Οπαδοί της αντιπολίτευσης οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Κίεβο;

Η διαρροή στο διαδίκτυο τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, προκαλεί σάλο και ερωτηματικά, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ παραδέχονται ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκόρπισαν τον θάνατο στο Κίεβο ήταν οπαδοί της αντιπολίτευσης και όχι του έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Υπάρχει όλο και πιο ισχυρή πεποίθηση πως πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν ήταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από τη νέα συμμαχία (σ.σ. Της αντιπολίτευσης), λέει ο ΥΠΕΞ της Εσθονίας.

Η Κάθριν Άστον από την πλευρά της απάντησε: «Αυτό είναι τρομερό.  Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Δεν το είχα αντιληφθεί. Έχει ενδιαφέρον. Θεέ μου».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RussiaToday, η συγκεκριμένη συνομιλία έλαβε χώρα την 25η Φεβρουαρίου, όταν ο εσθονός ΥΠΕΞ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κίεβο, τις ημέρες που κορυφωνόταν τα επεισόδια.

Μάλιστα, ο Πάετ ανακάλεσε στη μνήμη του μία συνομιλία που είχε με μία γιατρό ανέλαβε τη φροντίδα των τραυματιών των συγκρούσεων: «Κατά δεύτερον, αυτό που είναι αρκετά ενοχλητικό, είναι ότι η Όλγα (σ.σ. Η γιατρός), μου είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώσανε τόσο διαδηλωτές, όσο και μέλη της αστυνομίας».

«Έτσι, μου έδειξε τότε μερικές φωτογραφίες», συνέχισε ο εσθονός ΥΠΕΞ, «και είπε ότι ως γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ότι είναι οι ο ίδιος τύπος οπλισμού, και το πραγματικά το ενοχλητικό είναι ότι ο καινούργιος συνασπισμός δεν θέλει να ερευνήσει το τι πραγματικά έγινε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ουκρανικός λαός δεν εμπιστεύεται τους ηγέτες του κινήματος Maidan και όπως είπε, ότι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που θέλουν να μπουν στην κυβέρνηση, «έχουν βρώμικο παρελθόν».

Σημειώνεται πως η συνομιλία υποκλάπηκε και δημοσιεύτηκε στο youtube από αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (SBU), οι οποίοι παρέμειναν πιστοί στον Γιανουκόβιτς.

Την ύπαρξη της υποκλοπής επιβεβαίωσε και το εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πάετ, μιλώντας στο πρακτορείο RIA – Novosti, είπε ότι συνομίλησε με την Άστον την περασμένη εβδομάδα έπειτα από την επιστροφή του από το Κίεβο, ωστόσο δεν προχώρησε σε άλλα σχόλια λέγοντας ότι θα πρέπει να ακούσει ολόκληρη τη συνομιλία πρώτα.