Ορατή η έκλειψη ηλίου – Προσοχή στα μάτια

Άρχισε να γίνεται ορατή η   έκλειψη Ηλίου. Η έκλειψη θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11.44.

Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν πως η ηλιακή έκλειψη εκφράζει την οργή των θεών και ανησυχούσαν για το μέλλον. Οι σύγχρονοι Ελληνες έχουν πολύ πιο χειροπιαστούς λόγους να ανησυχούν και μπορούν σήμερα να απολαύσουν (με προσοχή!) ένα μεγαλειώδες φυσικό φαινόμενο.

Στην Αθήνα, ορατό είναι  έως το 31,4% του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από το μαύρο σώμα της Σελήνης. Το ποσοστό κάλυψης ποικίλλει όμως για τις άλλες περιοχές της χώρας. Οσο πιο βόρειες είναι, τόσο πιο μεγάλο τμήμα του Ηλίου θα δουν να σκοτεινιάζει. Στη Κύπρο έως 30%.

Η σημερινή ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική μόνο σε μια μικρή ζώνη του πλανήτη, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία από κατοικημένες περιοχές περιλαμβάνει μόνο τα νησιά Φερόες με τους 50.000 κατοίκους.

Το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης συμβαίνει όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στη Γη και στον Ηλιο. Δεν είναι σπάνιο, συμβαίνει σχεδόν κάθε έτος, πιθανόν περισσότερες από μία φορές (πέντε το 1934). Ομως δεν είναι ορατή παρά μόνον από ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ εξαιρετικά σπάνια είναι η περίπτωση παρατήρησης ολικής έκλειψης, η οποία σε ένα συγκεκριμένο τόπο εμφανίζεται κάθε 360 έτη.

Οι κίνδυνοι

Η παρατήρηση της έκλειψης χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς η θέαση διά γυμνού οφθαλμού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, ειδικά στα παιδιά. Συχνά, οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα. Μπορεί όμως να προκληθεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

«Μόνος ασφαλής τρόπος είναι η χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη», τονίζεται σε οδηγίες του υπουργείου Υγείας.