ΕΥΡΩΚΟ: Στηρίζουμε τη νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας

Το Ευρωπαικό Κόμμα σε δηλώσεις του τόνισαν ότι στηρίζουν τη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας καθως επίσης και τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων:

“Η νομοθετική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα αποτελέσει την ασπίδα για εξουδετέρωση του κινδύνου να περιέλθουν μαζικά περιουσίες Κυπρίων πολιτών που δεν είναι αξιόχρεοι, στα χέρια κερδοσκόπων.

Μια πρώτη αρχή προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να ήταν η δια νόμου υποχρέωση των τραπεζών να εφαρμόσουν τον «Κώδικα Δεοντολογία» για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει εκδώσει η Κεντρική Τράπεζα.

Επιπρόσθετα η προσπάθεια των τραπεζών πρέπει να εστιαστεί στην αποπληρωμή των χρεών από εκείνους που έχουν την ευχέρεια να το κάνουν και δεν το πράττουν

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αδιαπραγμάτευτες και ως εκ τούτου απαιτείται η θεσμική στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα αφεθούν έρμαιο στις στοχεύσεις κερδοσκόπων, οι οποίοι επενδύουν στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον τόπο μας.

Οι Κύπριοι πολίτες δεν πληρώνουν μόνο την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας με στερήσεις και θυσίες, επιπλέον οι Κύπριοι πολίτες πληρώνουν τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη.

Η μείωση των δανειστικών επιτοκίων πρέπει να γίνει τώρα πριν η φτώχια και η εξαθλίωση προσλάβουν διαστάσεις. Οι Κύπριοι πολίτες δεν μπορούν να επωμιστούν τη διάσωση των τραπεζών πληρώνοντας ατέλειωτους τόκους στα δάνεια τους. Είναι απαράδεκτο, να ζητείται συνεχώς από τους πολίτες να στηρίζουν τις τράπεζες, αλλά οι τράπεζες να μη βοηθούν τους πολίτες.

Βεβαίως και θέλουμε την αποκατάσταση της λειτουργίας και αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά στο τέλος της ημέρας, αν οι πολίτες απολέσουν ολοκληρωτικά την αγοραστική τους δύναμη και περιπέσουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, το πρώτο που θα πληγεί θα είναι το τραπεζικό σύστημα και η πραγματική οικονομία θα δεχθεί τη χαριστική βολή.