώσεις Αιντε

Ως έμμεση απειλή σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από τη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα η αναφορά του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Άιντε ότι φοβάται πρόκληση «θερμού επεισοδίου» στην κυπριακή ΑΟΖ αν δεν υπάρξει συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό, γιατί φέρεται να ταυτίζεται με τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία απειλεί με στρατιωτική δράση και επιμένει σε όρους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, όπως η συνέχιση της παρουσίας των Κατοχικών δυνάμεων στο νησί και η συνέχιση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πριν συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα ο Άιντε με συνέντευξη του εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» από την Τουρκία εντός του καλοκαιριού μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις γεωτρήσεις. Μία κρίση με στρατιωτικά μέσα όσο θα πλησιάζει η ώρα της εξόρυξης φυσικού αερίου είχε προβλέπει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κρίνοντας από τις κινήσεις της Τουρκίας , αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ μάλλον επιβεβαιώνει πλήρως τον Νίκο Κοτζιά, που έχει χαρακτηρίσει τον Έσπεν Μπάρθ Άιντε «λομπίστα» των τουρκικών θέσεων.

Τα περί «θερμού επεισοδίου» εξόργισαν και τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις αναφορές του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι, θεωρεί τη χειρότερη συνταγή ή φάρμακο «να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων» και πρόσθεσε «θεωρώ ακόμα χειρότερο, ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ να διαπιστώνει ότι υπάρχει ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αντί να καταδικάζει τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου να τον χρησιμοποιεί ως απειλή». Υπό το κλίμα αυτό η συνέχιση των συνομιλιών κρίνεται μάλλον εξαιρετικά δύσκολη.