Ομπάμα σε Τσίπρα: «Good job, Alexis»

«Αλέξη, θα τα ξαναπούμε»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με αυτές τις λέξεις  έκλεισε τη σύντομη συνομιλία Ομπάμα –Τσίπρα, στο πλαίσιο της δεξίωσης, που παραθέτει ο αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα στο επίσημο δείπνο που δόθηκε για τους ηγέτες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πλησίασε και έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νίκη του στις εκλογές και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του είπε «good job, Alexis».

Κατά πληροφορίες, η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και κράτησε 2-3 λεπτά περίπου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέστησε τον Αλέξη Τσίπρα στη σύζυγό του λέγοντας ότι έχει κερδίσει απανωτά τις τελευταίες εκλογές.

Από εκεί και πέρα, η συζήτηση στράφηκε στην πολιτική και η αμερικανική πλευρά φαίνεται ότι έχει τη βούληση να στηρίξει την Ελλάδα τόσο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και στην επαναφορά της στην ανάπτυξη και στο θέμα του χρέους.

Στο μεταξύ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα.

Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και την διάθεση της Αθήνας να προσελκύσει και να βοηθήσει τις ξένες επενδύσεις.